4 °C Budapest

Marad az inflációs nyomás - mi lesz a helyzet 2008-ra?

Pénzcentrum
2007. február 26. 14:42

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa februári kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően ismét a 8%-os kamatszint tartása mellett döntött. 2007 első hónapjaiban továbbra is jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhetünk, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. A 2008 utáni időszak lesz az igazi kihívás, a tartós árstabilitás és ismét 4-5% növekedési ütem megteremtése kérdéses.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megítélésünk szerint az uniós források a mérséklődő belső fogyasztást, valamint a csökkenő beruházásokat nem tudják ellensúlyozni. A külkereskedelem továbbra is a fő motor, a stabil európai konjunktúra pozitív a magyar gazdaság számára. Megítélésünk szerint, 8% körül tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok középtávon csökkenhetnek. Az MNB a várakozásainknak megfelelően mérsékelte februári inflációs jelentésében a 2008-ra vonatkozó előrejelzését, a tavalyi prognózis még gyengébb forinttal és magasabb olajárral számolt. A 4% alatti előrejelzés 2008-ra a 3%-os (±1%) középtávú inflációs cél teljesülését jelenti.

A Monetáris Tanács összetételének változása, a testület tagjainak monetáris politikai beállítottsága érdemben befolyásolhatja a piac kamatpályával kapcsolatos várakozásait. Úgy tűnik, a jövőben nagyobb összhang várható a monetáris és fiskális politika között, a múltban tapasztalt szélsőséges piaci reakciók végre lekerülhetnek a napirendről. A Magyar Nemzeti Bank függetlensége kulcsfontosságú.

A magyar fizetőeszköz a 250-252,50 közötti sávban ragadt! Kitörés valószínű! A magyar részvénypiac továbbra is szűk sávban mozog, a gyorsjelentési szezon ezúttal nem okozott pozitív meglepetéseket.

EGY TELJES INSIDE HÍRLEVÉL MEGTEKINTÉSE

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?