Bíróságon a bukott hedge fund: eljöhet a várva várt megtisztulás

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 06:00

Beperelte a Pricewaterhouse Coopers az utóbbi idők legnagyobb bukását hozó Hong Kong-i hedge fund könyvvizsgálóját és letétkezelőjét, kártérítést követelve rosszhiszemű közreműködésükért. Szakértők a pertől a piac hátterében megbúvó szabálytalanságok, csalások feltárását, és megszüntetését várják. Felforgathatja a Hong Kongban működő hedge fundok piacát a Pricewaterhouse Coopers által

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Beperelte a Pricewaterhouse Coopers az utóbbi idők legnagyobb bukását hozó Hong Kong-i hedge fund könyvvizsgálóját és letétkezelőjét, kártérítést követelve rosszhiszemű közreműködésükért. Szakértők a pertől a piac hátterében megbúvó szabálytalanságok, csalások feltárását, és megszüntetését várják.

Felforgathatja a Hong Kongban működő hedge fundok piacát a Pricewaterhouse Coopers által benyújtott bírósági kereset, amit a hatóságilag felszámolt CSA Absolute Return Fund ellen indított a Hong Kong-i legfelsőbb bíróság előtt - írja a Financial Times. Mint ismeretes, az alap felszámolását 2004-ben kezdeményezte a hong kong-i pénzügyi felügyelet, miután kezelőjét, Charles Schmitt-et sikkasztás vádjával letartóztatta a rendőrség.

A vád szerint Schmitt a CSA Absolute Return Fund nevében 1300 befektető mintegy 189 millió dollárját olyan "árnyék"-alapokba fektette, amelyeket egyébként szabályos, jónevű alapkezelők termékeihez hasonló nevekkel látott el. Az alap teljesítményét úgy közölték, mintha ezekbe a jól teljesítő, valódi alapokban tartaná eszközeit. Az összeomlás, illetve a sikkasztás révén a befektetők befektetésüknek akár 45%-ának is búcsút mondhattak.

A kereset szerint a PwC a CSA alap könyvvizsgálójától, az Ernst & Youngtól, illetve letétkezelőjétől, az időközben a HSBC bankcsoport tagjává vált Bermuda Trust-tól vár kártérítést. A PwC álláspontja szerint a letétkezelő elmulasztotta kötelességét, mikor nem ellenőrizte kellőképpen az "árnyék"-alapok dokumentációit, amelyek ugyanakkor nyilvánvaló szabálytalanságokat tartalmaztak.

Ugyanakkor napvilágot látott, hogy a Bermuda Trust konkrét befektetői megkeresésekre sem szolgáltatott adatokat a CSA befektetéseiről. Erre ugyan törvényi úton nem volt kötelezve, de ez a perben semmiképpen sem segíti a jóhiszemű kép kialakítását. A HSBC közleményében kijelentette, kész megvédeni hírnevét a bíróság előtt.

A ügy legfőbb jelentősége abban áll, hogy egyáltalán eljutott a bírósági szakaszba, és így nyilvánosságra kerülhetett, míg korábban az ehhez hasonló vitákban a felek elsősorban peren kívüli megegyezésre törekdtek, elfedve ezáltal a befektetők szeme elől a piac hátterében meghúzódó visszásságokat. A bírósági ügyet övező megnövekedett figyelem azonban a pénzügyi szolgáltatók és a hedge fundok viszonyának rendezését kényszerítheti ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?