4 °C Budapest

Amire 10 éve nem volt példa - kérdezz az MNB-től

Pénzcentrum
2007. július 9. 09:32

A Magyar Nemzeti Bank a mai napon publikálja az MNB-szemle következő kiadványát. A kiadvánnyal a Magyar Nemzeti Bank célja az, hogy a szakmai és szélesebb közvéleményt közérthető formában tájékoztassa a magyar gazdaságban végbemenő alapvető folyamatokról, és a folyamatoknak a gazdasági élet szereplőire és a lakosságra gyakorolt hatásáról. A kiadványt az üzleti szféra szereplőinek, egyetemi oktatóknak és hallgatóknak, elemzőknek, és nem utolsósorban a más jegybankokban, nemzetközi intézményekben dolgozóknak ajánlják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A portfolio.hu olvasói a Szemlében megjelent tanulmányhoz kapcsolódó kérdéseiket közvetlenül is feltehetik a szerző(k)nek a portfolio.hu fórumában.

Amire 10 éve nem volt példa - kérdezz az MNB-től

A következő napokban az alábbi menetrend szerint lehet élőben kérdezni. A megnyitott fórumok célja, hogy az MNB-szemle című kiadványban felvetett kérdések kapcsán nyújtson további információkat az érdeklődőknek.

- 1. fórum (július 9-10, Gál Péter): Kedvezőtlen beruházások - növekedési kockázatok?
- 2. fórum (július 16-17, Móré Csaba): Milyen a hazai bankok likviditási sokktűrő képessége?
- 3. fórum (július 23-24, Kiss M. Norbert.): Hogyan hatnak egymásra a makrogazdasági információk, a devizapiaci tranzakciók és az árfolyam?
- 4. fórum (július 30-31, Komáromi András.): A monetáris bázis hatása a pénzmennyiségekre - Van-e információtartalma a jegybankpénz mennyiségének?

A mai és holnapi napon a beruházások és növekedési kockázatok kerülnek napirendre. A beruházások tendenciája a jövőbeli potenciális növekedésről ad jelzést. A nemzetgazdaság beruházásai az aggregált kereslet részei, így nemcsak a jövőbeli, hanem az aktuális kibocsátásra,
így az aktuális keresleti inflációs nyomásra is hatást gyakorolnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jegybanki szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, hogy 2006-ban visszaesett a beruházások volumene hazánkban, amire 10 éve nem volt példa. A visszaesés széles körben megfigyelhető volt, mind az egyes beruházási javak tekintetében (építések, gépbeszerzések), és az MNB becslései szerint a magánberuházásokon belül a vállalati és a lakossági körben egyaránt. A fiskális kiigazítás nyomán lassuló belső kereslettel összhangban áll a lakossági és belföldre termelő, valamint szolgáltatóvállalatok mérséklődő beruházása. Ám a jelenleg erős és a kilátások alapján a jövőben is kedvező európai konjunktúra tükrében a főként külpiacira termelő vállalatok visszaeső beruházási hajlandósága meglepő volt, és bár 2007 első negyedévében korrekciót látunk, a hosszú ideig elmaradó tőkeállomány-bővítés felveti annak veszélyét, hogy akár tartósan kedvezőtlenebb beruházási klíma alakul ki hazánkban.

A fórum, ahol kérdéseiket feltehetik:

Amire 10 éve nem volt példa - kérdezz az MNB-től

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?