Problémák a bankoknál: valós vagy nem valós?

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 16:00

Az ingatlanok árának dinamikus változása miatt a bankok is problémákkal kerülhetnek szembe. A könyvekben tartott érték ugyanis nem tükrözi a változó piaci értéket, így olyan hitelektől is megszabadulhatnak, amitől nem biztos, hogy kellene...

A jelenlegi helyzetben a számviteli alapelvek, amelyek a valós érték meghatározására törekszenek, lehet hogy csak torzítanak azon. Azok a szervek, akik a számviteli standardokat összeállítják, azon az elven működnek, hogy minél pontosabb egy információ, annál jobb. Az ellenőrző testületek viszont azért aggódnak, mert a piaci értéken történő nyilvántartás jelentősen befolyásolhatja a bankok nyereségét, és tőkéjét, aminek következtében nő a pénzügyi stabilitás kockázata.

A piaci értéken történő nyilvántartás valóban vonzó lehet a pénzintézetek számára, ugyanis valósabb képet mutat a pénzügyi helyzetről. Ez a módszer pontosabb információkat ad a vállalat életképességéről, és lehetőséget biztosít a részvényeseknek és az ellenőrző testületeknek a pénzügyi problémák megfelelő időben való kezelésére.

A piaci értéken történő értékelés viszont ingadozást okozhat az eszközök értékében, ezzel elferdítve a pénzügyi információkat. A hitelek eladása, vagy megtartása, és a könyvekben történő szerepeltetése jelentős kérdéseket vethet fel változó ingatlanárak esetén. Viszont a bank ismeri legjobban az ügyfelét, és tudja, hogy mennyit is ér valójában a hitele. De a vezetőség viszont a nyereség után kapja a bónuszt.

Ha egy hitel a bekerüléskori értéken van nyilvántartva, és a piaci ár emelkedik, akkor valószínűleg a bank az eladása mellett fog dönteni, egyetlen reális lehetőségként a profit megszerzésére. A vezetőség megkapja az utána járó bónuszt, de lehet, hogy a részvényesek szempontjából előnyösebb lett volna megtartani a hitelt.

A piaci értéken történő nyilvántartás viszont felesleges eladásokhoz is vezethet. Ha egy hosszú lejáratú, kevésbé likvid hitelről van szó, amelynél a potenciális vevők száma alacsony, a piaci értéke is alacsony lesz, miközben lehet, hogy jóval többet érne. Az alacsony árak kilátása viszont eladásra ösztönöz, és ennek következtében az árak tovább csökkennek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ameddig a piaci részvevők érdeklődése, és vásárlásai véletlenszerűek, az eszközök valószínűleg megőrzik likviditásukat, de amint ebbe beavatkozás történik (piaci árak közzététele), az könnyen éles árváltásokhoz vezethet, növelve a pénzügyi kockázatot.

A helyzet arra világít rá, hogy bár fontos a valós értéken történő értékelés, az biztosan kompromisszumokkal, és akár súlyos következményekkel is járhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20