0 °C Budapest

Dől a pénz az Arénában - Pókerverseny hitelből...

Pénzcentrum
2007. május 30. 11:03

A lakás-, autó-, utazás- és esküvői kiállítások mellett az idén egy újabb ágazat képviselői mutathatják be kínálatukat egy tematikus vásáron. A június 1-jén nyíló háromnapos Pénzexpon egy nagy bankfiókká válik a budapesti sportaréna. A kiállítás kapcsán készült EU-s összehasonlító elemzés figyelemfelkeltő eredményeket mutat Magyarország pénzügyi kultúrája tekintetében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon a legtöbb lakossági befektető - a megkérdezettek 10 százaléka - a rövid lejáratú betéteket választotta pénze kamatoztatására, és 78 százaléknyian egyáltalán nem fektettek be; ez rendkívül magas a nyugat-európai 33 százalékos arányhoz képest - derül ki a Bruxinfo Európai Elemző Iroda "Pénzügyeink Európában" című elemzéséből. A befektetési hajlandóságot nézve viszont meglepő adat derült ki: Magyarországon a magánbefektetők 10 százaléka tartaná pénzét részvényekben, míg ez az arány Németországban és Ausztriában 4-4, Csehországban 2 százalék. A részvényekbe való befektetési hajlandóság térségünkben csupán Lengyelországban magasabb, 13 százalékos. Magyarországon az idén első alkalommal, június 1-3. között rendezik meg a PÉNZEXPO kiállítást, melynek helyszíne a Papp László Budapest Sportaréna. A kiállítás célja, hogy a száraznak és gyakran távolinak tűnő pénzügyi szektort újszerű, közvetlen módon mutassa be, a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá tegye, ezzel növelve a lakosság befektetési hajlandóságát és a pénzügyi szektorba vetett bizalmát. A rendezvény rámutat arra, hogy tudatos pénzügyi döntéseink pozitívan hatnak mindennapjainkra.

Az Európai Uniós összehasonlító elemzés felhívja figyelmünket arra is, hogy a régió országaiban a lakossági hitelállomány további erőteljes növekedése várható. A fizetési szolgáltatásokról szóló direktíva alapján a hipermarketek és más nagy kereskedelmi láncok, bankok igénybe vétele nélkül is nyújthatnak majd rövid lejáratú áruhiteleket vásárlóiknak, amelyek jelentősen megnövelhetik a hitelek iránti keresletet. Magyarországon az eladósodottsági mutató jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, ugyanakkor a háztartások törlesztési terhe a rendelkezésre álló jövedelem arányában megközelíti a fejlett országok értékeit.

Az újonnan csatlakozott EU tagországok között a balti-országok mellett a magyarok rendelkeznek a legtöbb hitellel. Több tucat hitelkonstrukció, véget nem érő megtakarítási lehetőségek, állandó akciók és kedvezmények jellemzik a bankok, és más pénzügyi szolgáltatók kínálatát. Ember legyen a talpán, aki ha szeretné befektetni megtakarításait, vagy hitelt igényelne, kiigazodik a piacon, és egyszerűen, gyorsan megtalálja a számára legjobb megoldást. Az igen ritka, hogy valakinek van annyi ideje, és türelme, hogy egy pénzügyi döntés előtt végigjárja a bankokat, lízingcégeket vagy más pénzügyi szolgáltatókat.
Emiatt szervez a Konsilo Kft. először Magyarországon - a Hollandiában és Oroszországban már rendszeresnek számító tematikájú - pénzügyi kiállítást. A Pénzexpon mintegy negyven kiállító vesz részt, képviseltetik magukat a nagy pénzintézetek is, de megtalálhatók lesznek független hitel-, befektetési- és biztosítási tanácsadók is. Számtalan alternatív befektetési lehetőséget is kínál majd a rendezvény, vasárnap például grafikai árverésre kerül sor, amelyen a műtárgypiacba még nem belekóstolók is kedvet kaphatnak az ilyen, már kisebb pénzből elkezdhető befektetési lehetőség iránt. Részletek, előzetes látogatói regisztráció a www.penzexpo.hu weboldalon lehetséges, ahol a regisztráltak között kisorsolnak 20 európai hétvégi utazást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06