13 °C Budapest

Zuhan a lakáshitelek kamata (2.)

Pénzcentrum
2005. december 29. 10:26

2005 novemberben több mint két éves mélypontra süllyedt a fogyasztási hitelek valódi terhét kifejező mutató, ami jelzi a bankok felkészülését a karácsonyi bevásárlási lázra. A lakáshitelek kamata erőteljes, közel 1%-pontos, hosszú idő óta nem tapasztalt csökkenést mutatott a múlt hónapban. A háztartások folyószámlahitelei, illetve betéti kamatai mindeközben csak kismérétkben változtak (emelkedtek) - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adataiból. Mind a háztartási, mind a nem pénzügyi vállalati szférában szűkült a forinthitel és forintbetét kamatlábai közötti különbség.

A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója (valódi terher) 84 bázisponttal 11.45%-ra csökkent. A hitelfajtán belül leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója novemberben 39 bázisponttal 11.62%-ra; az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 101 bázisponttal 10.99%-ra csökkent. A lakáscélú hitelszerződések értéke novemberben 16.4 milliárd forintot tett ki, amely 0.2 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatója 42 bázisponttal 27.97%-ra csökkent novemberben, ami 2003. augusztusa óta a legalacsonyabb hitelterhet jelenti. A hitelfajtán belül a leggyakrabban felvett változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos hitelköltség mutatója 108 bázisponttal 28.75%-ra csökkent. A múlt hónapban megkötött fogyasztási hitelszerződések értéke 23.8 milliárd forintot tett ki, amely 5.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. Várható, hogy a decemberi új fogyasztási hitelek értéke 30 milliárd forint körüli, esetleg afeletti lesz.


Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a lakáshitelek felvett állománya közel két éve stagnál, a fogyasztási hiteleknél kisebb-nagyobb ingadozások megfigyelhetők.

A hiteleknél maradva a háztartásoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagkamatlába 2005. novemberben 5 bázisponttal 19.55%-ra csökkent, miközben a nyújtott összeg 135.1-ről 141.2 milliárd forintra nőtt. Ezen hitelfajta népszerűsége hónapról-hónapra nő, idén januárban még "csak" 99.3 milliárd forintos volt az igényelt állomány.

A vállalatoknak nyújtott forint folyószámlahitelek átlagos évesített kamatlába novemberben már a 3. hónapja 8.2% körül stagnált, miközben a felvett állomány ismét folyamatosan emelkedik. A novemberi 573 milliárdos állomány 43 milliárddal magasabb, mint az éves mélypontnak számító augusztusi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Szűkülő kamatkülönbségek

A fentiek alapján elmondható, hogy a háztartási szektor esetében a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlábai közötti különbség 13.49 százalékpontról 12.78 százalékpontra csökkent novemberben. A nem pénzügyi vállalatok hitelei és betétei között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetén az átlagkamatlábak közötti különbség 2.38 százalékpontról 2.17 százalékpontra csökkent.

A háztartások látra szóló betétek átlagkamatlába novemberben 5 bázisponttal 2.56%-ra csökkent. A lekötött betéteken belül a leggyakoribb, éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 11 bázisponttal 5.07%-ra emelkedett; az éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratra lekötött betétek áltagos kamatlába viszont 28 bázisponttal 5.89%-ra csökkent. Figyelemre méltó, hogy a lekötött betétek új szerződéseinek értéke novemberben 586.3 milliárd forintot tett ki, amely 105.4 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.


A nem pénzügyi vállalatok esetében az éven belüli betétek átlagkamatlába nem változott, novemberben is 5.34%-ot tett ki, az éven túliaké ugyanakkor 74 bázisponttal 5.77%-ra nőtt. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke októberben 1477.4 milliárd forintot tett ki, amely 208.6 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába nem változott, novemberben 1.62%-ot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 25. 11:30
Milyen súlya van a támogatott hiteleknek? Hol állnak a hitelkamatok, érdemes jobb kamatkörnyezetre v...
Holdblog  |  2024. február 25. 07:09
Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a mágikus hetes amerikai tech(hez kötött) papír Y...
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm