12 °C Budapest

Baj van a hitelkártyákkal? Célkeresztben a bankok

Pénzcentrum
2007. január 9. 15:05

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. december 14-én fogyasztók megtévesztésének gyanújával versenyfelügyeleti eljárást indított a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt.-vel, valamint az MKB Bank Nyrt-vel szemben. A hatóság a két bank hitelkártya termékekre vonatkozó tájékoztatásait vizsgálja, amelyekben akár 45 napig kamatmentes költést ígérnek az ügyfeleknek, miközben a kamatmentesség számos további lényeges feltételtől függhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GVH 2006. októberében, a Vj-56/2006. számú ügyben hozott határozatában már megállapította, hogy az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. 2003. októberétől egyes piaci tájékoztatásaiban megtévesztette a fogyasztókat, mert "akár 45 napig kamatmentesen használható" hitelkártyáival kapcsolatban lényeges feltételeket nem közölt ügyfeleivel.

A GVH a most megindított két versenyfelügyeleti eljárással olyan piactisztítási eljárássorozatot indít erre a speciális területre, melynek során fel kívánja tárni az ezzel a termékkel kapcsolatos tájékoztatási hiányosságokat. Így a közeljövőben több más hitelkártya terméket forgalmazó bankkal szemben is eljárást indít a GVH. A versenyjogi fogyasztóvédelem területén egyébként más piacokon (pl. fogyasztói csoportok, egészségre ható termékek) már korábban is sikerrel valósított meg hasonló piactisztítási eljárássorozatot a hivatal.

Az eljárás lefolytatására a jogszabályok szerint 90 napja van a GVH-nak, amely indokolt esetben 60 nappal meghosszabbítható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?