24 °C Budapest

Ingatlan-nyilvántartás - Mire figyeljünk jövőre ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. december 22. 06:20

2006. január 1. napjával több ponton változik az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény. ("Inyt.") A változások nagyobb része a közigazgatási eljárásról szóló törvény hatályba lépéséhez köthető, de néhány ponton ettől függetlenül is változik a jogszabály.

A jelenlegi gyakorlatot szentesíti az az új rendelkezés, amely szerint a széljegyben a széljegyzett beadvány tartalmára utalni kell, illetve, hogy a kérelemnek helyt adó határozat a tulajdoni lap másolatával, mint egyszerűsített határozattal is közölhető.
Új intézményként megjelenik a "függőben tartás" intézménye, amely a rangsorban előbb álló beadvány elintézéséig, illetve a jogosult által a bejegyzési engedélyre meghatározott legfeljebb 6 hónapos határidő elteltéig tart. Egyébként a függőben tartásra az eljárás felfüggesztésének szabályai az irányadók azzal, hogy azt a tulajdoni lapra nem kell feljegyezni.
Új szabály, hogy a tulajdonjog bejegyzésével egyidejűleg a tulajdonjog fenntartásával történő eladás tényét hivatalból törli a földhivatal, annak törlése iránt nem kell kérelmet előterjeszteni.
Jogi személyek, illetve jogi személyiséggel rendelkező szervezetek nyilvántartásba vételét igazoló okirat 30 napnál nem régebbi példányát kell az ingatlan-nyilvántartási eljárásban csatolni.
Az ingatlanhoz kapcsolódó jog vagy tény keletkezésének, módosulásának és megszűnésének bejegyzését jogszabályban meghatározott nyomtatványon kell kérelmezni, eddig a kérelmeket illetően nem volt formakényszer az ingatlan-nyilvántartási eljárásban.
Megszűnik a kivonatos tulajdoni-lapmásolat, a módosítás hatályba lépésétől fogva teljes másolat, szemle és részleges másolat kérhető a tulajdoni lapokról.
Hiteles tulajdoni lap másolatot nemcsak a földhivatalban, hanem a körzetközponti okmányirodákban is lehet kérni, valamint a közjegyzők is jogosultak lesznek a hiteles tulajdoni lap másolattal azonos hatályú tanúsítvány kiállítására.

Változnak a bejegyzési eljárási illetékek is.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM