Forradalmian új és kissé bizarr: fizess az ujjaddal!

Pénzcentrum
2007. július 30. 16:00

Szeretnéd elkerülni az órás sorban állást a bankban, a postán és a hipermarketekbenben? A legújabb hírek szerint a bankok megteremthetik ennek a lehetőségét egy új azonosítási technológia alkalmazásával, amellyel mindeddig csak a James Bond filmekben találkozhattál.

Az alapötlet a japán Hitachitól származik, amely nemrégiben megalkototta azt a szkennert, amely az ujjakban található vénák alapján azonosítja a megfelelő a kérdéses személyt. Az eljárással lehetővé válik, hogy betörésbiztos kilinccsel lássuk el a lakásunk bejárati ajtaját vagy az autónkat.

A technológia a brit kereskedelmi bankok szerint azonban a fizetéshez szükséges azonosítást is lehetővé teszi, így elképzelhető, hogy nemsokára már nem a bankkártyához kapcsolódó PIN kóddal igazolhatjuk jogosultságunkat, elég ha berakjuk a megfelelő ujjunkat a szkenner alá.

Az új technológia alkalmazásának célja természetesen a sorok felszámolása és a minél gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkapcsolat megteremtése. S attól sem kell félnünk, hogy igencsak fontos ujjunktól megszabadítanak minket a pénzünkért versenyzők: a finger vein authentication nagy előnye ugyanis, hogy csakis egy élő testrész esetében képes beolvasni a szükséges információt.

Természetesen a technológia bevezetésére nálunk még jó ideig várni kell, addig pedig marad a jól ismert sorszám húzás, sorban ülés-állás és a kasszás hölgy gyakorta unott mosolya, amiről eszünkbe juthat mennyivel könnyebb lenne, ha a vonalkód leolvasására szolgáló piros fény előtt az ujjunkat húzhatnánk el sor nélkül, csakúgy magányosan.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?