12 °C Budapest

Jelzáloghitelek - visszaélnek az adatokkal?

Pénzcentrum
2006. november 27. 15:00

Egyre több a csaló a jelzáloghitelezés területén is. Egyre gyakrabban fordul elő az Amerikai Egyesült Államokban, hogy illetéktelen személyek ártatlanok adatait használják fel jelzáloghitelezési csalásokhoz.

A Treasury által készített felmérés szerint a jelzáloghiteleket érintő gyanús esetek 1997 és 2005 között 1 411 százalékkal emelkedtek. A leggyakoribb visszaélés a személyes adatokkal kapcsolatosan történt, 2004 és 2005 között a személyes adatok lopásának száma 102 százalékkal növekedett.

Ahhoz, hogy valaki jelzáloghitelt vegyen fel egy amerikai nevében elég, ha megszerzi az olyan személyes adatait, mint a TB-szám, név és születési dátum. Ugyanakkor nehéz elhinni, hogy ilyen könnyen át lehetne siklani fals adatokkal a hitelezési procedúrán. Amennyiben hamisítás áll a dolog mögött, azt a legtöbbször csak úgy lehet lebukás nélkül végigvinni, hogy egy bankon belüli embert is bevonnak a csalásba.

Sokszor előfordul azonban az is, hogy nem csalásról van szó. Ha valakinek "szebb" a hitelezési előtörténete, az esetleg egyezséget köthet egy barátjával, akinek hitelre volna szüksége, hogy azt igényli helyette, ám törleszteni a barátnak kell majd. Sokszor előfordul azonban, hogy ez a "barát" eltűnik a színről, így a hitelt felvevő hoppon marad az adóssággal.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06