13 °C Budapest

Megéri jenben lakáshitelt felvenni? Ne csak az alacsony kamatra figyelj!

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 12:00

Mekkora lehet a jen előnye? Ideális esetben... A napokban jelent meg jen-alapú lakáshitelével a lakossági bankpiac egyik jelentős szereplője, mely termékbevezetés számos izgalmas kérdés felvetését indokolja a hitelfelvétel előtt állók számára. Adott egy alacsony kamattal kínált, a korábbi hiteleknél alacsonyabb törlesztőrészletű termék, melyhez minden eddiginél nagyobb árfolyamkockázat társul. Mit érdemes mérlegelni egy ilyen helyzetben a választás előtt? Alábbi összeállításunkban érthetően, egyszerű példák mentén igyekszünk rávilágítani az új konstrukció előnyeire és kockázataira, hogy ezáltal lényegesen megkönnyítsük a korántsem egyszerű döntést.

Hitelfelvétel jenben: mi ebben a ráció?

A japán jen alapú hitel bevezetése mögött alapvetően az a logika húzódik meg, hogy a japán kamatszint nemzetközi összevetésben rendkívül alacsony (mindössze 0,5%-os), így olcsóbb ebben a devizanemben hitelt felvenni, mint a magyarországi adósok körében rendkívül népszerű svájci frankban.

Már ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy a legtöbb szakértő még az idei évben a japán alapkamat emelkedésére számít, ezen kamatkockázat mellett azonban a többi devizahitelhez képest hatványozottan jelenik meg az árfolyamkockázat kérdése. Az első látásra alacsonyabb törlesztőrészlet mellett tehát mindenképpen mérlegelni kell, hogy a japán jen árfolyama az elmúlt 9 év tapasztalatai szerint sokkal nagyobb mértékben szokott ingadozni a forinttal szemben, mint a többi deviza kurzusa, így egy esetleges jennel szembeni forintgyengülés jelentősen megemelheti a havi törlesztőrészletet. (Előrebocsátjuk, hogy a forint-jen árfolyam jelenleg 9 éves mélypont közelében tartózkodik.)


A fenti ismeretek alapul szolgálhatnak a lehetőségek mérlegelésekor, pusztán ezek alapján azonban nem tudunk megfontolt döntést hozni. Tegyük áttekinthetőbbé a helyzetet egy példa segítségével!

Mekkora lehet a jen előnye? Ideális esetben...

A következőkben 5 millió forintnak megfelelő devizahitel 25 éves futamidőre történő felvételét vesszük alapul. Ebben az esetben először megvizsgáljuk, hogy a devizaárfolyamok változatlanságát feltételezve hogy alakulnának a törlesztőrészletek a japán jen alapú hitel, illetve az ezt nyújtó bank svájci frank konstrukciója, valamint a piacon általunk megvizsgált 12 bank ajánlata közül a jelenleg legalacsonyabb törlesztőrészletű svájci frank hitel esetében.

Az eredményeket az alábbi grafikon mutatja be, melyhez magyarázatul hozzá kell fűzni, hogy a jenhitel és az ezt nyújtó bank svájci frank konstrukciója az első évben láthatóan akciós törlesztőrészletet kínál, a második évi csúcs után pedig a kezelési költség fokozatos csökkenése mérsékli a törlesztőt. A konkurens bank esetében az annuitásos törlesztőrészlet csökkenését szintén az okozza, hogy a tőketartozás csökkenésével a havonta fizetendő kezelési költség is mérséklődik.


Miután láttuk, hogy az árfolyamváltozást kiiktatva egyértelműen a jenhitellel járunk a legjobban, és ennek alternatívája a konkurens bank svájci frank hitele lehet, számszerűsítsük, hogy az 5 millió forintnyi jenhitel felvételével mennyit nyerünk az egyes években és a teljes futamidő alatt összesen a legjobb CHF-hitelhez képest!


Példánkban 25 év alatt az árfolyamok változatlanságát feltételezve összesen csaknem 950 ezer forinttal járunk jobban a jenhitellel, a futamidő alatti teljes visszafizetett összeg pedig 11,5%-kal alacsonyabb így, mintha a legjobb svájci frank ajánlatot választottuk volna. (Érdemes egy pillatanra elgondolkodni azon, hogy ez az összegszerű előny 25 év leforgása alatt jelentkezik, a pénz időértékével számolva tehát ennél jóval kisebb lehet a differencia. Éves szinten 4%-kal diszkontálva 581 580 forintra olvad a jenhitel előnye.)

Lássuk most, hogy mekkora árfolyamváltozásnak kellene bekövetkeznie a forint-jen relációban ahhoz, hogy a jenhitelt nyújtó bankon belül áttérjünk a svájci frank konstrukcióra! 

Mikor érné meg svájci frankra váltani?

A japán jenben jelzáloghitelt nyújtó bank konstrukciója úgy került kialakításra, hogy az ügyfél a futamidő során bármikor devizanemet válthat. A lehetőségből adódik a kérdés, hogy amennyiben a fenti ígéretes számítások elvégzése után a jenhitel mellé tesszük le a voksunkat, akkor milyen mértékű árfolyamváltozás esetén lenne racionális a frankra való átváltás és mekkora egy ilyen elmozdulás bekövetkezésének valószínűsége.

Amennyiben a bankon belüli, egyszerűbb devizaváltásban és nem másik bankon keresztüli refinanszírozásban gondolkodunk, akkor azt kell alapul venni, hogy a jenhitelt nyújtó bank svájci frank hitelénél a devizaárfolyamok változatlanságát feltételezve példánkban a 25 éves futamidő alatt összesen 29%-kal fizetünk többet a banknak, mint a japán devizát választva. Ebből adódik, hogy egy 30%-os jennel szembeni forintgyengülésnél már az átváltás mellett érdemes dönteni.

Az elmúlt kilenc év árfolyammozgásait nézve megállapítható, hogy egy ilyen nagyságú elmozdulás egy éven belüli bekövetkezésének valószínűsége mindössze 3%-ra tehető. Meg kell azonban jegyezni, hogy a jen forinttal szembeni árfolyama lokális minimumszinten tartózkodik, ami azért tovább árnyalja a képet.


Összegzés: tartsuk be a játékszabályokat!

Mindent összevéve elmondható, hogy jenben sem érdemes több hitelt felvenni, mint amennyit egyébként svájci frankban tennénk, fel kell ugyanis készülni a havi törlesztőrészlet átmeneti jelentősebb megemelkedésére, hiszen erre ezen devizánál jóval nagyobb esély van, amint az a fentiekben bemutatásra került. A jenhitelt semmiképp sem szabad olyan olcsóbb finanszírozási formaként értelmezni, melynek megjelenésével a hitelfelvevők sokkal többet engedhetnek meg maguknak, sokkal inkább úgy kell megközelíteni a kérdést, hogy szerencsés esetben ugyanazt a hitelfelvételt olcsóbban is meg lehet úszni.

A jenhitelt választóknak fontos mindvégig tisztában lenniük azzal, hogy mikor éri meg átváltaniuk hitelük devizanemét, és érdemes lehet a bankon kívüli refinanszírozási ajánlatokat is mérlegelniük egy esetleges ilyen döntés meghozatala előtt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06