16 °C Budapest

Rekordmagasságban a kamatok

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 13:00

Nem hagy alább a jelzáloghitelezési piacon tapasztalt válsággal kapcsolatos hatások áradata, tegnap ugyanis azzal a kellemetlen élménnyel kellett Nagy-Britannia legnagyobb pénzintézeteinek szembesülniük, hogy kilenc éve nem látott magasságokba emelkedett a bankközi hitelek kamatlába. Ez nem csupán nekik, de a hiteleseknek sem jelenthet túl sok jót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mi is történt? A 3 hónapos londoni bankközi sterling kamatláb tegnap elérte a 6,74 százalékos szintet, megdöntve a múlt hét pénteken felállított rekordját. Ez a kamatszint meghaladja a még az 1998. decemberében elért magasságokat is, amikor is a legendás Long Term Capital Management hedge fund bukása borzolta a kedélyeket.

A Barclays tegnapi bejelentése szerint mintegy 6,8 százalékot kellett kifizetnie a három hónapos hitelért, ez persze egyből hatással bírt a bank részvényeinek árára, melyek így majdnem 4 százalékot estek.

A hitelezők felé a magasabb bankközi kamatlábak alakulása azért nem kedvező, mivel így a bankok drágábban juthatnak forráshoz, vagyis az általuk finanszírozott hitelekért is magasabb kamatokat fognak felszámolni, amellett, hogy a piac oldaláról a kockázatok megemelkedése is ebbe az irányba hat.

A három hónapos londoni bankközi euró-kamatláb 2001. májusa óta nem látott magasságokba emelkedett, s elérte a 4,74 százalékot. A dollárban denominált kamatláb pedig az 5,66 százalékot, amely így 6 és fél éves rekordot döntött meg.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A másik problémát az okozhatja, hogy a három hónapos időtávon teljes mértékben felszívódott a likviditás, banki források szerint ennél rövidebb távon megfelelő a pénzmennyiség, de középtávon már gondok akadnak, ez pedig ugyanahhoz a forrásdráguláshoz vezethet, mint amelyet az előbbiekben már ismertettünk.


Az elmúlt két hónapot figyelembe véve a Budapesti bankközi forint kamatlábak esetében is egy emelkedő tendencia figyelhető meg, igaz az utóbbi időszakban ez a 3 hónapos időtávon stagnálni, míg a 12 hónapos távon csökkenni látszik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?