A GVH javaslatainak egy része végrehajthatatlan a bankok szerint

Pénzcentrum
2006. november 23. 10:15

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly decemberben tette közzé a jelzáloghitelezési gyakorlatra vonatkozó javaslatait. A bankok többsége azonban nem alkalmazza teljes mértékben a javaslatban meghatározottakat, mivel szerintük egyes kérések nem végrehajthatóak - írja a Magyar Nemzet.

A GVH is megerősítette, hogy a bankok többsége csupán részben alkalmazta az ajánlásokat. A Magyar Bankszövetség elismerte, hogy az ajánlást körültekintő szakmai elemzés előzte meg, ugyanakkor egyes pontokat elfogadhatatlannak, illetve a bankok érdekeivel ellentétesnek tart.

A GVH szerint a jelzáloghitelezéssel kapcsolatban a legtöbb probléma a tájékoztatásban van, jelenleg nem egyértelmű, hogy a kezelési költségben, illetve a különböző elnevezésű díjtételekben milyen tevékenységet fizet meg a fogyasztó. A GVH javasolja, hogy tiltsák meg a bankok az indokolatlan árukapcsolást is, vagy legalább korlátozzák azt.

Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség illetékes munkatársa ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a folyószámlavezetés az ügyfél és a bank kapcsolatát hivatott könnyíteni, s ezt az erre vonatkozó uniós ajánlás is tartalmazza, az egyéb termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó árukapcsolás pedig visszaszorulóban van. Földi Tamás szerint elfogadhatatlan az a javaslat is, amely szerint az egy adott bankhoz benyújtott hitelkérelemhez készített értékbecslői szakvélemény felhasználható legyen más hitelintézetnél is. Ennek legfőbb akadálya, hogy a különböző bankok másképp ítélik meg az ingatlan értékére ható tényezőket.

Hasonló a véleménye Zádori Jánosnak, a Földhitel- és Jelzálogbank kommunikációs igazgatójának is, szerinte az értékbecslés a megbízó banknak, a bank követelményei, és elvárásai alapján készül. Az egységes európai pénzügyi piac modernizációja során hazánkban változás a jelzálog-hitelezés, az átruházandó értékpapírok, valamint a kollektív alapok területén várható.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22