Ötödikes lett a Diákhitel

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 16:54

Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.

 
Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.
 
Az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei jóval nagyobb arányban vettek fel Diákhitelt – azon belül is a legmagasabb igényelhető összeget – mint magasabb jövedelmi kategóriába tartozó családokban élő társaik. Így összesen 22.541 millió forint hitelt helyeztek ki az elmúlt tanévben. A hazai diákhitelezés iránti bizalmat jól jellemzi, hogy az előző iskolai tanévben már minden harmadik felsőoktatásban tanuló jogosult rendszeresen élt ezzel a kölcsönlehetőséggel.
A hallgatói hitelben részesülőknek folyósított hitelek összege tanévenként, 2001. októbere óta

Forrás: Diákhitel Központ Rt.
Az összes kihelyezett hitel 61 százalékát állami finanszírozásban részesülő hallgatók vették fel. A hitelt igénylő diákok 66 százaléka nappali tagozaton tanul, 56 százaléka nő, 94 százaléka alapképzésben vesz részt és 56 százalékuk az egyösszegű folyósítást preferálta. Valamint a hitelt felvevő hallgatók 74 százaléka a legnagyobb felvehető hitelösszeget igényelte és szintén 74 százaléka első évfolyamos.
Törlesztési hajlandóság időbeli alakulása
Forrás: Diákhitel Központ Rt.
A törlesztést megkezdők 58 százaléka a minimálbér szerint fizeti törlesztőrészleteit. A törlesztésre kötelezettek 96 százaléka a tanulmányaik befejezése miatt kezdi meg a visszafizetést és 17 százaléka hátralékos, azaz késve kezdte meg a törlesztést vagy elmaradt néhány részlettel.
A Diákhitel Központ elmúlt tanév során történt eseményei közül kiemelkedik az Európai Unió bankjával, a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bankkal (EIB) aláírt 100 millió eurós, igen kedvező feltételű hitelkeret szerződés, amely a hazai diákhitelezés első komoly nemzetközi elismerésének tekinthető. Az EIB az újonnan csatlakozott országok közül elsőként, az Unión belül is csupán másodikként, Magyarországon fektetett be a humán tőkébe.
Indul a suli – de miből fizessem ?
2005. szeptember 14. 09:42
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?