Nem kockáztatnak tovább

Pénzcentrum
2005. december 14. 10:57

Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. – írja mai számában a Világgazdaság.
 
Az ügyfélkör bővítésének egyetlen módja a finanszírozási feltételek könnyítése (hosszabb futamidő, alacsonyabb kezdőrészlet, stb.), azonban ezzel együtt jelentősen megnő a finanszírozó cégek kockázata is. Az esetleges szigorítások miatt azonban ügyfélvesztésre is fel kell készülniük a pénzintézeteknek. A kérdés viszonylag egyszerű: melyik a fontosabb, a több ügyfél vagy az alacsonyabb kockázat ? Mindenesetre az talán jelzésértékű lehet, hogy a nullaszázalékos önerő miatt az eszközök fedezeti értéke a futamidő elő két évében alatta van az aktuális követelésnek, és így a hangsúly egyre inkább az ügyfélkockázat kezelésére tevődik át.
A piaci verseny egyik következménye, hogy az ügyfélkör felhígulásával kellett szembesülniük a lízingcégeknek, s az anyagi helyzetüket és jövőbeni fizetőképességüket alábecsülő kuncsaftok mellett a minimális vagy önrész nélküli konstrukciók köré csoportosuló csalásokat elkövetőkkel színesedett a kép.
A CIB Lízingcsoportnál a hitelbírálat és az ügyfelek személyes ellenőrzésnek szigorításáról számoltak be. Az Erste Lízingnél is azon dolgoznak, hogy minél több adathoz jussanak hozzá az igénylőktől a hatékonyabb, alaposabb kockázatelbírálás érdekében.

Az ügyfelektől bekért adatok köre alapvetően nem változott az elmúlt években, hiszen az ügyfelek nyilvánvalóan figyelembe veszik a hitelintézet kiválasztásánál, hogy mennyire macerás a papírmunka, az ügyfélminősítés és ezáltal milyen gyorsan jutnak a kívánt pénzösszeghez. Ezért a lízingcégek leginkább nem a bekérendő adatok körét kívánják bővíteni, hanem inkább az adatok ellenőrzésére, elemzésére kidolgozott módszereket fejlesztik. A társaságok az ügyfelektől és a kereskedőktől kapott információk alapján megpróbálnak létrehozni olyan adatbázisokat amelyekkel gyorsabban, pontosabban tudják minősíteni ügyfeleiket és jobban ki tudják szűrni a csalókat, csökkentve ezáltal a hitelezés kockázatát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm