32 °C Budapest

Zuhan a lakáshitelek kamata (2.)

Pénzcentrum
2005. december 29. 10:26

2005 novemberben több mint két éves mélypontra süllyedt a fogyasztási hitelek valódi terhét kifejező mutató, ami jelzi a bankok felkészülését a karácsonyi bevásárlási lázra. A lakáshitelek kamata erőteljes, közel 1%-pontos, hosszú idő óta nem tapasztalt csökkenést mutatott a múlt hónapban. A háztartások folyószámlahitelei, illetve betéti kamatai mindeközben csak kismérétkben változtak (emelkedtek) - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adataiból. Mind a háztartási, mind a nem pénzügyi vállalati szférában szűkült a forinthitel és forintbetét kamatlábai közötti különbség.

A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója (valódi terher) 84 bázisponttal 11.45%-ra csökkent. A hitelfajtán belül leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója novemberben 39 bázisponttal 11.62%-ra; az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 101 bázisponttal 10.99%-ra csökkent. A lakáscélú hitelszerződések értéke novemberben 16.4 milliárd forintot tett ki, amely 0.2 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatója 42 bázisponttal 27.97%-ra csökkent novemberben, ami 2003. augusztusa óta a legalacsonyabb hitelterhet jelenti. A hitelfajtán belül a leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 108 bázisponttal 28.75%-ra csökkent. A múlt hónapban megkötött fogyasztási hitelszerződések értéke 23.8 milliárd forintot tett ki, amely 5.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. Várható, hogy a decemberi új fogyasztási hitelek értéke 30 milliárd forint körüli, esetleg afeletti lesz.


Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a lakáshitelek felvett állománya közel két éve stagnál, a fogyasztási hiteleknél kisebb-nagyobb ingadozások megfigyelhetők.

A hiteleknél maradva a háztartásoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagkamatlába 2005. novemberben 5 bázisponttal 19.55%-ra csökkent, miközben a nyújtott összeg 135.1-ről 141.2 milliárd forintra nőtt. Ezen hitelfajta népszerűsége hónapról-hónapra nő, idén januárban még "csak" 99.3 milliárd forintos volt az igényelt állomány.

A vállalatoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagos évesített kamatlába novemberben már a 3. hónapja 8.2% körül stagnált, miközben a felvett állomány ismét folyamatosan emelkedik. A novemberi 573 milliárdos állomány 43 milliárddal magasabb, mint az éves mélypontnak számító augusztusi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Szűkülő kamatkülönbségek

A fentiek alapján elmondható, hogy a háztartási szektor esetében a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlábai közötti különbség 13.49 százalékpontról 12.78 százalékpontra csökkent novemberben. A nem pénzügyi vállalatok hitelei és betétei között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetén az átlagkamatlábak közötti különbség 2.38 százalékpontról 2.17 százalékpontra csökkent.

A háztartások látra szóló betétek átlagkamatlába novemberben 5 bázisponttal 2.56%-ra csökkent. A lekötött betéteken belül a leggyakoribb, éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 11 bázisponttal 5.07%-ra emelkedett; az éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratra lekötött betétek áltagos kamatlába viszont 28 bázisponttal 5.89%-ra csökkent. Figyelemre méltó, hogy a lekötött betétek új szerződéseinek értéke novemberben 586.3 milliárd forintot tett ki, amely 105.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A nem pénzügyi vállalatok esetében az éven belüli betétek átlagkamatlába nem változott, novemberben is 5.34%-ot tett ki, az éven túliaké ugyanakkor 74 bázisponttal 5.77%-ra nőtt. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke októberben 1477.4 milliárd forintot tett ki, amely 208.6 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába nem változott, novemberben 1.62%-ot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 08:51
A valóságshow-k új generációja köszöntött rá az angolszász világra. Eljött a csillagjegyek alapján,...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?