Kezdetben olvasósaroknak készült, ám amikor a lánya és párja hazaköltöztek, a Kicsiházat nekiállt bővíteni, így született meg a felsőcsatári Miniház - mesélte Fehér Zoltán.
Az ősz beköszöntével újabb programokkal készülnek a Balaton északi partján az egész évben nyitvatartó vendéglátóhelyek. Badacsonyban például idén is várják a gasztronómia iránt érdeklődőket a tavaly indult Gasztrohegy sorozattal. A múlt évben hatalmas életet hozott az álmos hétvégékbe a rendezvénysorozat, ugyanis szinte az összes szálláshely megtelt és csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket. A jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a vendégek a hegynek. A kezdeti sikerek hatalmas lendületet adtak a szervezőknek, így nem is csoda, hogy számtalan újítást hoztak az idei évben. Ebben az évben menetrendszerinti buszjárat szállítja majd a vendégeket, akik akár saját poharukkal járhatják végig a hegyet, Gasztrohegy-bérletet is válthatnak, de a vezetett túrák is folytatódnak.
Tavaly ősszel indították útjára a Gasztrohegy programsorozatot az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátósok. Összefogásukkal Magyarországon először valósult meg egy ilyen tudatosan felépített gasztroarculat. A szervezők kezdeti lelkesedése meghozta a nem várt sikert. Már a program kezdeténél hatalmas érdeklődés övezte a tematizált gasztrohétvégéket.
Mi a minőségibb arcát szeretnénk megmutatni Badacsonynak, ezzel együtt a Balatonnak is, de ez nyáron nem nagyon működne. Ősszel, télen és tavasszal mindenre több időnk jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát. A mennyiségi turizmust mi egy picit elengedtük, hogy a minőségre tudjunk fókuszálni. Azt szeretnénk, hogy mindenki sokkal jobban tudjon figyelni erre, a vendéglátók és a vendégek is
– mondta Kardos Gábor a Gasztrohegy egyik megálmodója.
Ahogy Gábor is fogalmazott „Badacsonyban találhatóak Magyarország legjobb borteraszai” így a minőségi vendéglátás könnyedén megoldható a térségben. Emellett nagyon sokat is fejlődtek a borok az elmúlt tíz évben, ami szinte megköveteli a magas nívójú gasztrokínálatot.
A Gasztrohegy alap ötlete az volt, hogy a vendégek ne egy helyen kóstolják meg a térségre jellemző ízeket, hanem több, akár tíz étteremben ismerkedjenek egy-egy fogással és közben a hegyet is bejárhatják. Így még több variációval találkozhatnak egy témán belül. Emellet elsősorban befektetésként kezdtük le a programsorozatot, de azt tapasztaltuk, hogy annyira sikeres volt, hogy valószínűleg üzleti szempontból is megtérül már az elő egy-két évben is. De természetesen hosszú távra tervezünk, hiszen van még munka bőven
– emelte ki a szervező.
Ahhoz, hogy ez a program olajozottan tudjon működni egy nagyfokú összefogásra van szükség. A Gasztrohegy programsorozathoz eddig tíz vendéglátó csatlakozott, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy bebizonyítsák, télen is meg lehet tölteni élettel a hegyet. A szervezők szerint azért is szükségesek ezek a fajta összefogások, „mert nem működnek jól a rendszerek.” Azonban, ha megfogják egymás kezét és együtt gondolkodnak, akkor máris könnyedén megoldják problémáikat. Így jött létra az a hét tematizált hétvége is, ami a Gasztrohegy sorozatot adja.
A Gasztroheggyel az is a célunk volt, hogy megmutassuk Badacsony igazi arcát. Ezt úgy gondolom, a termelői termékek felhasználásával tudjuk a leginkább megoldani. Mivel a szomszédunkban található az ország legnagyobb és egyik legjobb termelői piaca, a „tóti piac”, így nagyon nagy a merítésünk. Emellett fontos lenne, hogy megjelenjenek a régiós termékek is. Ernyőmárkákat kellene létrehozni – komoly eredetvédelemmel. Letisztázni, hogy az adott régiónak mik az igazi erősségei. Magyarországon úgy gondolom, elmentünk egy fine dining kereső irányba, nekünk nem ez a célunk, mi inkább, szezonális-, minőségi-, helyi alapanyagokból, helyi arculati elemek alapján építkező gasztronómiát szeretnénk létrehozni
– hangsúlyozta Gábor.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 616 989 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 141 676 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,78% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A rendezvény folyamatosan fejlődik, igazodva az igényekhez és a térség lehetőségeihez. A jövőben például a hétvégéken nem mindig egy alapanyag, hanem egy elkészítési mód, például a grillezés kerül majd a középpontba. Az idei évben azonban még nem szűkül az alapanyagok listája, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégek olykor fenntartásokkal állnak egy-egy nyersanyaggal szemben, mert nem tudják miket lehet készíteni belőlük. Az újítások között az is szerepel, hogy az idei évben a gasztrotúrát már három különböző formában élhetik át az érdeklődők.
A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva, a vendégek teljesen önállóan fedezhetik fel, személyre szabott útvonalon.
Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, a szervezők azt javasolják, hogy minél több helyet látogassanak végig az érdeklődők. Emellett idén fesztivál hangulatot is ígérnek a rendezvény felelősei. A Gasztrohegy központi helyszínén kóstolópoharat és karszalagot lehet majd vásárolni, amik mellé térkép is jár. A karszalaggal pedig egész hétvégén használható az elektromos kisbusz, mely a helyszínek között szállítja majd a vendégeket. Aki szeretne bérletet is válthat, ami 5 kóstolót tartalmaz. A Gasztrohegy bérlet mellé is jár a karszalag és a vele járó buszhasználat is. Ezeken a lehetőségeken túl csoportos túrára is van lehetőség.
Azt láttuk, hogy nagyon nagy igény volt csoportos, vezette túrákra. Ennek az az előnye, hogy kicsit bennfentesebb, mivel mindenhol a házigazda fogadja a vendégeket, ő mutatja be a helyet és az ételekről is sokkal részletesebben beszél. Így sokkal személyesebb élményt tudunk biztosítani. Igazából a csoportos túrák azért is nagyon jók mert itt értik meg igazán az emberek, azt, hogy miről is szól az egész Gasztróhegy
– fogalmazott az ötletgazda.
A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jellegű. Idén a Hableány, a Laposa Birtok terasz, a Pláne Badacsony borterasz, a Bonvino, a Borbár, a Kisfaludy-ház, a Tilia Borvendéglő, az Istvándy Birtok és Borműhely, a Borbarátok Vendéglő és a Tölgyes kúria mellé tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővült.

Horror az ára, így metszd az áfonyát, hogy idén bőséges legyen a termés: 4+1 trükk a sztárkertésztől
Az áfonya termesztése gondos odafigyelést igényel, és az egyik legfontosabb ápolási feladat a rendszeres metszés. Kósa Dániel segítségével most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan csináld!
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Hoppá! Tudtad melyik bank lett a legjobb lakossági állampapír forgalmazó? (x)
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idén is a Gránit Banknak ítélte „Az év Lakossági állampapír forgalmazója” díj ezüst fokozatát.
-
A Soós Tészta Kft. megbízható minőséget nyújt (x)
A Soós Tészta Kft. több mint 40 éve nyújt kiváló minőségű tésztákat a vásárlók számára, és a KMÉ-védjegyet 26 termékük kapta meg.
-
Vásárlói élmény és innováció a hazai kiskereskedelemben (x)
Második alkalommal rendezték meg február 25-én a Visa Boltok Boltja verseny díjátadóját, amely a kiemelkedő vásárlási élményt nyújtó és innovatív megoldásokat alkalmazó fizikai üzleteket ismeri el.
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


