12 °C Budapest

TE is lehetsz feketelistás! Mindig a legrosszabbkor derül ki...

Pénzcentrum
2007. június 27. 05:40

Egyre több hirdetésben olvashatunk "Hitel BAR-listásoknak" típusú ajánlatokat, melyből arra lehet következtetni, hogy kereslet bőven lenne a bajba jutott rétegen belül is. Mielőtt a megcélzott érintettek a megkérdőjelezhető szakértelemmel rendelkező hirdető közvetítőhöz fordulnak, érdemes tudni, hogy a közelmúltban egyre több bank nyitott a Központi Hitelinformációs Rendszerben (ismertebb nevén BAR) szereplő ügyfelek felé, így ma már nem kell trükközni a hitelhez jutás érdekében. Körkérdésünkből kiderül, mely pénzintézet hogy áll a nem éppen makulátlan hitelmúlttal rendelkező ügyfelek kiszolgálásának kérdéséhez.

TE is lehetsz feketelistás! Mindig a legrosszabbkor derül ki...

A KHR-lista azokat a természetes személyeket és mulasztásaikat tartalmazza, akik a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. (Az adatok a rendszerben 5 évig szerepelnek, attól függetlenül, hogy a tartozás rendezésre került-e már.)

A bankok tapasztalatai szerint sokaknak máig nincs tudomásuk arról, hogy szerepelnek a feketelistán, ezzel a ténnyel leggyakrabban csak a hitelkérelem leadásakor szembesülnek. A helyzet remélhetőleg folyamatosan javulni fog, 2006. január 1-jétől ugyanis a hitelintézetek jogszabályi kötelezettsége, hogy 30 nappal a KHR-rendszerbe való bekerülést megelőzően az adóst írásban tájékoztassák.

Fontos tudni ezentúl, hogy minden magánszemély bármely bank bármelyik fiókjában évente egyszer díjmentesen kérhet információt (ügyféltudakozmány) arról, hogy szerepel-e a KHR-rendszerben.

A BAR-lista nem akadály: ki kaphat hitelt?

Ma már a BAR-listára kerülés számos banknál nem egyenértékű azzal, hogy valaki nem kaphat banki finanszírozást, ez a tényező esetlegesen csak megnehezíti egy kicsit a folyamatot.

Az OTP Banknál kérdésünkre elmondták, hogy amennyiben a KHR-rendszerben szereplő hiteligénylőnek már lezárt hitel mulasztása van, akkor a bank teljesen standard módon meghitelezi az ügyfelet, a hitelbírálati folyamatban nincs semmiféle különbség.

Az OTP-hez hasonló feltételt szab a CIB Bank is, azaz csak a passzív BAR-osoknak hitelez, vagyis az olyanoknak, akik már rendezték tartozásukat az adott hitelintézettel szemben, a rendszerben azonban még láthatók.

Az MKB-nál külön kitétel, hogy az igénylőnek már legalább 6 hónapja rendeznie kellett a tartozását, ekkor a standard hitelképességi vizsgálaton eshet át.

A Volksbanknál egyedi elbírálás keretében hiteleznek a feketelistásoknak, ha a hitelkérelem benyújtása és a kötelezettség teljesítése között legalább 1 év telt el. A KHR-be való bekerülés körülményeit írásban kell indokolni.

Az ELLA Bank azon passzív BAR-osoknak nyújt hitelt, akik 3 hónapnál tovább nem voltak aktívak (tehát ennél hamarabb rendezték mulasztásukat), csak egyszer szerepelnek a listán és felkerülésük nem jelzáloghitel tartozásból ered. Amennyiben mégis jelzáloghitel konstrukció vezetett a listázáshoz, akkor az adott ügyletben nem lehettek adósok, kezesek. Abszolút kizáró okot jelentenek a sorban álló megbízások és a csalás.

A Budapest Banknál kérdésünkre elmondták, hogy a BAR-osoknak az Adósságrendező konstrukciót kínálják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Erste Bank kategorikusan kijelentette, hogy nem hitelez KHR-listán szereplő ügyfelet, a K&H pedig sem aktív, sem passzív BAR-osokat nem finanszíroz általánosságban, egyedi esetekben azonban kivételt tesznek. A Raiffeisen információink szerint sem az aktív, sem a passzív BAR-osoknak nem hitelez.

Csak rémmese a hosszabb kínlódás? Drágább is lehet a hitel...

Adódhat a kérdés, hogy a plusz kritériumoknak való megfelelés ellenőrzése mennyire lassíthatja le a hitelezést, illetve hogy az extra kockázatért cserében vár-e extra profitot a bank a problémás ügyfelektől. Mint látni fogjuk, ezen pontok megítélése korántsem egyhangú a pénzintézetek körében.

Az MKB, az OTP és a CIB azon az állásponton van, hogy amennyiben az ügyfél megfelel a bank által szabott kritériumoknak, akkor teljesen standard hitelezési folyamatról van szó, mely nem húzódhat el. Az ELLA ugyanakkor kiemelte, hogy az átfutási idő csak akkor nem tolódik ki, ha a hiteligénylő már az ügyféltudakozmánnyal együtt nyújtja be a kölcsönkérelmét.

A Volksbank esetében egyedi, alaposabb vizsgálat történik, különös tekintettel a KHR-be való bekerülés körülményeire. A folyamat ugyan jellemzően nem húzódik el, de ez nagyban függ a listára való felkerülés írásos indoklásától, melyet az előzőekben leírtaknak megfelelően megkövetel a bank.

Az OTP és az MKB árazás tekintetében sem különbözteti meg a feltételeinek megfelelő BAR-osokat, míg a CIB-nél kiemelték, hogy a kezelési költségbe egy kockázati felárat építenek be, mely július 2-tól +1% lesz. A Budapest Bank is "valamivel magasabb árazással kompenzálja" a magasabb kockázatokat, az ELLA pedig a kamatfelár megállapítása mellett a finanszírozási arány maximumát is lejjebb hozta (a hitelbiztosítéki érték 75%-áig). A törlesztési biztosítás megkötését egy bank sem teszi kötelezővé, a kezes bevonása pedig csak a Budapest Bank konstrukciójánál kötelező.

Mekkora üzlet? Jól jöhet a pozitív adóslista...

A legtöbb bank válaszából egyértelműen az derül ki, hogy a BAR-os ügyfelek ugyan kis részt hasítanak ki a hitelportfoliókból, az érdeklődés azonban fokozatosan nő ebben a szegmensben.

Mivel számos bank csak néhány hónapja fogadja be a passzív BAR-osok hiteligénylését, egyelőre korai lenne ítéletet mondani, hogy mekkora üzlet lesz a nyitás, az azonban biztos, hogy május végén csaknem 400 ezer magánszemély szerepelt a nyilvántartásban, a megcélzottak köre tehát nem éppen szűk.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb bank várja a pozitív adóslista bevezetését, ettől azonban a többség a KHR-es ügyfelek tekintetében nem remél nagy változást, mert a bankszektorban jól kialakult gyakorlat van már a BAR-os ügyfelek hitelezésével kapcsolatban, melyet döntően nem fog befolyásolni a pozitív lista sem. Igazi változás a jó adósok számára lehet, akik könnyebben és gyorsabban, esetleg kedvezőbb árazás mellett juthatnak hitelhez, mivel a bankok alaposabb informáltsága csökkenti a hitelezés kockázatát.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem