Szorul a hurok - még nehezebb lesz hitelhez jutni...

Pénzcentrum
2007. július 3. 15:00

Péntektől szigorodtak az amerikai bankszabályozás jelzáloghitelezésre vonatkozó irányelvei. A cél visszaszorítani a kockázatos hitelezési gyakorlatot, melyet a soha nem látott mértékű árverések okának gyanítanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabályozók közleménye szerint nem kellene azokat a hitelfelvevőket büntetni, akik még azelőtt vesznek fel újabb jelzáloghitelt a lakásukra, mielőtt az első hitel alacsony kezdő kamata megemelkedne. Emellett a hitelnyújtóknak elengedhetetlen kötelessége a megfelelő bizonyíték megszerzése arra vonatkozóan, hogy az igénylő képes lesz a felvett összeg visszafizetésére.

Annak ellenére, hogy számos jogalkotó üdvözölte az új szabályozást, sokan úgy gondolják, a krízis elkerülése végett további lépések megtétele szükséges. Az irányelvek, melyeket a hitelezők kötelező érvényű utasításként kezelnek, előírják, hogy a hitelezőnek kötelessége az adóst figyelmeztetni arról, hogy mikor következik be a kezdeti alacsony kamatláb megemelése, és számukra legalább 60 napot garantálni a refinanszírozáshoz.

Az intézkedés meghozatalának szükségességét az indokolta, hogy az év első három hónapja alatt eddig nem látott méretet öltött az alacsony kezdőrészletű (később azonban magas befizetést igénylő) bedőlt hitelek miatti elárverezések száma, sőt, több nagy hitelező csődbe is került emiatt.

Emellett az irányelv ellenzi azokat a hiteleket, amelyek ahhoz vezettek, hogy az azt igényelni kívánók felpumpálják jövedelmüket. Ezeket az úgynevezett "low-doc" jelzáloghiteleket még akkor is megkaphatták az igénylők, ha nem tudták dokumentumokkal igazolni, hogy képesek lesznek a szükséges befizetéseket teljesíteni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A pénteki közlemény szerint ezután már csak akkor lehet ilyen kölcsönt felajánlani, ha fizetőképességére az igénylő egyéb bizonyítékot is fel tud mutatni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06