20 °C Budapest

A GVH javaslatainak egy része végrehajthatatlan a bankok szerint

Pénzcentrum
2006. november 23. 10:15

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly decemberben tette közzé a jelzáloghitelezési gyakorlatra vonatkozó javaslatait. A bankok többsége azonban nem alkalmazza teljes mértékben a javaslatban meghatározottakat, mivel szerintük egyes kérések nem végrehajthatóak - írja a Magyar Nemzet.

A GVH is megerősítette, hogy a bankok többsége csupán részben alkalmazta az ajánlásokat. A Magyar Bankszövetség elismerte, hogy az ajánlást körültekintő szakmai elemzés előzte meg, ugyanakkor egyes pontokat elfogadhatatlannak, illetve a bankok érdekeivel ellentétesnek tart.

A GVH szerint a jelzáloghitelezéssel kapcsolatban a legtöbb probléma a tájékoztatásban van, jelenleg nem egyértelmű, hogy a kezelési költségben, illetve a különböző elnevezésű díjtételekben milyen tevékenységet fizet meg a fogyasztó. A GVH javasolja, hogy tiltsák meg a bankok az indokolatlan árukapcsolást is, vagy legalább korlátozzák azt.

Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség illetékes munkatársa ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a folyószámlavezetés az ügyfél és a bank kapcsolatát hivatott könnyíteni, s ezt az erre vonatkozó uniós ajánlás is tartalmazza, az egyéb termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó árukapcsolás pedig visszaszorulóban van. Földi Tamás szerint elfogadhatatlan az a javaslat is, amely szerint az egy adott bankhoz benyújtott hitelkérelemhez készített értékbecslői szakvélemény felhasználható legyen más hitelintézetnél is. Ennek legfőbb akadálya, hogy a különböző bankok másképp ítélik meg az ingatlan értékére ható tényezőket.

Hasonló a véleménye Zádori Jánosnak, a Földhitel- és Jelzálogbank kommunikációs igazgatójának is, szerinte az értékbecslés a megbízó banknak, a bank követelményei, és elvárásai alapján készül. Az egységes európai pénzügyi piac modernizációja során hazánkban változás a jelzálog-hitelezés, az átruházandó értékpapírok, valamint a kollektív alapok területén várható.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 16:05
Ettől a hónaptól Tóth Bence a TV2 Csoport új pénzügyi igazgatója, míg Hajós Andrea az Igazgatóság el...
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?