8 °C Budapest

Ötödikes lett a Diákhitel

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 16:54

Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.

 
Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.
 
Az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei jóval nagyobb arányban vettek fel Diákhitelt – azon belül is a legmagasabb igényelhető összeget – mint magasabb jövedelmi kategóriába tartozó családokban élő társaik. Így összesen 22.541 millió forint hitelt helyeztek ki az elmúlt tanévben. A hazai diákhitelezés iránti bizalmat jól jellemzi, hogy az előző iskolai tanévben már minden harmadik felsőoktatásban tanuló jogosult rendszeresen élt ezzel a kölcsönlehetőséggel.
A hallgatói hitelben részesülőknek folyósított hitelek összege tanévenként, 2001. októbere óta

Forrás: Diákhitel Központ Rt.
Az összes kihelyezett hitel 61 százalékát állami finanszírozásban részesülő hallgatók vették fel. A hitelt igénylő diákok 66 százaléka nappali tagozaton tanul, 56 százaléka nő, 94 százaléka alapképzésben vesz részt és 56 százalékuk az egyösszegű folyósítást preferálta. Valamint a hitelt felvevő hallgatók 74 százaléka a legnagyobb felvehető hitelösszeget igényelte és szintén 74 százaléka első évfolyamos.
Törlesztési hajlandóság időbeli alakulása
Forrás: Diákhitel Központ Rt.
A törlesztést megkezdők 58 százaléka a minimálbér szerint fizeti törlesztőrészleteit. A törlesztésre kötelezettek 96 százaléka a tanulmányaik befejezése miatt kezdi meg a visszafizetést és 17 százaléka hátralékos, azaz késve kezdte meg a törlesztést vagy elmaradt néhány részlettel.
A Diákhitel Központ elmúlt tanév során történt eseményei közül kiemelkedik az Európai Unió bankjával, a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bankkal (EIB) aláírt 100 millió eurós, igen kedvező feltételű hitelkeret szerződés, amely a hazai diákhitelezés első komoly nemzetközi elismerésének tekinthető. Az EIB az újonnan csatlakozott országok közül elsőként, az Unión belül is csupán másodikként, Magyarországon fektetett be a humán tőkébe.
Indul a suli – de miből fizessem ?
2005. szeptember 14. 09:42
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 15:57
A Media1 is beszámolt róla, hogy ősztől Gáspár Győző ismét valóságshow-t kapott a Tv2-n, amely ezútt...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm