3 °C Budapest

Hogyan vedd ki a pénzt a cégből? - Kevesebbet adózol ha..

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 08:00

Sok vállalkozás esett gondolkodóba a megszorítások hallatán, hogy hogyan tovább. A számtalan megoldandó probléma közé tartozik az osztalék kifizetés adóterhének emelkedése. Ennek megoldására ez év végéig lehetőséget biztosít a házipénztár "kiürítése". Szakértő segítségével megvizsgáltuk a törvény adta lehetőségeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mielőtt azonban belevágnánk a dolog közepébe, vizsgáljuk meg hogy miből is fizethető kia az osztalék és milyen adók terhelik. Adott cég, az előző évi ki nem fizetett osztalékait az Eredménytartalék mértékéig tudja előírni, kivéve, ha évközben közbenső mérleget készít és a mérleg szerinti eredmény terhére is előleget fizet. A másik korlátozó tényező, hogy osztalékot a pénztárból fizetünk ki, tehát a pénztárban minimum akkora állománynak kell lennie mint a kifizetetendő osztalék nagysága (a szükséges pénzmennyiség előteremtése természetesen történhet hitelből is).

A tulajdonosoknak fizetett osztalák (magánszemélyek esetén) az SZJA hatálya alá tartozik és Eho köteles. Az adó mértéke a Jegyzet Tőke mértékéig 25% afelett pedig 35%, az Eho mértéke 4% (jövőre 14 %-ra emelkedik, természetesen ebben az esetben is vannak korlátozó tényezők). Amennyiben az osztalékot egy másik vállalkozásnak fizeti ki a cég, akkor az előbb említett terheket természetesen nem vonja le. Hiszen a kapott osztalékot a vállalkozás pénzügyi bevételként tartja nyílván, ez pedig a társasági adó hatálya alá tartozik. Ez azonban lehetővé teszi az adó kikerülését azáltal, hogy a kapott osztalék csökkentő tételként is megjelenik.

Azonban ha a tulajdonos ezeket a borsos tarifákat el szeretné kerülni, akkor a törvény, a házipénztár bevezetése által, ez év végéig, lehetőséget ad egy kisebb teher megfizetésére - mondta Oszkó Péter a Deloitte vezető adópartnere.

A legközelebbi osztalékfizetés esetén elég a kifizetett összeget a házipénztár adó mértékével leadózni, mely jelenleg 10 százalék.

A folyamat leegyszerűsítve a következőképpen néz ki: a házipénztárunk "papíron szereplő" állományából kivonjuk a pénztár átlagos napi forgalmának korrigált értékét (a számítás pontos menetét a törvény tartalmazza). A fennmaradt összeg kivehető 10 százalékos adókulccsal és a kivét összegével csökkenthető az Eredménytartalék is. Ezáltal nem osztalék kivéttel csökkentjük az Eredménytartalékunkat, hanem egyszerű pénztári kifizetéssel.

Megnövekedett Eredménytartalék esetében szóba jöhet még a törzstőke-emelés is, bár ehhez némi módosításra van szükség az alapító okiratban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?