26 °C Budapest

Megéri jenben lakáshitelt felvenni? Ne csak az alacsony kamatra figyelj!

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 12:00

Mekkora lehet a jen előnye? Ideális esetben... A napokban jelent meg jen-alapú lakáshitelével a lakossági bankpiac egyik jelentős szereplője, mely termékbevezetés számos izgalmas kérdés felvetését indokolja a hitelfelvétel előtt állók számára. Adott egy alacsony kamattal kínált, a korábbi hiteleknél alacsonyabb törlesztőrészletű termék, melyhez minden eddiginél nagyobb árfolyamkockázat társul. Mit érdemes mérlegelni egy ilyen helyzetben a választás előtt? Alábbi összeállításunkban érthetően, egyszerű példák mentén igyekszünk rávilágítani az új konstrukció előnyeire és kockázataira, hogy ezáltal lényegesen megkönnyítsük a korántsem egyszerű döntést.

Hitelfelvétel jenben: mi ebben a ráció?

A japán jen alapú hitel bevezetése mögött alapvetően az a logika húzódik meg, hogy a japán kamatszint nemzetközi összevetésben rendkívül alacsony (mindössze 0,5%-os), így olcsóbb ebben a devizanemben hitelt felvenni, mint a magyarországi adósok körében rendkívül népszerű svájci frankban.

Már ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy a legtöbb szakértő még az idei évben a japán alapkamat emelkedésére számít, ezen kamatkockázat mellett azonban a többi devizahitelhez képest hatványozottan jelenik meg az árfolyamkockázat kérdése. Az első látásra alacsonyabb törlesztőrészlet mellett tehát mindenképpen mérlegelni kell, hogy a japán jen árfolyama az elmúlt 9 év tapasztalatai szerint sokkal nagyobb mértékben szokott ingadozni a forinttal szemben, mint a többi deviza kurzusa, így egy esetleges jennel szembeni forintgyengülés jelentősen megemelheti a havi törlesztőrészletet. (Előrebocsátjuk, hogy a forint-jen árfolyam jelenleg 9 éves mélypont közelében tartózkodik.)


A fenti ismeretek alapul szolgálhatnak a lehetőségek mérlegelésekor, pusztán ezek alapján azonban nem tudunk megfontolt döntést hozni. Tegyük áttekinthetőbbé a helyzetet egy példa segítségével!

Mekkora lehet a jen előnye? Ideális esetben...

A következőkben 5 millió forintnak megfelelő devizahitel 25 éves futamidőre történő felvételét vesszük alapul. Ebben az esetben először megvizsgáljuk, hogy a devizaárfolyamok változatlanságát feltételezve hogy alakulnának a törlesztőrészletek a japán jen alapú hitel, illetve az ezt nyújtó bank svájci frank konstrukciója, valamint a piacon általunk megvizsgált 12 bank ajánlata közül a jelenleg legalacsonyabb törlesztőrészletű svájci frank hitel esetében.

Az eredményeket az alábbi grafikon mutatja be, melyhez magyarázatul hozzá kell fűzni, hogy a jenhitel és az ezt nyújtó bank svájci frank konstrukciója az első évben láthatóan akciós törlesztőrészletet kínál, a második évi csúcs után pedig a kezelési költség fokozatos csökkenése mérsékli a törlesztőt. A konkurens bank esetében az annuitásos törlesztőrészlet csökkenését szintén az okozza, hogy a tőketartozás csökkenésével a havonta fizetendő kezelési költség is mérséklődik.


Miután láttuk, hogy az árfolyamváltozást kiiktatva egyértelműen a jenhitellel járunk a legjobban, és ennek alternatívája a konkurens bank svájci frank hitele lehet, számszerűsítsük, hogy az 5 millió forintnyi jenhitel felvételével mennyit nyerünk az egyes években és a teljes futamidő alatt összesen a legjobb CHF-hitelhez képest!


Példánkban 25 év alatt az árfolyamok változatlanságát feltételezve összesen csaknem 950 ezer forinttal járunk jobban a jenhitellel, a futamidő alatti teljes visszafizetett összeg pedig 11,5%-kal alacsonyabb így, mintha a legjobb svájci frank ajánlatot választottuk volna. (Érdemes egy pillatanra elgondolkodni azon, hogy ez az összegszerű előny 25 év leforgása alatt jelentkezik, a pénz időértékével számolva tehát ennél jóval kisebb lehet a differencia. Éves szinten 4%-kal diszkontálva 581 580 forintra olvad a jenhitel előnye.)

Lássuk most, hogy mekkora árfolyamváltozásnak kellene bekövetkeznie a forint-jen relációban ahhoz, hogy a jenhitelt nyújtó bankon belül áttérjünk a svájci frank konstrukcióra! 

Mikor érné meg svájci frankra váltani?

A japán jenben jelzáloghitelt nyújtó bank konstrukciója úgy került kialakításra, hogy az ügyfél a futamidő során bármikor devizanemet válthat. A lehetőségből adódik a kérdés, hogy amennyiben a fenti ígéretes számítások elvégzése után a jenhitel mellé tesszük le a voksunkat, akkor milyen mértékű árfolyamváltozás esetén lenne racionális a frankra való átváltás és mekkora egy ilyen elmozdulás bekövetkezésének valószínűsége.

Amennyiben a bankon belüli, egyszerűbb devizaváltásban és nem másik bankon keresztüli refinanszírozásban gondolkodunk, akkor azt kell alapul venni, hogy a jenhitelt nyújtó bank svájci frank hitelénél a devizaárfolyamok változatlanságát feltételezve példánkban a 25 éves futamidő alatt összesen 29%-kal fizetünk többet a banknak, mint a japán devizát választva. Ebből adódik, hogy egy 30%-os jennel szembeni forintgyengülésnél már az átváltás mellett érdemes dönteni.

Az elmúlt kilenc év árfolyammozgásait nézve megállapítható, hogy egy ilyen nagyságú elmozdulás egy éven belüli bekövetkezésének valószínűsége mindössze 3%-ra tehető. Meg kell azonban jegyezni, hogy a jen forinttal szembeni árfolyama lokális minimumszinten tartózkodik, ami azért tovább árnyalja a képet.


Összegzés: tartsuk be a játékszabályokat!

Mindent összevéve elmondható, hogy jenben sem érdemes több hitelt felvenni, mint amennyit egyébként svájci frankban tennénk, fel kell ugyanis készülni a havi törlesztőrészlet átmeneti jelentősebb megemelkedésére, hiszen erre ezen devizánál jóval nagyobb esély van, amint az a fentiekben bemutatásra került. A jenhitelt semmiképp sem szabad olyan olcsóbb finanszírozási formaként értelmezni, melynek megjelenésével a hitelfelvevők sokkal többet engedhetnek meg maguknak, sokkal inkább úgy kell megközelíteni a kérdést, hogy szerencsés esetben ugyanazt a hitelfelvételt olcsóbban is meg lehet úszni.

A jenhitelt választóknak fontos mindvégig tisztában lenniük azzal, hogy mikor éri meg átváltaniuk hitelük devizanemét, és érdemes lehet a bankon kívüli refinanszírozási ajánlatokat is mérlegelniük egy esetleges ilyen döntés meghozatala előtt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 14:54
A szövetség elnöksége két új taggal bővült, valamint távozott Viniczai András.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?