1 °C Budapest

Több hitelhez juthatsz! - Jönnek a büntetőkamatok?

Pénzcentrum
2006. január 16. 08:21

A várhatóan áprilisban hatályba lépő módosított kormányrendelet rugalmasabbá tenné a lakás-takarékpénztári rendszert. Az egyéni teljesítménymutató csökkenése mellett változna a hitel-betét arány is - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A várhatóan áprilisban hatályba lépő módosított kormányrendelet rugalmasabbá tenné a lakás-takarékpénztári rendszert. Az egyéni teljesítménymutató csökkenése mellett változna a hitel-betét arány is – írja a Világgazdaság.

A konkrét változásokról még folynak az egyeztetések a pénztárak és a Pénzügyminisztérium, illetve a PSZÁF között.

Az egyéni teljesítménymutató várhatóan a jelenlegi 0.8-ról 0.5-re csökkenhet, az 50-50 %-os hitel-betét arány pedig a hitel javára mozdulhat el. A kötelezően előírt megtakarítási arány 30-40%-os lehet majd.

A módosítás természetesen új tarifák bevezetését is feltételezi, megjelenik a rendszerben a számlavezetési díj, melyet eddig más címszó alatt számláztak ki. A díj mértéke az eddigi évi maximum 1,000 Ft-ról 2,000 Ft-ra emelkedhet.

A pénztárak szeretnék elérni, hogy a lakáscélú felhasználást igazolni nem tudó ügyfelek szerződését ne kelljen felmondani, hiszen így sok szerződésszerűen teljesítő ügyfél válik fizetésképtelenné. A pénztárak a problémát büntetőkamatokkal oldanák fel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?