22 °C Budapest

Ötödikes lett a Diákhitel

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 16:54

Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.

 
Egy közelmúltban a TÁRKI által elvégzett felmérés szerint ma Magyarországon egy felsőoktatásban tanuló diák átlagosan 70.000 forintot költ. Az elmúlt tanévben a felvett Diákhitel átlagos összege személyenként már elérte az évi 213 ezer forintot, tehát ez az összeg a hallgatói hitel lehetőségével élő diákok anyagi szükségleteinek mintegy 30-35 százalékát biztosítja.
 
Az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei jóval nagyobb arányban vettek fel Diákhitelt – azon belül is a legmagasabb igényelhető összeget – mint magasabb jövedelmi kategóriába tartozó családokban élő társaik. Így összesen 22.541 millió forint hitelt helyeztek ki az elmúlt tanévben. A hazai diákhitelezés iránti bizalmat jól jellemzi, hogy az előző iskolai tanévben már minden harmadik felsőoktatásban tanuló jogosult rendszeresen élt ezzel a kölcsönlehetőséggel.
A hallgatói hitelben részesülőknek folyósított hitelek összege tanévenként, 2001. októbere óta

Forrás: Diákhitel Központ Rt.
Az összes kihelyezett hitel 61 százalékát állami finanszírozásban részesülő hallgatók vették fel. A hitelt igénylő diákok 66 százaléka nappali tagozaton tanul, 56 százaléka nő, 94 százaléka alapképzésben vesz részt és 56 százalékuk az egyösszegű folyósítást preferálta. Valamint a hitelt felvevő hallgatók 74 százaléka a legnagyobb felvehető hitelösszeget igényelte és szintén 74 százaléka első évfolyamos.
Törlesztési hajlandóság időbeli alakulása
Forrás: Diákhitel Központ Rt.
A törlesztést megkezdők 58 százaléka a minimálbér szerint fizeti törlesztőrészleteit. A törlesztésre kötelezettek 96 százaléka a tanulmányaik befejezése miatt kezdi meg a visszafizetést és 17 százaléka hátralékos, azaz késve kezdte meg a törlesztést vagy elmaradt néhány részlettel.
A Diákhitel Központ elmúlt tanév során történt eseményei közül kiemelkedik az Európai Unió bankjával, a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bankkal (EIB) aláírt 100 millió eurós, igen kedvező feltételű hitelkeret szerződés, amely a hazai diákhitelezés első komoly nemzetközi elismerésének tekinthető. Az EIB az újonnan csatlakozott országok közül elsőként, az Unión belül is csupán másodikként, Magyarországon fektetett be a humán tőkébe.
Indul a suli – de miből fizessem ?
2005. szeptember 14. 09:42
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem