Nem kockáztatnak tovább

Pénzcentrum
2005. december 14. 10:57

Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Egyre szigorúbb hitelbírálattal és több adat bekérdezésével próbálkoznak a lízingcégek, hogy a növekvő kockázataikat valamelyest mérsékeljék. A sok papírmunka viszont egyes esetekben az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. – írja mai számában a Világgazdaság.
 
Az ügyfélkör bővítésének egyetlen módja a finanszírozási feltételek könnyítése (hosszabb futamidő, alacsonyabb kezdőrészlet, stb.), azonban ezzel együtt jelentősen megnő a finanszírozó cégek kockázata is. Az esetleges szigorítások miatt azonban ügyfélvesztésre is fel kell készülniük a pénzintézeteknek. A kérdés viszonylag egyszerű: melyik a fontosabb, a több ügyfél vagy az alacsonyabb kockázat ? Mindenesetre az talán jelzésértékű lehet, hogy a nullaszázalékos önerő miatt az eszközök fedezeti értéke a futamidő elő két évében alatta van az aktuális követelésnek, és így a hangsúly egyre inkább az ügyfélkockázat kezelésére tevődik át.
A piaci verseny egyik következménye, hogy az ügyfélkör felhígulásával kellett szembesülniük a lízingcégeknek, s az anyagi helyzetüket és jövőbeni fizetőképességüket alábecsülő kuncsaftok mellett a minimális vagy önrész nélküli konstrukciók köré csoportosuló csalásokat elkövetőkkel színesedett a kép.
A CIB Lízingcsoportnál a hitelbírálat és az ügyfelek személyes ellenőrzésnek szigorításáról számoltak be. Az Erste Lízingnél is azon dolgoznak, hogy minél több adathoz jussanak hozzá az igénylőktől a hatékonyabb, alaposabb kockázatelbírálás érdekében.

Az ügyfelektől bekért adatok köre alapvetően nem változott az elmúlt években, hiszen az ügyfelek nyilvánvalóan figyelembe veszik a hitelintézet kiválasztásánál, hogy mennyire macerás a papírmunka, az ügyfélminősítés és ezáltal milyen gyorsan jutnak a kívánt pénzösszeghez. Ezért a lízingcégek leginkább nem a bekérendő adatok körét kívánják bővíteni, hanem inkább az adatok ellenőrzésére, elemzésére kidolgozott módszereket fejlesztik. A társaságok az ügyfelektől és a kereskedőktől kapott információk alapján megpróbálnak létrehozni olyan adatbázisokat amelyekkel gyorsabban, pontosabban tudják minősíteni ügyfeleiket és jobban ki tudják szűrni a csalókat, csökkentve ezáltal a hitelezés kockázatát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm