26 °C Budapest

Visszajár az ÁFA

Pénzcentrum
2005. december 16. 10:01

A hitelbírálat tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül az általános forgalmi adó szempontjából - tette egyértelművé az adóhatóság. Ha korábban a hitelbírálat tartalmazott áfát, a közterhet visszakérheti az érintett magánszemély vagy cég, bár ezzel a lehetőséggel adószakértők szerint főként utóbbiak élnek majd. - írja a Világgazdaság

A hitelbírálat tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül az általános forgalmi adó szempontjából – tette egyértelművé az adóhatóság. Ha korábban a hitelbírálat tartalmazott áfát, a közterhet visszakérheti az érintett magánszemély vagy cég, bár ezzel a lehetőséggel adószakértők szerint főként utóbbiak élnek majd. – írja a Világgazdaság
 
Ezentúl a banknak nem kell és nem lehet áfát felszámítania a hitelbírálati tevékenység után, függetlenül attól, hogy a szolgáltatást követi-e folyósítás vagy sem – tartalmazza az APEH hetek óta várt állásfoglalása.
A Pénzügyminisztérium (PM) egyetértő véleményével az adóhatóság egy hosszú ideje tartó bizonytalanságot szüntet meg. Eddig a két hatóság eltérő álláspontja miatt a hitelintézetek egy része a hitelbírálati díjat 25 százalékos adóval növelten állapította meg, és az áfa az államkasszát gazdagította, más bankok nem számítottak fel adót. A probléma gyökere abból ered, hogy a vonatkozó közösségi irányelv értelmében tárgyi adómentes a pénzügyi szolgáltatás, azonban a hazai szabályozás a KSH nómenklatúráján alapul, ez viszont a tárgyi adómentes pénzügyi szolgáltatások között nem említi a hitelbírálati tevékenységet.
Az APEH állásfoglalása nevesíti azt az esetet is, amikor a hitelképesség-vizsgálat adóköteles szolgáltatásnak minősül. Amikor egy cég azzal bíz meg egy vállalkozást, hogy partnerét hitelképesség szempontjából minősítse, akkor – mint eddig is – a megbízott vállalkozásnak a tevékenysége után forgalmi adót kell fizetnie. Amikor pedig egy ügyfél hitelkérelme esetén a hitelintézet egy külső céggel végezteti a hitelbírálatot, a bank és a külső cég közötti ügyletet terheli áfa, de a bank a hitelért folyamodó irányában nem számíthat fel ezért forgalmi adót.

Az a magánszemély vagy cég, aki vagy amely korábban hitelintézethez folyamodott kölcsön igényléséért és a hitelbírálati díj után kellett áfát fizetnie, visszakérheti a banktól a közterhet, bár ezzel vélhetően főként utóbbiak élnek majd. Ekkor persze a bank önrevízió keretében visszaigényelheti az APEH-től a kérdéses összeget.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm