A szálláshelyeken regisztrált vendégek száma idén december 2-án elérte a 18 226 413-at, megdöntve ezzel a tavalyi egész éves vendégszámot.
Az ősz beköszöntével újabb programokkal készülnek a Balaton északi partján az egész évben nyitvatartó vendéglátóhelyek. Badacsonyban például idén is várják a gasztronómia iránt érdeklődőket a tavaly indult Gasztrohegy sorozattal. A múlt évben hatalmas életet hozott az álmos hétvégékbe a rendezvénysorozat, ugyanis szinte az összes szálláshely megtelt és csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket. A jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a vendégek a hegynek. A kezdeti sikerek hatalmas lendületet adtak a szervezőknek, így nem is csoda, hogy számtalan újítást hoztak az idei évben. Ebben az évben menetrendszerinti buszjárat szállítja majd a vendégeket, akik akár saját poharukkal járhatják végig a hegyet, Gasztrohegy-bérletet is válthatnak, de a vezetett túrák is folytatódnak.
Tavaly ősszel indították útjára a Gasztrohegy programsorozatot az egész évben nyitvatartó badacsonyi vendéglátósok. Összefogásukkal Magyarországon először valósult meg egy ilyen tudatosan felépített gasztroarculat. A szervezők kezdeti lelkesedése meghozta a nem várt sikert. Már a program kezdeténél hatalmas érdeklődés övezte a tematizált gasztrohétvégéket.
Mi a minőségibb arcát szeretnénk megmutatni Badacsonynak, ezzel együtt a Balatonnak is, de ez nyáron nem nagyon működne. Ősszel, télen és tavasszal mindenre több időnk jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát. A mennyiségi turizmust mi egy picit elengedtük, hogy a minőségre tudjunk fókuszálni. Azt szeretnénk, hogy mindenki sokkal jobban tudjon figyelni erre, a vendéglátók és a vendégek is
– mondta Kardos Gábor a Gasztrohegy egyik megálmodója.
Ahogy Gábor is fogalmazott „Badacsonyban találhatóak Magyarország legjobb borteraszai” így a minőségi vendéglátás könnyedén megoldható a térségben. Emellett nagyon sokat is fejlődtek a borok az elmúlt tíz évben, ami szinte megköveteli a magas nívójú gasztrokínálatot.
A Gasztrohegy alap ötlete az volt, hogy a vendégek ne egy helyen kóstolják meg a térségre jellemző ízeket, hanem több, akár tíz étteremben ismerkedjenek egy-egy fogással és közben a hegyet is bejárhatják. Így még több variációval találkozhatnak egy témán belül. Emellet elsősorban befektetésként kezdtük le a programsorozatot, de azt tapasztaltuk, hogy annyira sikeres volt, hogy valószínűleg üzleti szempontból is megtérül már az elő egy-két évben is. De természetesen hosszú távra tervezünk, hiszen van még munka bőven
– emelte ki a szervező.
Ahhoz, hogy ez a program olajozottan tudjon működni egy nagyfokú összefogásra van szükség. A Gasztrohegy programsorozathoz eddig tíz vendéglátó csatlakozott, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy bebizonyítsák, télen is meg lehet tölteni élettel a hegyet. A szervezők szerint azért is szükségesek ezek a fajta összefogások, „mert nem működnek jól a rendszerek.” Azonban, ha megfogják egymás kezét és együtt gondolkodnak, akkor máris könnyedén megoldják problémáikat. Így jött létra az a hét tematizált hétvége is, ami a Gasztrohegy sorozatot adja.
A Gasztroheggyel az is a célunk volt, hogy megmutassuk Badacsony igazi arcát. Ezt úgy gondolom, a termelői termékek felhasználásával tudjuk a leginkább megoldani. Mivel a szomszédunkban található az ország legnagyobb és egyik legjobb termelői piaca, a „tóti piac”, így nagyon nagy a merítésünk. Emellett fontos lenne, hogy megjelenjenek a régiós termékek is. Ernyőmárkákat kellene létrehozni – komoly eredetvédelemmel. Letisztázni, hogy az adott régiónak mik az igazi erősségei. Magyarországon úgy gondolom, elmentünk egy fine dining kereső irányba, nekünk nem ez a célunk, mi inkább, szezonális-, minőségi-, helyi alapanyagokból, helyi arculati elemek alapján építkező gasztronómiát szeretnénk létrehozni
– hangsúlyozta Gábor.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A rendezvény folyamatosan fejlődik, igazodva az igényekhez és a térség lehetőségeihez. A jövőben például a hétvégéken nem mindig egy alapanyag, hanem egy elkészítési mód, például a grillezés kerül majd a középpontba. Az idei évben azonban még nem szűkül az alapanyagok listája, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégek olykor fenntartásokkal állnak egy-egy nyersanyaggal szemben, mert nem tudják miket lehet készíteni belőlük. Az újítások között az is szerepel, hogy az idei évben a gasztrotúrát már három különböző formában élhetik át az érdeklődők.
A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva, a vendégek teljesen önállóan fedezhetik fel, személyre szabott útvonalon.
Mivel a helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, a szervezők azt javasolják, hogy minél több helyet látogassanak végig az érdeklődők. Emellett idén fesztivál hangulatot is ígérnek a rendezvény felelősei. A Gasztrohegy központi helyszínén kóstolópoharat és karszalagot lehet majd vásárolni, amik mellé térkép is jár. A karszalaggal pedig egész hétvégén használható az elektromos kisbusz, mely a helyszínek között szállítja majd a vendégeket. Aki szeretne bérletet is válthat, ami 5 kóstolót tartalmaz. A Gasztrohegy bérlet mellé is jár a karszalag és a vele járó buszhasználat is. Ezeken a lehetőségeken túl csoportos túrára is van lehetőség.
Azt láttuk, hogy nagyon nagy igény volt csoportos, vezette túrákra. Ennek az az előnye, hogy kicsit bennfentesebb, mivel mindenhol a házigazda fogadja a vendégeket, ő mutatja be a helyet és az ételekről is sokkal részletesebben beszél. Így sokkal személyesebb élményt tudunk biztosítani. Igazából a csoportos túrák azért is nagyon jók mert itt értik meg igazán az emberek, azt, hogy miről is szól az egész Gasztróhegy
– fogalmazott az ötletgazda.
A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jellegű. Idén a Hableány, a Laposa Birtok terasz, a Pláne Badacsony borterasz, a Bonvino, a Borbár, a Kisfaludy-ház, a Tilia Borvendéglő, az Istvándy Birtok és Borműhely, a Borbarátok Vendéglő és a Tölgyes kúria mellé tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővült.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








