1 °C Budapest

Dől a pénz az Arénában - Pókerverseny hitelből...

Pénzcentrum
2007. május 30. 11:03

A lakás-, autó-, utazás- és esküvői kiállítások mellett az idén egy újabb ágazat képviselői mutathatják be kínálatukat egy tematikus vásáron. A június 1-jén nyíló háromnapos Pénzexpon egy nagy bankfiókká válik a budapesti sportaréna. A kiállítás kapcsán készült EU-s összehasonlító elemzés figyelemfelkeltő eredményeket mutat Magyarország pénzügyi kultúrája tekintetében.

Magyarországon a legtöbb lakossági befektető - a megkérdezettek 10 százaléka - a rövid lejáratú betéteket választotta pénze kamatoztatására, és 78 százaléknyian egyáltalán nem fektettek be; ez rendkívül magas a nyugat-európai 33 százalékos arányhoz képest - derül ki a Bruxinfo Európai Elemző Iroda "Pénzügyeink Európában" című elemzéséből. A befektetési hajlandóságot nézve viszont meglepő adat derült ki: Magyarországon a magánbefektetők 10 százaléka tartaná pénzét részvényekben, míg ez az arány Németországban és Ausztriában 4-4, Csehországban 2 százalék. A részvényekbe való befektetési hajlandóság térségünkben csupán Lengyelországban magasabb, 13 százalékos. Magyarországon az idén első alkalommal, június 1-3. között rendezik meg a PÉNZEXPO kiállítást, melynek helyszíne a Papp László Budapest Sportaréna. A kiállítás célja, hogy a száraznak és gyakran távolinak tűnő pénzügyi szektort újszerű, közvetlen módon mutassa be, a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá tegye, ezzel növelve a lakosság befektetési hajlandóságát és a pénzügyi szektorba vetett bizalmát. A rendezvény rámutat arra, hogy tudatos pénzügyi döntéseink pozitívan hatnak mindennapjainkra.

Az Európai Uniós összehasonlító elemzés felhívja figyelmünket arra is, hogy a régió országaiban a lakossági hitelállomány további erőteljes növekedése várható. A fizetési szolgáltatásokról szóló direktíva alapján a hipermarketek és más nagy kereskedelmi láncok, bankok igénybe vétele nélkül is nyújthatnak majd rövid lejáratú áruhiteleket vásárlóiknak, amelyek jelentősen megnövelhetik a hitelek iránti keresletet. Magyarországon az eladósodottsági mutató jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, ugyanakkor a háztartások törlesztési terhe a rendelkezésre álló jövedelem arányában megközelíti a fejlett országok értékeit.

Az újonnan csatlakozott EU tagországok között a balti-országok mellett a magyarok rendelkeznek a legtöbb hitellel. Több tucat hitelkonstrukció, véget nem érő megtakarítási lehetőségek, állandó akciók és kedvezmények jellemzik a bankok, és más pénzügyi szolgáltatók kínálatát. Ember legyen a talpán, aki ha szeretné befektetni megtakarításait, vagy hitelt igényelne, kiigazodik a piacon, és egyszerűen, gyorsan megtalálja a számára legjobb megoldást. Az igen ritka, hogy valakinek van annyi ideje, és türelme, hogy egy pénzügyi döntés előtt végigjárja a bankokat, lízingcégeket vagy más pénzügyi szolgáltatókat.
Emiatt szervez a Konsilo Kft. először Magyarországon - a Hollandiában és Oroszországban már rendszeresnek számító tematikájú - pénzügyi kiállítást. A Pénzexpon mintegy negyven kiállító vesz részt, képviseltetik magukat a nagy pénzintézetek is, de megtalálhatók lesznek független hitel-, befektetési- és biztosítási tanácsadók is. Számtalan alternatív befektetési lehetőséget is kínál majd a rendezvény, vasárnap például grafikai árverésre kerül sor, amelyen a műtárgypiacba még nem belekóstolók is kedvet kaphatnak az ilyen, már kisebb pénzből elkezdhető befektetési lehetőség iránt. Részletek, előzetes látogatói regisztráció a www.penzexpo.hu weboldalon lehetséges, ahol a regisztráltak között kisorsolnak 20 európai hétvégi utazást.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52