34 °C Budapest

Újabb támogatott hitel az FHB-tól

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 12:30

Új üzletággal, földhitelezéssel bővítheti tevékenységét a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. hónapokon belül- erre utaltak a vezető kormánytagok a közelmúltban. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Új üzletággal, földhitelezéssel bővítheti tevékenységét a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. hónapokon belül- erre utaltak a vezető kormánytagok a közelmúltban. – írja mai számában a Világgazdaság.
 
A miniszterelnök hétvégi bejelentése szerint kedvező kamatozású, államilag támogatott földjelzáloghitel-konstrukció bevezetésére készül a kormány, amelynek segítségével a gazdálkodók megvásárolhatnák a Nemzeti Földalap földjeit.
A jelek szerint a konstrukció forgalmazásában kiemelkedő szerepet szán a kormány az FHB-nak, és az új üzletágnak a beindulása után térnek vissza az állami pakett privatizációjára.
A támogatott földjelzáloghitel-konstrukció gondolata nem új, öt-hat éve rendszeresen felmerül annak a bevezetése döntéshozói körökben. Egy életképes, támogatott konstrukció kialakítása ugyanakkor nem könnyű feladat. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az érintett területek értékeléséhez megfelelő számú szakember álljon rendelkezésre.
Ezen kívül a földhiteleknél kockázatot jelent még, hogy az előre nem látható természeti csapások fizetési nehézségeket okozhatnak a gazdáknál, s erre a kölcsönfeltételek kialakításánál fel kell készülni.
A szétaprózódott egymástól gyakran távol eső, kicsi földterületek ráadásul nehezen hitelezhetők, mert egy esetleges fizetésképtelenség esetén értékesítésük igen körülményes.
(Forrás: Világgazdaság)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?