18 °C Budapest

Ötödikes lett a Diákhitel

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 16:54

Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.

 
Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.
 
Az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei jóval nagyobb arányban vettek fel Diákhitelt – azon belül is a legmagasabb igényelhető összeget – mint magasabb jövedelmi kategóriába tartozó családokban élő társaik. Így összesen 22.541 millió forint hitelt helyeztek ki az elmúlt tanévben. A hazai diákhitelezés iránti bizalmat jól jellemzi, hogy az előző iskolai tanévben már minden harmadik felsőoktatásban tanuló jogosult rendszeresen élt ezzel a kölcsönlehetőséggel.
A hallgatói hitelben részesülőknek folyósított hitelek összege tanévenként, 2001. októbere óta

Forrás: Diákhitel Központ Rt.
Az összes kihelyezett hitel 61 százalékát állami finanszírozásban részesülő hallgatók vették fel. A hitelt igénylő diákok 66 százaléka nappali tagozaton tanul, 56 százaléka nő, 94 százaléka alapképzésben vesz részt és 56 százalékuk az egyösszegű folyósítást preferálta. Valamint a hitelt felvevő hallgatók 74 százaléka a legnagyobb felvehető hitelösszeget igényelte és szintén 74 százaléka első évfolyamos.
Törlesztési hajlandóság időbeli alakulása
Forrás: Diákhitel Központ Rt.
A törlesztést megkezdők 58 százaléka a minimálbér szerint fizeti törlesztőrészleteit. A törlesztésre kötelezettek 96 százaléka a tanulmányaik befejezése miatt kezdi meg a visszafizetést és 17 százaléka hátralékos, azaz késve kezdte meg a törlesztést vagy elmaradt néhány részlettel.
A Diákhitel Központ elmúlt tanév során történt eseményei közül kiemelkedik az Európai Unió bankjával, a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bankkal (EIB) aláírt 100 millió eurós, igen kedvező feltételű hitelkeret szerződés, amely a hazai diákhitelezés első komoly nemzetközi elismerésének tekinthető. Az EIB az újonnan csatlakozott országok közül elsőként, az Unión belül is csupán másodikként, Magyarországon fektetett be a humán tőkébe.
Indul a suli – de miből fizessem ?
2005. szeptember 14. 09:42
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04