Zuhan a lakáshitelek kamata (2.)

Pénzcentrum
2005. december 29. 10:26

2005 novemberben több mint két éves mélypontra süllyedt a fogyasztási hitelek valódi terhét kifejező mutató, ami jelzi a bankok felkészülését a karácsonyi bevásárlási lázra. A lakáshitelek kamata erőteljes, közel 1%-pontos, hosszú idő óta nem tapasztalt csökkenést mutatott a múlt hónapban. A háztartások folyószámlahitelei, illetve betéti kamatai mindeközben csak kismérétkben változtak (emelkedtek) - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adataiból. Mind a háztartási, mind a nem pénzügyi vállalati szférában szűkült a forinthitel és forintbetét kamatlábai közötti különbség.

A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója (valódi terher) 84 bázisponttal 11.45%-ra csökkent. A hitelfajtán belül leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója novemberben 39 bázisponttal 11.62%-ra; az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 101 bázisponttal 10.99%-ra csökkent. A lakáscélú hitelszerződések értéke novemberben 16.4 milliárd forintot tett ki, amely 0.2 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatója 42 bázisponttal 27.97%-ra csökkent novemberben, ami 2003. augusztusa óta a legalacsonyabb hitelterhet jelenti. A hitelfajtán belül a leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 108 bázisponttal 28.75%-ra csökkent. A múlt hónapban megkötött fogyasztási hitelszerződések értéke 23.8 milliárd forintot tett ki, amely 5.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. Várható, hogy a decemberi új fogyasztási hitelek értéke 30 milliárd forint körüli, esetleg afeletti lesz.


Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a lakáshitelek felvett állománya közel két éve stagnál, a fogyasztási hiteleknél kisebb-nagyobb ingadozások megfigyelhetők.

A hiteleknél maradva a háztartásoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagkamatlába 2005. novemberben 5 bázisponttal 19.55%-ra csökkent, miközben a nyújtott összeg 135.1-ről 141.2 milliárd forintra nőtt. Ezen hitelfajta népszerűsége hónapról-hónapra nő, idén januárban még "csak" 99.3 milliárd forintos volt az igényelt állomány.

A vállalatoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagos évesített kamatlába novemberben már a 3. hónapja 8.2% körül stagnált, miközben a felvett állomány ismét folyamatosan emelkedik. A novemberi 573 milliárdos állomány 43 milliárddal magasabb, mint az éves mélypontnak számító augusztusi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szűkülő kamatkülönbségek

A fentiek alapján elmondható, hogy a háztartási szektor esetében a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlábai közötti különbség 13.49 százalékpontról 12.78 százalékpontra csökkent novemberben. A nem pénzügyi vállalatok hitelei és betétei között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetén az átlagkamatlábak közötti különbség 2.38 százalékpontról 2.17 százalékpontra csökkent.

A háztartások látra szóló betétek átlagkamatlába novemberben 5 bázisponttal 2.56%-ra csökkent. A lekötött betéteken belül a leggyakoribb, éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 11 bázisponttal 5.07%-ra emelkedett; az éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratra lekötött betétek áltagos kamatlába viszont 28 bázisponttal 5.89%-ra csökkent. Figyelemre méltó, hogy a lekötött betétek új szerződéseinek értéke novemberben 586.3 milliárd forintot tett ki, amely 105.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A nem pénzügyi vállalatok esetében az éven belüli betétek átlagkamatlába nem változott, novemberben is 5.34%-ot tett ki, az éven túliaké ugyanakkor 74 bázisponttal 5.77%-ra nőtt. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke októberben 1477.4 milliárd forintot tett ki, amely 208.6 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába nem változott, novemberben 1.62%-ot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem