13 °C Budapest

Deviza alapú hitel árfolyamkockázat nélkül ?

Pénzcentrum
2005. november 28. 10:49

Jelenleg még csak néhány, de a közeljövőben egyre több lízingtársaság kínál majd fix havidíjú finanszírozási terméket. Ez a konstrukció azoknak az ügyfeleknek lehet vonzó, akik az árfolyam-ingadozás miatti törlesztőrészlet esetleges emelkedését nem szívesen vállalják, de a kedvező kamatokról sem akarnak lemondani. - írja a Világgazdaság

 
Jelenleg még csak néhány, de a közeljövőben egyre több lízingtársaság kínál majd fix havidíjú finanszírozási terméket. Ez a konstrukció azoknak az ügyfeleknek lehet vonzó, akik az árfolyam-ingadozás miatti törlesztőrészlet esetleges emelkedését nem szívesen vállalják, de a kedvező kamatokról sem akarnak lemondani. – írja a Világgazdaság
 
A hiteltermék felépítése szerint ugyanis a havi törlesztőrészletek nem változnak, azonban a futamidő az árfolyamok alakulásának megfelelően nőhet, vagy csökkenhet, a THM  értéke azonban megegyezik a hagyományos konstrukciókéval.
A piacon elsőként ilyen termékkel a Budapest Autófinanszírozási Rt. jelent meg. Az elmúlt négy hónapban változóan alakult a kereslet a konstrukció iránt, Azonban egy komolyabb forintgyengülés esetén ugrásszerűen megnőhet az ügyfelek száma, hiszen számos autótulajdonos van, akit egy 3-4 ezer forintos havi többletkiadás is érzékenyen érinthet. A szakemberek szerint a forint árfolyamának folyamatos lemorzsolódása várható az elkövetkezendő években,  ez a devizában eladósodók számára nem éppen örömhír.
A Lombard Lízingnél is viszonylag fiatal terméknek számít a Lombard Havi Fix, ahol az adós az árfolyammozgásoktól függetlenül ugyanazt a tervezhető díjat fizeti, és az árfolyamegyenleggel csak a futamidő végén kell számolnia. Ha a teljes futamidő alatt a devizamozgások kedvezőek voltak a számára, akkor díjvisszatérítést kap, ellenkező esetben pedig az eredeti törlesztőrészletének megfelelően letörleszti az árfolyamveszteséget.

A fix havidíjas deviza alapú termékek bevezetését több lízingtársaság is tervezi a közeljövőben.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?