0 °C Budapest

Hitelt gyötrelmek nélkül? Vedd fontolóra, mielőtt késő lesz...

Pénzcentrum
2007. május 29. 09:50

Tisztán önerőből már-már lehetetlen lakást vásárolni, ha pedig hitelhez kell folyamodni, a legtöbb vásárló elbizonytalanodik, a banki ajánlatok ugyanis szinte összehasonlíthatatlanok az átlagember számára. Az ebből fakadó konfliktushelyzet kétféle kényszermegoldást szokott szülni: vagy felületes tájékoztatás alapján önmaga hoz döntést a hitelfelvevő, mellyel hosszú évek alatt százezreket bukhat, vagy végső kétségbeesésében egy pénzügyi közvetítő segítségét kéri. Utóbbi esetben fontos, hogy meggyőződjünk róla, a kiválasztott tanácsadónk valóban tud segíteni és nem csak a gyorsan megszerezhető jutalékra hajt. Fussunk végig a következőkben a lakásvásárlás előtt felmerülő legrelevánsabb pénzügyi kérdéseken és próbáljunk szakértő szemmel is elfogadható, ugyanakkor érthető válaszokat találni rájuk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rögtön a folyamat elején adódik a kérdés, mekkora értékű ingatlant engedhet meg magának valaki. A legtöbb közvetítő ebben még csak meg sem próbál segíteni, hiszen számukra csak az a fontos, hogy gyorsan megkötessen a hitelszerződés. Egy valódi - nem csak nevében - tanácsadó azonban igyekszik nem egy tranzakcióra összpontosítva kezelni az ügyfelet, hanem hosszú távon is egészséges mederben tartani pénzügyeit, így helyén kezeli az ilyen súlyú problémákat. A Portfolio Money oldalán található többek között egy olyan kalkulátor , melynek segítségével könnyen számszerűsíthetők azok a járulékos költségek, melyekről a legtöbb közvetítőnél szinte csak az utolsó pillanatban esik szó. Ha jobban belegondolunk, könnyen beláthatjuk, hogy az ügyvédi költséggel, illetékekkel és földhivatali díjakkal bizony számolnunk kell, illetve legalább el kell érnünk, hogy ebben segítsen nekünk egy szakértő közvetítő.

Az, hogy mekkora ingatlant engedhet meg magának a vásárló, nagymértékben függ attól, hogy mennyi hitelt vehet fel úgy, hogy eladósodottsági szintje még ne lépje túl a kívánatos mértéket. Az igazán profi tanácsadók ebben is tudnak segíteni, de könnyen elvégezhetünk magunknak is egy kalkulációt , hogy világosabban lássuk pénzügyi helyzetünket!

Amennyiben felmértük, meddig nyújtózkodhatunk biztonságosan, már "csak" a bankválasztás kérdésével kell megbirkóznunk. Mivel ez rendkívül kemény dió, nem árt, ha megbízható helyről igyekszünk beszerezni az információkat és nem esünk neki egyesével összevadászni a bankok kondícióit. Az akciós ajánlatok erdejében fontos, hogy mindig tegyünk különbséget az akciós kezdőrészlettel induló, ún. türelmi idős konstrukciók és a standard lakáshitelek között. Sajnos a legtöbb közvetítő az alacsony kezdeti részletet kommunikálva igyekszik eladni a termékeket, akad azonban olyan oldal , ahol ésszerűen elkülönítve, átláthatóan jelennek meg a konstrukciók.

Ha megvan az igényeinkre szabott legjobb, legmegfelelőbb hitel, akkor jöhet a papírmunka, amit szintén nem olyan kellemes magunk végezni, de egy szakértő közvetítő ebben is tud segíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami rendkívül fontos, hogy olyan tanácsadót keressünk, aki a hitelfelvétel után is hajlandó megismerni bennünket és ha valami probléma merül fel, akkor készséggel és főleg szakértelemmel segít, legyen szó akár a meglévő hitel lecseréléséről , akár befektetési vagy biztosítási kérdésekről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06