Ingatlan-nyilvántartás - Mire figyeljünk jövőre ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. december 22. 06:20

2006. január 1. napjával több ponton változik az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény. ("Inyt.") A változások nagyobb része a közigazgatási eljárásról szóló törvény hatályba lépéséhez köthető, de néhány ponton ettől függetlenül is változik a jogszabály.

A jelenlegi gyakorlatot szentesíti az az új rendelkezés, amely szerint a széljegyben a széljegyzett beadvány tartalmára utalni kell, illetve, hogy a kérelemnek helyt adó határozat a tulajdoni lap másolatával, mint egyszerűsített határozattal is közölhető.
Új intézményként megjelenik a "függőben tartás" intézménye, amely a rangsorban előbb álló beadvány elintézéséig, illetve a jogosult által a bejegyzési engedélyre meghatározott legfeljebb 6 hónapos határidő elteltéig tart. Egyébként a függőben tartásra az eljárás felfüggesztésének szabályai az irányadók azzal, hogy azt a tulajdoni lapra nem kell feljegyezni.
Új szabály, hogy a tulajdonjog bejegyzésével egyidejűleg a tulajdonjog fenntartásával történő eladás tényét hivatalból törli a földhivatal, annak törlése iránt nem kell kérelmet előterjeszteni.
Jogi személyek, illetve jogi személyiséggel rendelkező szervezetek nyilvántartásba vételét igazoló okirat 30 napnál nem régebbi példányát kell az ingatlan-nyilvántartási eljárásban csatolni.
Az ingatlanhoz kapcsolódó jog vagy tény keletkezésének, módosulásának és megszűnésének bejegyzését jogszabályban meghatározott nyomtatványon kell kérelmezni, eddig a kérelmeket illetően nem volt formakényszer az ingatlan-nyilvántartási eljárásban.
Megszűnik a kivonatos tulajdoni-lapmásolat, a módosítás hatályba lépésétől fogva teljes másolat, szemle és részleges másolat kérhető a tulajdoni lapokról.
Hiteles tulajdoni lap másolatot nemcsak a földhivatalban, hanem a körzetközponti okmányirodákban is lehet kérni, valamint a közjegyzők is jogosultak lesznek a hiteles tulajdoni lap másolattal azonos hatályú tanúsítvány kiállítására.

Változnak a bejegyzési eljárási illetékek is.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.