László Csaba: feketegazdaságba menekülhet a cégek egy része

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 10:37

Az adóemelések után a cégek egy része a feketegazdaságba menekülhet - véli László Csaba expénzügyminiszter, a KPMG partnere a Magyar Hírlapnak adott interjújában. László szerint ha magas az adó, többen akarják elkerülni, de ha az elkerülés kockázata nő, akkor többen elgondolkodnak rajta. László Csaba úgy véli, a költségvetés bevételi tervei a fentiek miatt teljesülhetnek. Egyfajta “

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adóemelések után a cégek egy része a feketegazdaságba menekülhet - véli László Csaba expénzügyminiszter, a KPMG partnere a Magyar Hírlapnak adott interjújában. László szerint ha magas az adó, többen akarják elkerülni, de ha az elkerülés kockázata nő, akkor többen elgondolkodnak rajta. László Csaba úgy véli, a költségvetés bevételi tervei a fentiek miatt teljesülhetnek.

Egyfajta “szentháromság" létezik ma Magyarországon abban a tekintetben, hogy a cégek hogyan igyekeznek elkerülni az adófizetést. Egyrészt a számviteli veszteség kimutatásával igyekeznek mentesülni a társasági adófizetés alól. Az osztalékadót a házipénztár felduzzasztásával igyekeznek megspórolni, míg a béreket terhelő adókat, járulékokat a minimálbér alkalmazásával csökkentik. Most olyan intézkedések bevezetése várható, ami mindezt megnehezíti.

Az expénzügyminiszter szerint az alkotmányossági aggályok ellenére is arra kell számítani, hogy a bankadó és a házipénztár adó megmarad. A bankadónak már a neve is más, járadék. László Csaba úgy véli, nem áll meg az az érvelés, hogy ez nem szektorsemleges, diszkriminatív intézkedés. A házipénztárnál nagyon jellemző, hogy ezt a pénzkivétel egy formájaként alkalmazzák.

László szerint ha magas az adó, többen akarják elkerülni, de ha az elkerülés kockázata nő, akkor többen elgondolkodnak rajta. László Csaba úgy véli, a költségvetés bevételi tervei a fentiek miatt teljesülhetnek. Bár az APEH lehetőségei továbbra is korlátozottak számos tekintetben, az adóhivatal jogköre és szervezete is átalakulóban van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy kérdés, hogy a költségvetés egyenlegét tartósan mivel javíthatjuk. Gyakori kifogás a mostani intézkedésekkel kapcsolatosan, hogy az elsősorban a bevételek növelésén, és nem a kiadások visszafogásán alapul. László szerint a kiadási oldal csökkentése sokkal hosszabb távon mutatkozik csak meg, pl. az egészségügy reformja is csak évek alatt hozhat eredményt. Az első három évben egyetlen forint megtakarítást sem szabad ezekből tervezni - véli a volt pénzügyminiszter.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?