7 °C Budapest

Gyorshitel a fogkrém mellé? - a fogyasztóvédők megálljt kiáltanak

Pénzcentrum
2007. július 2. 08:30

Új értékesítési csatornán keresztül próbálják elérni a német bankok az ügyfeleket, akik már az eredetileg kizárólagosan kávékereskedéssel foglalkozó Tschibótól és a Rossmannból a fogyasztási cikkeken kívül különböző pénzügyi termékeket is hazavihetnek - írja a Népszabadság.

Míg a Tschibó a HVB-vel és Royal Bank of Scotlanddel kötött szerződést, addig a Rossmannban a nemrégiben még kevésbé tehetős ügyfeleitől megszabadulni kívánó Deutsche Bank termékeit "vásárolhatják" meg az érdeklődők.

A legnagyobb kereskedelmi bank és a drogéria lánc szerint az együttműködés üzenete, hogy a manapság már a pénzügyi termékekhez is pontosan olyan egyszerűen hozzá lehet jutni, mint egy tubus fogkrémhez.

A legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezetek természetesen az előbbi állítással egyáltalán nem értenek egyet, a pénzügyi szolgáltatások kiskereskedelmi egységekben való forgalmazásával kapcsolatban főként a tájékoztatás hiányát kifogásolják, amely a későbbiekben komoly problémákat okozhat.

A bizalmatlanság érthető, hiszen az adósságokat törleszteni képtelen ügyfelek száma 2006 utolsó negyedévéhez képest 22 százalékkal nőtt, a súlyosan eladósodott ügyfelek száma pedig elérte a 7 milliót, amely a teljes lakosság 8,2 százaléka.

A fogyasztóvédőknek azonban a tájékoztatás hiányosságai mellett problémái akadtak az ajánlott konstrukciók feltételeinek átláthatatlanságával is: a Deutsche Bank 12 hónapra szóló ezer eurós ajánlatában ugyanis csak a hitelkamat alsó határát adta meg.

Egy azonban bizonyos jelenleg több pénzügyi termékhez is hozzájuthatnak a német fogyasztók: folyószámlát nyithatnak, hitelt vehetnek fel és a Reister-nyugdíjnak elkeresztelt öngondoskodási-megtakarítási terméket is igénybe vehetik, tájékozódni azonban csakis az interneten lehet és szükséges.

Hazánkban jelenleg még felfedezetlen ez az értékesítési csatorna, a használatára vonatkozó egyetlen kezdeményezés sem a pénzügyi szolgáltatók részéről történt: tavaly nyáron MÁV jegyeket vásárolhattunk a Rossmann üzleteiben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 11:09
A hazai reklámgyakorlat önszabályozó elveinek kialakítását végző szervezet idei közgyűlésen az elmúl...
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?