Egy lista, amire mindenki kíváncsi... - Ingyenesen megnézheted!

Pénzcentrum
2006. február 20. 11:20

Tavaly még néhány ezer forintot kellet fizetni azért, hogy megtudhassuk: nevünk szerepel-e a bankközi adós- és hitelinformációs rendszer (BAR) nyilvántartásában. Ettől az évtől azonban egy alkalommal mindenki ingyen tájékozódhat a pénzintézeteknél, hogy rajta van-e a listán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Tavaly még néhány ezer forintot kellet fizetni azért, hogy megtudhassuk: nevünk szerepel-e a bankközi adós- és hitelinformációs rendszer (BAR) nyilvántartásában. Ettől az évtől azonban egy alkalommal mindenki ingyen tájékozódhat a pénzintézeteknél, hogy rajta van-e a listán – írja a Magyar Nemzet.
Az új évtől érvényes szabályok közzé tartozik, hogy a Bar listára az kerülhet fel, aki legalább a minimálbér összegével, folyamatosan több mint 90 napon át késlekedik.
Januártól már a hitelfelvételnél figyelmeztetni kell az ügyfeleket, hogy ha nem törlesztik a részleteket rendszeresen, akkor felkerülnek a rossz adósok közzé, és ekkor öt évig megtagadhatják tőlük a kölcsönt a pénzintézetek. Az új szabályok szerint a bankoknak kötelező értesíteni az ügyfeleiket akkor is, ha már csak egy hónap választja el őket attól, hogy felkerüljenek a BAR listára.
Ha valaki úgy gondolja, hogy jogtalanul került a listára, kifogással élhet a hitelintézetnél vagy a BAR-t kezelő adatközpontnál. A kifogást a kézhezvételt követő 15 napon belül ki kell vizsgálni. Amennyiben a panasz jogos, adatait néhány munkanapon belül törölni kell a rendszerből.
A rossz adósok listáján a lakossági ügyfelek körében jelenleg 280 ezer személy 440 ezer mulasztását tartják nyilván.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?