Kézifék a lakáshitel-piacon: borús hónapok előtt állunk...

Pénzcentrum
2007. április 13. 08:30

Láthatóan lassul az utóbbi fél évben a hazai lakáshitel-piac növekedése: míg a februárig tartó egy év során 440 milliárdos volt a bővülés, addig az utolsó fél évben már csak átlagosan havi 26 milliárdnyi növekedést sikerült elérni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A számok fényében az is előfordulhat, hogy az utóbbi évek átlagosan 20% körüli bővülése után - amennyiben a forint is erős marad a svájci frankkal szemben - az idei esztendő csak egyszámjegyű növekedést hoz a piacon.

A Világgazdaság által megkérdezett hitelintézetek közül az OTP Bank egyértelműen pesszimista álláspontot fogalmazott meg, a lakásberuházások és az építési engedélyek számának visszaesése és a lakossági jövedelemcsökkenés felhalmozási kiadásokat csökkentő hatása miatt ugyanis várakozásaik szerint a lakáshitelek keresletének növekedési üteme a 2006-os 18%-ról az idén 8%-ra mérséklődhet.

A CIB-nél ezzel szemben a tavalyihoz hasonló, 15-20% körüli piaci növekedést prognosztizálnak, míg az Erste Bank a hitelezési piac lassabb bővülésére számít. Utóbbi hitelintézet szerint a kialakult környezetben előtérbe kerülhetnek a türelmi idős konstrukciók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07