14 °C Budapest

Bíróságon a bukott hedge fund: eljöhet a várva várt megtisztulás

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 06:00

Beperelte a Pricewaterhouse Coopers az utóbbi idők legnagyobb bukását hozó Hong Kong-i hedge fund könyvvizsgálóját és letétkezelőjét, kártérítést követelve rosszhiszemű közreműködésükért. Szakértők a pertől a piac hátterében megbúvó szabálytalanságok, csalások feltárását, és megszüntetését várják. Felforgathatja a Hong Kongban működő hedge fundok piacát a Pricewaterhouse Coopers által

Beperelte a Pricewaterhouse Coopers az utóbbi idők legnagyobb bukását hozó Hong Kong-i hedge fund könyvvizsgálóját és letétkezelőjét, kártérítést követelve rosszhiszemű közreműködésükért. Szakértők a pertől a piac hátterében megbúvó szabálytalanságok, csalások feltárását, és megszüntetését várják.

Felforgathatja a Hong Kongban működő hedge fundok piacát a Pricewaterhouse Coopers által benyújtott bírósági kereset, amit a hatóságilag felszámolt CSA Absolute Return Fund ellen indított a Hong Kong-i legfelsőbb bíróság előtt - írja a Financial Times. Mint ismeretes, az alap felszámolását 2004-ben kezdeményezte a hong kong-i pénzügyi felügyelet, miután kezelőjét, Charles Schmitt-et sikkasztás vádjával letartóztatta a rendőrség.

A vád szerint Schmitt a CSA Absolute Return Fund nevében 1300 befektető mintegy 189 millió dollárját olyan "árnyék"-alapokba fektette, amelyeket egyébként szabályos, jónevű alapkezelők termékeihez hasonló nevekkel látott el. Az alap teljesítményét úgy közölték, mintha ezekbe a jól teljesítő, valódi alapokban tartaná eszközeit. Az összeomlás, illetve a sikkasztás révén a befektetők befektetésüknek akár 45%-ának is búcsút mondhattak.

A kereset szerint a PwC a CSA alap könyvvizsgálójától, az Ernst & Youngtól, illetve letétkezelőjétől, az időközben a HSBC bankcsoport tagjává vált Bermuda Trust-tól vár kártérítést. A PwC álláspontja szerint a letétkezelő elmulasztotta kötelességét, mikor nem ellenőrizte kellőképpen az "árnyék"-alapok dokumentációit, amelyek ugyanakkor nyilvánvaló szabálytalanságokat tartalmaztak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor napvilágot látott, hogy a Bermuda Trust konkrét befektetői megkeresésekre sem szolgáltatott adatokat a CSA befektetéseiről. Erre ugyan törvényi úton nem volt kötelezve, de ez a perben semmiképpen sem segíti a jóhiszemű kép kialakítását. A HSBC közleményében kijelentette, kész megvédeni hírnevét a bíróság előtt.

A ügy legfőbb jelentősége abban áll, hogy egyáltalán eljutott a bírósági szakaszba, és így nyilvánosságra kerülhetett, míg korábban az ehhez hasonló vitákban a felek elsősorban peren kívüli megegyezésre törekdtek, elfedve ezáltal a befektetők szeme elől a piac hátterében meghúzódó visszásságokat. A bírósági ügyet övező megnövekedett figyelem azonban a pénzügyi szolgáltatók és a hedge fundok viszonyának rendezését kényszerítheti ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem