5 °C Budapest

Nem kockáztatnak tovább

Pénzcentrum
2005. december 14. 10:57

Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. - írja mai számában a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. – írja mai számában a Világgazdaság.
 
Az ügyfélkör bővítésének egyetlen módja a finanszírozási feltételek könnyítése (hosszabb futamidő, alacsonyabb kezdőrészlet, stb.), azonban ezzel együtt jelentősen megnő a finanszírozó cégek kockázata is. Az esetleges szigorítások miatt azonban ügyfélvesztésre is fel kell készülniük a pénzintézeteknek. A kérdés viszonylag egyszerű: melyik a fontosabb, a több ügyfél vagy az alacsonyabb kockázat ? Mindenesetre az talán jelzésértékű lehet, hogy a nullaszázalékos önerő miatt az eszközök fedezeti értéke a futamidő elő két évében alatta van az aktuális követelésnek, és így a hangsúly egyre inkább az ügyfélkockázat kezelésére tevődik át.
A piaci verseny egyik következménye, hogy az ügyfélkör felhígulásával kellett szembesülniük a lízingcégeknek, s az anyagi helyzetüket és jövőbeni fizetőképességüket alábecsülő kuncsaftok mellett a minimális vagy önrész nélküli konstrukciók köré csoportosuló csalásokat elkövetőkkel színesedett a kép.
A CIB Lízingcsoportnál a hitelbírálat és az ügyfelek személyes ellenőrzésnek szigorításáról számoltak be. Az Erste Lízingnél is azon dolgoznak, hogy minél több adathoz jussanak hozzá az igénylőktől a hatékonyabb, alaposabb kockázatelbírálás érdekében.

Az ügyfelektől bekért adatok köre alapvetően nem változott az elmúlt években, hiszen az ügyfelek nyilvánvalóan figyelembe veszik a hitelintézet kiválasztásánál, hogy mennyire macerás a papírmunka, az ügyfélminősítés és ezáltal milyen gyorsan jutnak a kívánt pénzösszeghez. Ezért a lízingcégek leginkább nem a bekérendő adatok körét kívánják bővíteni, hanem inkább az adatok ellenőrzésére, elemzésére kidolgozott módszereket fejlesztik. A társaságok az ügyfelektől és a kereskedőktől kapott információk alapján megpróbálnak létrehozni olyan adatbázisokat amelyekkel gyorsabban, pontosabban tudják minősíteni ügyfeleiket és jobban ki tudják szűrni a csalókat, csökkentve ezáltal a hitelezés kockázatát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?