16 °C Budapest

Marad az inflációs nyomás - mi lesz a helyzet 2008-ra?

Pénzcentrum
2007. február 26. 14:42

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa februári kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően ismét a 8%-os kamatszint tartása mellett döntött. 2007 első hónapjaiban továbbra is jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhetünk, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. A 2008 utáni időszak lesz az igazi kihívás, a tartós árstabilitás és ismét 4-5% növekedési ütem megteremtése kérdéses.

Megítélésünk szerint az uniós források a mérséklődő belső fogyasztást, valamint a csökkenő beruházásokat nem tudják ellensúlyozni. A külkereskedelem továbbra is a fő motor, a stabil európai konjunktúra pozitív a magyar gazdaság számára. Megítélésünk szerint, 8% körül tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok középtávon csökkenhetnek. Az MNB a várakozásainknak megfelelően mérsékelte februári inflációs jelentésében a 2008-ra vonatkozó előrejelzését, a tavalyi prognózis még gyengébb forinttal és magasabb olajárral számolt. A 4% alatti előrejelzés 2008-ra a 3%-os (±1%) középtávú inflációs cél teljesülését jelenti.

A Monetáris Tanács összetételének változása, a testület tagjainak monetáris politikai beállítottsága érdemben befolyásolhatja a piac kamatpályával kapcsolatos várakozásait. Úgy tűnik, a jövőben nagyobb összhang várható a monetáris és fiskális politika között, a múltban tapasztalt szélsőséges piaci reakciók végre lekerülhetnek a napirendről. A Magyar Nemzeti Bank függetlensége kulcsfontosságú.

A magyar fizetőeszköz a 250-252,50 közötti sávban ragadt! Kitörés valószínű! A magyar részvénypiac továbbra is szűk sávban mozog, a gyorsjelentési szezon ezúttal nem okozott pozitív meglepetéseket.

EGY TELJES INSIDE HÍRLEVÉL MEGTEKINTÉSE

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem