A GVH javaslatainak egy része végrehajthatatlan a bankok szerint

Pénzcentrum
2006. november 23. 10:15

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly decemberben tette közzé a jelzáloghitelezési gyakorlatra vonatkozó javaslatait. A bankok többsége azonban nem alkalmazza teljes mértékben a javaslatban meghatározottakat, mivel szerintük egyes kérések nem végrehajthatóak - írja a Magyar Nemzet.

A GVH is megerősítette, hogy a bankok többsége csupán részben alkalmazta az ajánlásokat. A Magyar Bankszövetség elismerte, hogy az ajánlást körültekintő szakmai elemzés előzte meg, ugyanakkor egyes pontokat elfogadhatatlannak, illetve a bankok érdekeivel ellentétesnek tart.

A GVH szerint a jelzáloghitelezéssel kapcsolatban a legtöbb probléma a tájékoztatásban van, jelenleg nem egyértelmű, hogy a kezelési költségben, illetve a különböző elnevezésű díjtételekben milyen tevékenységet fizet meg a fogyasztó. A GVH javasolja, hogy tiltsák meg a bankok az indokolatlan árukapcsolást is, vagy legalább korlátozzák azt.

Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség illetékes munkatársa ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a folyószámlavezetés az ügyfél és a bank kapcsolatát hivatott könnyíteni, s ezt az erre vonatkozó uniós ajánlás is tartalmazza, az egyéb termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó árukapcsolás pedig visszaszorulóban van. Földi Tamás szerint elfogadhatatlan az a javaslat is, amely szerint az egy adott bankhoz benyújtott hitelkérelemhez készített értékbecslői szakvélemény felhasználható legyen más hitelintézetnél is. Ennek legfőbb akadálya, hogy a különböző bankok másképp ítélik meg az ingatlan értékére ható tényezőket.

Hasonló a véleménye Zádori Jánosnak, a Földhitel- és Jelzálogbank kommunikációs igazgatójának is, szerinte az értékbecslés a megbízó banknak, a bank követelményei, és elvárásai alapján készül. Az egységes európai pénzügyi piac modernizációja során hazánkban változás a jelzálog-hitelezés, az átruházandó értékpapírok, valamint a kollektív alapok területén várható.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?