0 °C Budapest

Visszajár az ÁFA

Pénzcentrum
2005. december 16. 10:01

A hitelbírálat tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül az általános forgalmi adó szempontjából - tette egyértelművé az adóhatóság. Ha korábban a hitelbírálat tartalmazott áfát, a közterhet visszakérheti az érintett magánszemély vagy cég, bár ezzel a lehetőséggel adószakértők szerint főként utóbbiak élnek majd. - írja a Világgazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A hitelbírálat tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül az általános forgalmi adó szempontjából – tette egyértelművé az adóhatóság. Ha korábban a hitelbírálat tartalmazott áfát, a közterhet visszakérheti az érintett magánszemély vagy cég, bár ezzel a lehetőséggel adószakértők szerint főként utóbbiak élnek majd. – írja a Világgazdaság
 
Ezentúl a banknak nem kell és nem lehet áfát felszámítania a hitelbírálati tevékenység után, függetlenül attól, hogy a szolgáltatást követi-e folyósítás vagy sem – tartalmazza az APEH hetek óta várt állásfoglalása.
A Pénzügyminisztérium (PM) egyetértő véleményével az adóhatóság egy hosszú ideje tartó bizonytalanságot szüntet meg. Eddig a két hatóság eltérő álláspontja miatt a hitelintézetek egy része a hitelbírálati díjat 25 százalékos adóval növelten állapította meg, és az áfa az államkasszát gazdagította, más bankok nem számítottak fel adót. A probléma gyökere abból ered, hogy a vonatkozó közösségi irányelv értelmében tárgyi adómentes a pénzügyi szolgáltatás, azonban a hazai szabályozás a KSH nómenklatúráján alapul, ez viszont a tárgyi adómentes pénzügyi szolgáltatások között nem említi a hitelbírálati tevékenységet.
Az APEH állásfoglalása nevesíti azt az esetet is, amikor a hitelképesség-vizsgálat adóköteles szolgáltatásnak minősül. Amikor egy cég azzal bíz meg egy vállalkozást, hogy partnerét hitelképesség szempontjából minősítse, akkor – mint eddig is – a megbízott vállalkozásnak a tevékenysége után forgalmi adót kell fizetnie. Amikor pedig egy ügyfél hitelkérelme esetén a hitelintézet egy külső céggel végezteti a hitelbírálatot, a bank és a külső cég közötti ügyletet terheli áfa, de a bank a hitelért folyamodó irányában nem számíthat fel ezért forgalmi adót.

Az a magánszemély vagy cég, aki vagy amely korábban hitelintézethez folyamodott kölcsön igényléséért és a hitelbírálati díj után kellett áfát fizetnie, visszakérheti a banktól a közterhet, bár ezzel vélhetően főként utóbbiak élnek majd. Ekkor persze a bank önrevízió keretében visszaigényelheti az APEH-től a kérdéses összeget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:16