3 °C Budapest

Visszajár az ÁFA

Pénzcentrum
2005. december 16. 10:01

A hitelbírálat tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül az általános forgalmi adó szempontjából - tette egyértelművé az adóhatóság. Ha korábban a hitelbírálat tartalmazott áfát, a közterhet visszakérheti az érintett magánszemély vagy cég, bár ezzel a lehetőséggel adószakértők szerint főként utóbbiak élnek majd. - írja a Világgazdaság

A hitelbírálat tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül az általános forgalmi adó szempontjából – tette egyértelművé az adóhatóság. Ha korábban a hitelbírálat tartalmazott áfát, a közterhet visszakérheti az érintett magánszemély vagy cég, bár ezzel a lehetőséggel adószakértők szerint főként utóbbiak élnek majd. – írja a Világgazdaság
 
Ezentúl a banknak nem kell és nem lehet áfát felszámítania a hitelbírálati tevékenység után, függetlenül attól, hogy a szolgáltatást követi-e folyósítás vagy sem – tartalmazza az APEH hetek óta várt állásfoglalása.
A Pénzügyminisztérium (PM) egyetértő véleményével az adóhatóság egy hosszú ideje tartó bizonytalanságot szüntet meg. Eddig a két hatóság eltérő álláspontja miatt a hitelintézetek egy része a hitelbírálati díjat 25 százalékos adóval növelten állapította meg, és az áfa az államkasszát gazdagította, más bankok nem számítottak fel adót. A probléma gyökere abból ered, hogy a vonatkozó közösségi irányelv értelmében tárgyi adómentes a pénzügyi szolgáltatás, azonban a hazai szabályozás a KSH nómenklatúráján alapul, ez viszont a tárgyi adómentes pénzügyi szolgáltatások között nem említi a hitelbírálati tevékenységet.
Az APEH állásfoglalása nevesíti azt az esetet is, amikor a hitelképesség-vizsgálat adóköteles szolgáltatásnak minősül. Amikor egy cég azzal bíz meg egy vállalkozást, hogy partnerét hitelképesség szempontjából minősítse, akkor – mint eddig is – a megbízott vállalkozásnak a tevékenysége után forgalmi adót kell fizetnie. Amikor pedig egy ügyfél hitelkérelme esetén a hitelintézet egy külső céggel végezteti a hitelbírálatot, a bank és a külső cég közötti ügyletet terheli áfa, de a bank a hitelért folyamodó irányában nem számíthat fel ezért forgalmi adót.

Az a magánszemély vagy cég, aki vagy amely korábban hitelintézethez folyamodott kölcsön igényléséért és a hitelbírálati díj után kellett áfát fizetnie, visszakérheti a banktól a közterhet, bár ezzel vélhetően főként utóbbiak élnek majd. Ekkor persze a bank önrevízió keretében visszaigényelheti az APEH-től a kérdéses összeget.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?