13 °C Budapest

Hitelt gyötrelmek nélkül? Vedd fontolóra, mielőtt késő lesz...

Pénzcentrum
2007. május 29. 09:50

Tisztán önerőből már-már lehetetlen lakást vásárolni, ha pedig hitelhez kell folyamodni, a legtöbb vásárló elbizonytalanodik, a banki ajánlatok ugyanis szinte összehasonlíthatatlanok az átlagember számára. Az ebből fakadó konfliktushelyzet kétféle kényszermegoldást szokott szülni: vagy felületes tájékoztatás alapján önmaga hoz döntést a hitelfelvevő, mellyel hosszú évek alatt százezreket bukhat, vagy végső kétségbeesésében egy pénzügyi közvetítő segítségét kéri. Utóbbi esetben fontos, hogy meggyőződjünk róla, a kiválasztott tanácsadónk valóban tud segíteni és nem csak a gyorsan megszerezhető jutalékra hajt. Fussunk végig a következőkben a lakásvásárlás előtt felmerülő legrelevánsabb pénzügyi kérdéseken és próbáljunk szakértő szemmel is elfogadható, ugyanakkor érthető válaszokat találni rájuk!

Rögtön a folyamat elején adódik a kérdés, mekkora értékű ingatlant engedhet meg magának valaki. A legtöbb közvetítő ebben még csak meg sem próbál segíteni, hiszen számukra csak az a fontos, hogy gyorsan megkötessen a hitelszerződés. Egy valódi - nem csak nevében - tanácsadó azonban igyekszik nem egy tranzakcióra összpontosítva kezelni az ügyfelet, hanem hosszú távon is egészséges mederben tartani pénzügyeit, így helyén kezeli az ilyen súlyú problémákat. A Portfolio Money oldalán található többek között egy olyan kalkulátor , melynek segítségével könnyen számszerűsíthetők azok a járulékos költségek, melyekről a legtöbb közvetítőnél szinte csak az utolsó pillanatban esik szó. Ha jobban belegondolunk, könnyen beláthatjuk, hogy az ügyvédi költséggel, illetékekkel és földhivatali díjakkal bizony számolnunk kell, illetve legalább el kell érnünk, hogy ebben segítsen nekünk egy szakértő közvetítő.

Az, hogy mekkora ingatlant engedhet meg magának a vásárló, nagymértékben függ attól, hogy mennyi hitelt vehet fel úgy, hogy eladósodottsági szintje még ne lépje túl a kívánatos mértéket. Az igazán profi tanácsadók ebben is tudnak segíteni, de könnyen elvégezhetünk magunknak is egy kalkulációt , hogy világosabban lássuk pénzügyi helyzetünket!

Amennyiben felmértük, meddig nyújtózkodhatunk biztonságosan, már "csak" a bankválasztás kérdésével kell megbirkóznunk. Mivel ez rendkívül kemény dió, nem árt, ha megbízható helyről igyekszünk beszerezni az információkat és nem esünk neki egyesével összevadászni a bankok kondícióit. Az akciós ajánlatok erdejében fontos, hogy mindig tegyünk különbséget az akciós kezdőrészlettel induló, ún. türelmi idős konstrukciók és a standard lakáshitelek között. Sajnos a legtöbb közvetítő az alacsony kezdeti részletet kommunikálva igyekszik eladni a termékeket, akad azonban olyan oldal , ahol ésszerűen elkülönítve, átláthatóan jelennek meg a konstrukciók.

Ha megvan az igényeinkre szabott legjobb, legmegfelelőbb hitel, akkor jöhet a papírmunka, amit szintén nem olyan kellemes magunk végezni, de egy szakértő közvetítő ebben is tud segíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami rendkívül fontos, hogy olyan tanácsadót keressünk, aki a hitelfelvétel után is hajlandó megismerni bennünket és ha valami probléma merül fel, akkor készséggel és főleg szakértelemmel segít, legyen szó akár a meglévő hitel lecseréléséről , akár befektetési vagy biztosítási kérdésekről.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm