3 °C Budapest

A bankok rémálma lenne...a kormány ezt akarja?

Pénzcentrum
2006. október 4. 11:00

A számlanyitás ugyan viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen megy ma a hazai bankoknál, a számla felmondás azonban rendkívül körülményes feladat. A kormány által a lakossági bankszolgáltatások vizsgálatára létrehozott bizottság előzetes munkaanyagában a vizsgálati prioritások között előkelő helyet foglal el, hogy a bankváltás költségei, illetve a járulékos akadályok korlátozzák-e az ügyfelek mobilitását és szabad bankválasztási gyakorlatát - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szakemberek abban általában egyetértenek, hogy a lakossági ügyfeleknek nem indokolt több számlát fenntartani. A problémára számlaszám-hordozhatóság jelenthetne megoldást, ez azonban nem olyan könnyen megvalósítható, mint a mobilcégek esetében, a számlaszám ugyanis több információt hordoz, mint egy telefonszám. (Az első három számjegy a bank azonosítására szolgál.)

Szakértők szerint ugyanakkor a bankközi elszámolást bonyolító Giro Rt. tulajdonképpen azonnal létre tudna hozni egy számlaátirányítási rendszert, mely nem járna költséggel, így az ügyfélnek sem kellene a szolgáltatásért fizetnie.

A bankok így igazi versenyhelyzetbe kerülnének, ehhez azonban egyelőre csak a technikai feltételek adottak, a jogszabályi háttér még hiányzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?