18 °C Budapest

Sokan már mást választanának

Pénzcentrum
2006. július 20. 15:00

A forint gyengülése - ami az autóhitelek törlesztőrészleteinek emelkedéséhez vezetett - a lízingpiaci szereplők többsége szerint egyelőre nem hagyott nyomot a visszavett autók számának emelkedésében, ám a jövőt többen is borúsan látják.

A forint gyengülése - ami az autóhitelek törlesztőrészleteinek emelkedéséhez vezetett - a lízingpiaci szereplők többsége szerint egyelőre nem hagyott nyomot a visszavett autók számának emelkedésében, ám a jövőt többen is borúsan látják - írja a VG.

Piaci szakértők szerint érezhető egyfajta bizonytalanság az ügyfeleken. A fizetési morál gyengülését egyelőre nem tapasztalták, ám mint fogalmaztak, a kedvezőtlen forint-deviza árfolyam hatása elsősorban az idő előtti szerződéslezárási ajánlatkérések szaporodásában mutatkozik meg. Ám valószínűsíthető, hogy a hamarosan bevezetendő lakossági megszorító intézkedések hatása az ügyfelek fizetési képességét kedvezőtlen irányba befolyásolja.

A korábbi időszakhoz képest több ügyfél jelezte, hogy átváltanák devizaalapú hitelüket forintalapúra, de a feltételek ismertetésekor (magasabb forintalapkamat, a hátralévő tőketartozás devizáról forintra átváltása a jelenlegi magas devizaárfolyamon véglegesíti a tartozást) csaknem minden ügyfél marad a jelenlegi konstrukciónál.

Talán a kevés reklám lehetett, illetve a dílerek értékesítői sem fektetnek elég hangsúlyt arra, hogy részletesen elmagyarázzák az ügyfeleknek a fix díjas hitelek előnyét, amely az ügyfél kiszámítható költségterheiben jelentkezik. Ezzel pedig csökkenteni lehetne az előtörlesztések mértékét, illetve az autó visszaadásának veszélyét.

Az év első hat hónapját stagnálás - az előzetes adatok szerint a teljes személygépkocsi- és kishaszonjármű-piac közel 330 milliárd forint kihelyezést ért el - és a kockázatos konstrukciók jelenléte jellemezte. Az "öngyilkos" finanszírozási konstrukciók kiajánlása a kellemetlen tapasztalatok ellenére folytatódik, s úgy tűnik, a konkurencia a feltétel nélküli növekedést a piac konszolidációja elé helyezi. Erre ráerősít az is, hogy némely importőr olyan árazást ajánl a márkakereskedőinek, amely szintén azt eredményezi, hogy a finanszírozó részére az autó nem jelent fedezetet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egyes akcióknál például névlegesen megemelik az autó árát, és ezt az árkülönbséget első részletként veszik figyelembe a finanszírozásnál, azaz az ügyfélnek a jármű átvétele előtt ténylegesen nem kell semmit sem befizetnie.

A második fél évre az autófinanszírozás terén már kivétel nélkül visszaeséssel számolnak a piaci szereplők. Erre utal, hogy az értékesítésnél júliusban 29 százalékos csökkenést lehetett tapasztalni az egy évvel korábbi számokkal összevetve.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?