6 °C Budapest

Lengyel "leminősítés" - és akkor velünk mi lesz?

Pénzcentrum
2006. április 24. 16:03

Pozitívról stabilra változtatta a "BBB+" besorolású lengyel devizaadósság kilátásait az S&P. A kilátások rontásának oka a politikai bizonytalanság. A parlamenti patthelyzet és a reformok hiánya szintén hozzájárultak az S&P döntéséhez. Az S&P nem lát igazi reformfolyamatot a lengyel gazdaságban, a strukturális változások és a fiskális konszolidáció egyaránt késik. Ezek miatt az euró-zónához

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pozitívról stabilra változtatta a "BBB+" besorolású lengyel devizaadósság kilátásait az S&P. A kilátások rontásának oka a politikai bizonytalanság. A parlamenti patthelyzet és a reformok hiánya szintén hozzájárultak az S&P döntéséhez.

Az S&P nem lát igazi reformfolyamatot a lengyel gazdaságban, a strukturális változások és a fiskális konszolidáció egyaránt késik. Ezek miatt az euró-zónához való csatlakozás egyre távolabbra csúszhat. Az S&P szerint ha marad az antagonisztikus politikai környezet, mely az intézményeket gyengíti és a reformokat késlelteti, akkor a leminősítés sem kerülhető el.

A Jog és Igazságosság pártja korábban nem tudott megállapodni a liberális Polgári Platformmal a koalíciós kormányzás feltételeiről, ezért a szélsőségesebb jobb- és baloldali pártokkal kénytelen szövetkezni. Ha a Parasztpárttal, az Önvédelemmel vagy a Lengyel Családok Ligájával kell koalícióra lépni, és ezeknek érdemi hatása lesz a gazdaságpolitikára, akkor nagy az esélye, hogy a deficit az idei évben elszalad. 2005-ben a hiány a GDP 2.5%-át tette ki.

A lengyel példa jól mutatja, hogy a hitelminősítő intézetek türelme is véges. A jelentős költségvetési hiánnyal küszködő Magyarország esetében ezek tükrében komoly reakciók sem kizártak. A reformok és a deficit csökkentésének hiánya esetén nem kétséges, hogy a magyar adósságot is leminősítik a nagyobb hitelminősítők. Figylemeztetések már most is vannak szép számmal.

A zloty a kilátások rontása után azonnali reakcióként 0.3%-kal gyengült az euróval szemben, azonban ezután erősödött az árfolyam. Most 3.857 zloty-t kell adni egy euróért.

A magyar piaci vonatkozásokat bemutató cikkünket lásd az alábbi elérhetőségen:

2006.04.24 16:19
Pozitív reakciók nélkül Gyurcsány szavai - leminősítési aggodalmak a piacon

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?