6 °C Budapest

Zuhan a lakáshitelek kamata (2.)

Pénzcentrum
2005. december 29. 10:26

2005 novemberben több mint két éves mélypontra süllyedt a fogyasztási hitelek valódi terhét kifejező mutató, ami jelzi a bankok felkészülését a karácsonyi bevásárlási lázra. A lakáshitelek kamata erőteljes, közel 1%-pontos, hosszú idő óta nem tapasztalt csökkenést mutatott a múlt hónapban. A háztartások folyószámlahitelei, illetve betéti kamatai mindeközben csak kismérétkben változtak (emelkedtek) - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adataiból. Mind a háztartási, mind a nem pénzügyi vállalati szférában szűkült a forinthitel és forintbetét kamatlábai közötti különbség.

A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója (valódi terher) 84 bázisponttal 11.45%-ra csökkent. A hitelfajtán belül leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója novemberben 39 bázisponttal 11.62%-ra; az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 101 bázisponttal 10.99%-ra csökkent. A lakáscélú hitelszerződések értéke novemberben 16.4 milliárd forintot tett ki, amely 0.2 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatója 42 bázisponttal 27.97%-ra csökkent novemberben, ami 2003. augusztusa óta a legalacsonyabb hitelterhet jelenti. A hitelfajtán belül a leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 108 bázisponttal 28.75%-ra csökkent. A múlt hónapban megkötött fogyasztási hitelszerződések értéke 23.8 milliárd forintot tett ki, amely 5.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. Várható, hogy a decemberi új fogyasztási hitelek értéke 30 milliárd forint körüli, esetleg afeletti lesz.


Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a lakáshitelek felvett állománya közel két éve stagnál, a fogyasztási hiteleknél kisebb-nagyobb ingadozások megfigyelhetők.

A hiteleknél maradva a háztartásoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagkamatlába 2005. novemberben 5 bázisponttal 19.55%-ra csökkent, miközben a nyújtott összeg 135.1-ről 141.2 milliárd forintra nőtt. Ezen hitelfajta népszerűsége hónapról-hónapra nő, idén januárban még "csak" 99.3 milliárd forintos volt az igényelt állomány.

A vállalatoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagos évesített kamatlába novemberben már a 3. hónapja 8.2% körül stagnált, miközben a felvett állomány ismét folyamatosan emelkedik. A novemberi 573 milliárdos állomány 43 milliárddal magasabb, mint az éves mélypontnak számító augusztusi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Szűkülő kamatkülönbségek

A fentiek alapján elmondható, hogy a háztartási szektor esetében a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlábai közötti különbség 13.49 százalékpontról 12.78 százalékpontra csökkent novemberben. A nem pénzügyi vállalatok hitelei és betétei között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetén az átlagkamatlábak közötti különbség 2.38 százalékpontról 2.17 százalékpontra csökkent.

A háztartások látra szóló betétek átlagkamatlába novemberben 5 bázisponttal 2.56%-ra csökkent. A lekötött betéteken belül a leggyakoribb, éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 11 bázisponttal 5.07%-ra emelkedett; az éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratra lekötött betétek áltagos kamatlába viszont 28 bázisponttal 5.89%-ra csökkent. Figyelemre méltó, hogy a lekötött betétek új szerződéseinek értéke novemberben 586.3 milliárd forintot tett ki, amely 105.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A nem pénzügyi vállalatok esetében az éven belüli betétek átlagkamatlába nem változott, novemberben is 5.34%-ot tett ki, az éven túliaké ugyanakkor 74 bázisponttal 5.77%-ra nőtt. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke októberben 1477.4 milliárd forintot tett ki, amely 208.6 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába nem változott, novemberben 1.62%-ot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm