Mibe fektetnek a hazai biztosítók?

Pénzcentrum
2006. március 28. 07:01

Igen jelentős - a magán- és önkéntes nyugdíjpénztárakét is meghaladó - vagyont kezelnek a hazai biztosítótársaságok, így érdemesnek tartjuk áttekinteni, hogy vajon hogyan alakultak az elmúlt év során ezen intézmények befektetései. A PSZÁF tavaly év végére vonatkozó adatai szerint a biztosítótársaságok összesen 1,650 mrd Ft-nyi vagyont kezeltek, a biztosítók tőkepiaci aktivitása tehát

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Igen jelentős - a magán- és önkéntes nyugdíjpénztárakét is meghaladó - vagyont kezelnek a hazai biztosítótársaságok, így érdemesnek tartjuk áttekinteni, hogy vajon hogyan alakultak az elmúlt év során ezen intézmények befektetései.

A PSZÁF tavaly év végére vonatkozó adatai szerint a biztosítótársaságok összesen 1,650 mrd Ft-nyi vagyont kezeltek, a biztosítók tőkepiaci aktivitása tehát egyáltalán nem becsülendő le. (Összehasonlításképpen: a hazai magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak összesen "mindössze" 1,800 mrd Ft-os vagyont kezeltek 2005 végén.)


A biztosítótársaságok vagyonának döntő hányada kötvényekben volt a tavalyi év végén, ezek aránya azonban 3%ponttal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, míg a befektetési egyek aránya ugyanilyen mértékben növekedett.

A részvényekben továbbra is mindössze a teljes tőke 5%-át tették ki, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a biztosítók részvény kitettsége a befektetési jegyeken keresztül is érvényesül.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A biztosítók részvény állománya 83 mrd Ft-ot tett ki 2005 végén, melynek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a részvény befektetési alapok összesített nettó eszközértéke mintegy 90 mrd Ft. A korábbi években a PSZÁF a biztosítók részvény vagyonának megoszlását is közzétette (sajnos a 2005-ös adatokra ezen statisztika nem áll rendelkezésre), mely szerint a részvény állomány 43%-a a BÉT-en jegyzett papírokat takarja.


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?