23 °C Budapest

Ingatlan-nyilvántartás - Mire figyeljünk jövőre ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. december 22. 06:20

2006. január 1. napjával több ponton változik az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény. ("Inyt.") A változások nagyobb része a közigazgatási eljárásról szóló törvény hatályba lépéséhez köthető, de néhány ponton ettől függetlenül is változik a jogszabály.

A jelenlegi gyakorlatot szentesíti az az új rendelkezés, amely szerint a széljegyben a széljegyzett beadvány tartalmára utalni kell, illetve, hogy a kérelemnek helyt adó határozat a tulajdoni lap másolatával, mint egyszerűsített határozattal is közölhető.
Új intézményként megjelenik a "függőben tartás" intézménye, amely a rangsorban előbb álló beadvány elintézéséig, illetve a jogosult által a bejegyzési engedélyre meghatározott legfeljebb 6 hónapos határidő elteltéig tart. Egyébként a függőben tartásra az eljárás felfüggesztésének szabályai az irányadók azzal, hogy azt a tulajdoni lapra nem kell feljegyezni.
Új szabály, hogy a tulajdonjog bejegyzésével egyidejűleg a tulajdonjog fenntartásával történő eladás tényét hivatalból törli a földhivatal, annak törlése iránt nem kell kérelmet előterjeszteni.
Jogi személyek, illetve jogi személyiséggel rendelkező szervezetek nyilvántartásba vételét igazoló okirat 30 napnál nem régebbi példányát kell az ingatlan-nyilvántartási eljárásban csatolni.
Az ingatlanhoz kapcsolódó jog vagy tény keletkezésének, módosulásának és megszűnésének bejegyzését jogszabályban meghatározott nyomtatványon kell kérelmezni, eddig a kérelmeket illetően nem volt formakényszer az ingatlan-nyilvántartási eljárásban.
Megszűnik a kivonatos tulajdoni-lapmásolat, a módosítás hatályba lépésétől fogva teljes másolat, szemle és részleges másolat kérhető a tulajdoni lapokról.
Hiteles tulajdoni lap másolatot nemcsak a földhivatalban, hanem a körzetközponti okmányirodákban is lehet kérni, valamint a közjegyzők is jogosultak lesznek a hiteles tulajdoni lap másolattal azonos hatályú tanúsítvány kiállítására.

Változnak a bejegyzési eljárási illetékek is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG