Problémák a bankoknál: valós vagy nem valós?

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 16:00

Az ingatlanok árának dinamikus változása miatt a bankok is problémákkal kerülhetnek szembe. A könyvekben tartott érték ugyanis nem tükrözi a változó piaci értéket, így olyan hitelektől is megszabadulhatnak, amitől nem biztos, hogy kellene...

A jelenlegi helyzetben a számviteli alapelvek, amelyek a valós érték meghatározására törekszenek, lehet hogy csak torzítanak azon. Azok a szervek, akik a számviteli standardokat összeállítják, azon az elven működnek, hogy minél pontosabb egy információ, annál jobb. Az ellenőrző testületek viszont azért aggódnak, mert a piaci értéken történő nyilvántartás jelentősen befolyásolhatja a bankok nyereségét, és tőkéjét, aminek következtében nő a pénzügyi stabilitás kockázata.

A piaci értéken történő nyilvántartás valóban vonzó lehet a pénzintézetek számára, ugyanis valósabb képet mutat a pénzügyi helyzetről. Ez a módszer pontosabb információkat ad a vállalat életképességéről, és lehetőséget biztosít a részvényeseknek és az ellenőrző testületeknek a pénzügyi problémák megfelelő időben való kezelésére.

A piaci értéken történő értékelés viszont ingadozást okozhat az eszközök értékében, ezzel elferdítve a pénzügyi információkat. A hitelek eladása, vagy megtartása, és a könyvekben történő szerepeltetése jelentős kérdéseket vethet fel változó ingatlanárak esetén. Viszont a bank ismeri legjobban az ügyfelét, és tudja, hogy mennyit is ér valójában a hitele. De a vezetőség viszont a nyereség után kapja a bónuszt.

Ha egy hitel a bekerüléskori értéken van nyilvántartva, és a piaci ár emelkedik, akkor valószínűleg a bank az eladása mellett fog dönteni, egyetlen reális lehetőségként a profit megszerzésére. A vezetőség megkapja az utána járó bónuszt, de lehet, hogy a részvényesek szempontjából előnyösebb lett volna megtartani a hitelt.

A piaci értéken történő nyilvántartás viszont felesleges eladásokhoz is vezethet. Ha egy hosszú lejáratú, kevésbé likvid hitelről van szó, amelynél a potenciális vevők száma alacsony, a piaci értéke is alacsony lesz, miközben lehet, hogy jóval többet érne. Az alacsony árak kilátása viszont eladásra ösztönöz, és ennek következtében az árak tovább csökkennek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ameddig a piaci részvevők érdeklődése, és vásárlásai véletlenszerűek, az eszközök valószínűleg megőrzik likviditásukat, de amint ebbe beavatkozás történik (piaci árak közzététele), az könnyen éles árváltásokhoz vezethet, növelve a pénzügyi kockázatot.

A helyzet arra világít rá, hogy bár fontos a valós értéken történő értékelés, az biztosan kompromisszumokkal, és akár súlyos következményekkel is járhat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?