Rekordmagasságban a kamatok

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 13:00

Nem hagy alább a jelzáloghitelezési piacon tapasztalt válsággal kapcsolatos hatások áradata, tegnap ugyanis azzal a kellemetlen élménnyel kellett Nagy-Britannia legnagyobb pénzintézeteinek szembesülniük, hogy kilenc éve nem látott magasságokba emelkedett a bankközi hitelek kamatlába. Ez nem csupán nekik, de a hiteleseknek sem jelenthet túl sok jót.

Mi is történt? A 3 hónapos londoni bankközi sterling kamatláb tegnap elérte a 6,74 százalékos szintet, megdöntve a múlt hét pénteken felállított rekordját. Ez a kamatszint meghaladja a még az 1998. decemberében elért magasságokat is, amikor is a legendás Long Term Capital Management hedge fund bukása borzolta a kedélyeket.

A Barclays tegnapi bejelentése szerint mintegy 6,8 százalékot kellett kifizetnie a három hónapos hitelért, ez persze egyből hatással bírt a bank részvényeinek árára, melyek így majdnem 4 százalékot estek.

A hitelezők felé a magasabb bankközi kamatlábak alakulása azért nem kedvező, mivel így a bankok drágábban juthatnak forráshoz, vagyis az általuk finanszírozott hitelekért is magasabb kamatokat fognak felszámolni, amellett, hogy a piac oldaláról a kockázatok megemelkedése is ebbe az irányba hat.

A három hónapos londoni bankközi euró-kamatláb 2001. májusa óta nem látott magasságokba emelkedett, s elérte a 4,74 százalékot. A dollárban denominált kamatláb pedig az 5,66 százalékot, amely így 6 és fél éves rekordot döntött meg.

A másik problémát az okozhatja, hogy a három hónapos időtávon teljes mértékben felszívódott a likviditás, banki források szerint ennél rövidebb távon megfelelő a pénzmennyiség, de középtávon már gondok akadnak, ez pedig ugyanahhoz a forrásdráguláshoz vezethet, mint amelyet az előbbiekben már ismertettünk.


Az elmúlt két hónapot figyelembe véve a Budapesti bankközi forint kamatlábak esetében is egy emelkedő tendencia figyelhető meg, igaz az utóbbi időszakban ez a 3 hónapos időtávon stagnálni, míg a 12 hónapos távon csökkenni látszik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?