9 °C Budapest

Gyorshitel a fogkrém mellé? - a fogyasztóvédők megálljt kiáltanak

Pénzcentrum
2007. július 2. 08:30

Új értékesítési csatornán keresztül próbálják elérni a német bankok az ügyfeleket, akik már az eredetileg kizárólagosan kávékereskedéssel foglalkozó Tschibótól és a Rossmannból a fogyasztási cikkeken kívül különböző pénzügyi termékeket is hazavihetnek - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Míg a Tschibó a HVB-vel és Royal Bank of Scotlanddel kötött szerződést, addig a Rossmannban a nemrégiben még kevésbé tehetős ügyfeleitől megszabadulni kívánó Deutsche Bank termékeit "vásárolhatják" meg az érdeklődők.

A legnagyobb kereskedelmi bank és a drogéria lánc szerint az együttműködés üzenete, hogy a manapság már a pénzügyi termékekhez is pontosan olyan egyszerűen hozzá lehet jutni, mint egy tubus fogkrémhez.

A legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezetek természetesen az előbbi állítással egyáltalán nem értenek egyet, a pénzügyi szolgáltatások kiskereskedelmi egységekben való forgalmazásával kapcsolatban főként a tájékoztatás hiányát kifogásolják, amely a későbbiekben komoly problémákat okozhat.

A bizalmatlanság érthető, hiszen az adósságokat törleszteni képtelen ügyfelek száma 2006 utolsó negyedévéhez képest 22 százalékkal nőtt, a súlyosan eladósodott ügyfelek száma pedig elérte a 7 milliót, amely a teljes lakosság 8,2 százaléka.

A fogyasztóvédőknek azonban a tájékoztatás hiányosságai mellett problémái akadtak az ajánlott konstrukciók feltételeinek átláthatatlanságával is: a Deutsche Bank 12 hónapra szóló ezer eurós ajánlatában ugyanis csak a hitelkamat alsó határát adta meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy azonban bizonyos jelenleg több pénzügyi termékhez is hozzájuthatnak a német fogyasztók: folyószámlát nyithatnak, hitelt vehetnek fel és a Reister-nyugdíjnak elkeresztelt öngondoskodási-megtakarítási terméket is igénybe vehetik, tájékozódni azonban csakis az interneten lehet és szükséges.

Hazánkban jelenleg még felfedezetlen ez az értékesítési csatorna, a használatára vonatkozó egyetlen kezdeményezés sem a pénzügyi szolgáltatók részéről történt: tavaly nyáron MÁV jegyeket vásárolhattunk a Rossmann üzleteiben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?