Nem kockáztatnak tovább

Pénzcentrum
2005. december 14. 10:57

Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. – írja mai számában a Világgazdaság.
 
Az ügyfélkör bővítésének egyetlen módja a finanszírozási feltételek könnyítése (hosszabb futamidő, alacsonyabb kezdőrészlet, stb.), azonban ezzel együtt jelentősen megnő a finanszírozó cégek kockázata is. Az esetleges szigorítások miatt azonban ügyfélvesztésre is fel kell készülniük a pénzintézeteknek. A kérdés viszonylag egyszerű: melyik a fontosabb, a több ügyfél vagy az alacsonyabb kockázat ? Mindenesetre az talán jelzésértékű lehet, hogy a nullaszázalékos önerő miatt az eszközök fedezeti értéke a futamidő elő két évében alatta van az aktuális követelésnek, és így a hangsúly egyre inkább az ügyfélkockázat kezelésére tevődik át.
A piaci verseny egyik következménye, hogy az ügyfélkör felhígulásával kellett szembesülniük a lízingcégeknek, s az anyagi helyzetüket és jövőbeni fizetőképességüket alábecsülő kuncsaftok mellett a minimális vagy önrész nélküli konstrukciók köré csoportosuló csalásokat elkövetőkkel színesedett a kép.
A CIB Lízingcsoportnál a hitelbírálat és az ügyfelek személyes ellenőrzésnek szigorításáról számoltak be. Az Erste Lízingnél is azon dolgoznak, hogy minél több adathoz jussanak hozzá az igénylőktől a hatékonyabb, alaposabb kockázatelbírálás érdekében.

Az ügyfelektől bekért adatok köre alapvetően nem változott az elmúlt években, hiszen az ügyfelek nyilvánvalóan figyelembe veszik a hitelintézet kiválasztásánál, hogy mennyire macerás a papírmunka, az ügyfélminősítés és ezáltal milyen gyorsan jutnak a kívánt pénzösszeghez. Ezért a lízingcégek leginkább nem a bekérendő adatok körét kívánják bővíteni, hanem inkább az adatok ellenőrzésére, elemzésére kidolgozott módszereket fejlesztik. A társaságok az ügyfelektől és a kereskedőktől kapott információk alapján megpróbálnak létrehozni olyan adatbázisokat amelyekkel gyorsabban, pontosabban tudják minősíteni ügyfeleiket és jobban ki tudják szűrni a csalókat, csökkentve ezáltal a hitelezés kockázatát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?