5 °C Budapest

Szorul a hurok - még nehezebb lesz hitelhez jutni...

Pénzcentrum
2007. július 3. 15:00

Péntektől szigorodtak az amerikai bankszabályozás jelzáloghitelezésre vonatkozó irányelvei. A cél visszaszorítani a kockázatos hitelezési gyakorlatot, melyet a soha nem látott mértékű árverések okának gyanítanak.

A szabályozók közleménye szerint nem kellene azokat a hitelfelvevőket büntetni, akik még azelőtt vesznek fel újabb jelzáloghitelt a lakásukra, mielőtt az első hitel alacsony kezdő kamata megemelkedne. Emellett a hitelnyújtóknak elengedhetetlen kötelessége a megfelelő bizonyíték megszerzése arra vonatkozóan, hogy az igénylő képes lesz a felvett összeg visszafizetésére.

Annak ellenére, hogy számos jogalkotó üdvözölte az új szabályozást, sokan úgy gondolják, a krízis elkerülése végett további lépések megtétele szükséges. Az irányelvek, melyeket a hitelezők kötelező érvényű utasításként kezelnek, előírják, hogy a hitelezőnek kötelessége az adóst figyelmeztetni arról, hogy mikor következik be a kezdeti alacsony kamatláb megemelése, és számukra legalább 60 napot garantálni a refinanszírozáshoz.

Az intézkedés meghozatalának szükségességét az indokolta, hogy az év első három hónapja alatt eddig nem látott méretet öltött az alacsony kezdőrészletű (később azonban magas befizetést igénylő) bedőlt hitelek miatti elárverezések száma, sőt, több nagy hitelező csődbe is került emiatt.

Emellett az irányelv ellenzi azokat a hiteleket, amelyek ahhoz vezettek, hogy az azt igényelni kívánók felpumpálják jövedelmüket. Ezeket az úgynevezett "low-doc" jelzáloghiteleket még akkor is megkaphatták az igénylők, ha nem tudták dokumentumokkal igazolni, hogy képesek lesznek a szükséges befizetéseket teljesíteni.

A pénteki közlemény szerint ezután már csak akkor lehet ilyen kölcsönt felajánlani, ha fizetőképességére az igénylő egyéb bizonyítékot is fel tud mutatni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 09:59
A hagyományokhoz híven a pályázatra első sorban a hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak...
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?