21 °C Budapest
Alexander Nevsky Cathedral

Szégyenpadon Magyarország: már Bulgáriával versengünk az utolsó helyek elkerülése érdekében

2024. február 27. 10:31

2010 óta Magyarország gazdasági előnye Bulgáriával szemben jelentősen csökkent. Bulgária a politikai instabilitása ellenére is folyamatosan csökkenti lemaradását hazánkkal szemben - írja a 24.hu.

2010-ben Magyarország gazdasági fejlettsége jelentősen meghaladta Bulgáriáét, az Európai Unió akkori legszegényebb tagállamáét. A különbség akkor 46 százalékpontot tett ki. Az elmúlt évek során azonban Bulgária jelentős előrelépést tett, és a lemaradását legalább felére, egyes becslések szerint akár a kétharmadára is csökkentette. Különösen figyelemre méltó, hogy 2023-ban tovább szűkült a két ország közötti gazdasági szakadék: míg a magyar gazdaság visszaesést mutatott, addig Bulgária bruttó hazai terméke (GDP) növekedést ért el.

Bár a gyakran hangoztatott cél Ausztria utolérése lenne, valójában úgy tűnik, nem Ausztria a fő versenytársunk, hanem Bulgária, amellyel az utolsó helyek elkerülése érdekében versengünk.

Bulgária politikai instabilitása ellenére is javítani tudott gazdasági helyzetén. Krasztev Péter, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense szerint ennek oka lehet, hogy a gyakran váltakozó bolgár kormányok nem tudták olyan mértékben befolyásolni a gazdaságot, mint Magyarországon. A bolgár politikai erők képesek voltak összefogni Európa iránti elkötelezettségük mentén, ami hozzájárult az ország európai felzárkózásához.

A Világbank és az Eurostat adatai alapján végzett elemzés rámutat arra is, hogy bár Magyarország még mindig fejlettebb Bulgáriánál, előnyünk folyamatosan csökken. A magyar GDP/fő arányos előnye 2010-ben még jelentős volt Bulgáriával szemben, de ez az előny 2022-re jelentősen megcsappant.

Bulgária költségvetési fegyelme és alacsony államadósság-szintje mellett tervezi az euró bevezetését is, ami tovább erősítheti gazdaságát. Ezzel szemben Magyarországon a költségvetési hiány és az államadósság magasabb szintje aggodalomra ad okot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfrissebb adatok alapján Bulgária gazdasága stabil növekedést mutatott 2023-ban is, míg Magyarországon recessziós tendenciák figyelhetők meg. Ez arra utalhat, hogy Bulgária tovább csökkenti lemaradását Magyarországgal szemben.

Az infrastrukturális fejlesztések és a munkaerőpiaci változások Bulgáriát kedvező pozícióba helyezik a gazdasági növekedés tekintetében. Ezzel párhuzamosan Románia is látványos fejlődést mutatott az elmúlt években, ami azt sugallja, hogy Közép-Kelet-Európa több országában is dinamikus változások zajlanak.

Összegezve: bár Magyarországnak még mindig van előnye Bulgária előtt bizonyos gazdasági mutatókban, ez az előny folyamatosan csökken. A jelenlegi trendek alapján fontos lenne mindkét ország számára további reformok végrehajtása és strukturális változtatások bevezetése annak érdekében, hogy javíthassák gazdasági teljesítményüket és versenyképességüket Európán belül.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm