21 °C Budapest
Crane over some buildings. Reddish sky at sunset.

Komoly bajban van a magyar építőipar: ennek nagyon rossz vége lesz

2023. augusztus 24. 18:01

Júliusban az építőipari vállalkozások száma 100-zal csökkent. Ez összefüggésben állhat az ágazat gazdasági kihívásaival, különösen a felszámolási és kényszertörlési eljárások növekedésével. Több mint 400 új felszámolási eljárás indult júliusban, az idei eljárások száma már majdnem másfélszerese a tavalyinak. A felszámolási eljárások növekedése elsősorban a korábbi magas kényszertörlési eljárások miatt következett be.

Júliusban 100-zal kevesebb építőipari vállalkozás volt, mint az előző hónapban, derül ki az OPTEN adataiból. 2023 júniusában a KSH statisztikája az építőipari termelés 3,8%-os csökkenését regisztrálta az előző év azonos időszakához képest, miközben a termelői árak jelentős, 17,2%-os emelkedést mutattak. Az ágazat szereplői különösen az állami megrendelések közel 3 000 milliárd forintos csökkenését, valamint a lakásépítések 25%-os visszaesését tekintik kiemelten aggasztónak. A szakma szerint, a jelenlegi kihívásokra válaszul az építési vállalkozásoknak alapvető költségoptimalizálási intézkedéseket, köztük létszámleépítést kell fontolóra venniük.

A vállalkozások lassabban reagálnak a gazdasági változások dinamikájára, a cégtrendben (cégalapítás, cégmegszűnés) nem rögtön látható változás, mivel a bezárás nem az azonnali válasz a kihívásokra. Az építőipari feszültségek nem új keletűek, de ezek időnként nem mutatkoztak meg a számokban. Az adatok alapján márciusig az építőipari vállalkozások számának növekedése jellemezte a szektort, majd ezt követően mérsékelt csökkenésbe ment át, mely júniusra stagnálássá alakult. Júliusban viszont a vállalkozások száma több mint 100-zal csökkent, ami az ágazat jelentős trendváltozását jelzi.

Az analízis egyszerűnek tűnhet: ha több vállalkozás megszűnik, mint amennyi újonnan alakul, természetesen csökken a cégszám. Azonban a mélyebb számadatok árulkodnak a szektor gazdasági kihívásairól. A vállalkozások megszűnésének aránya az elmúlt időszakban megnövekedett, júliusban is a 400-as szintet súrolta, mely tendencia márciustól érezhető az építőiparban. Ezzel szemben a cégalapítások aránya az idén már jelentősen visszaesett az elmúlt évekhez képest. Ha a gazdasági környezet nem változik, a szektorban további cégszámcsökkenés várható

 – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője. A vállalkozások több mint fele felszámolási eljárást követően szűnt meg, és ha hozzászámítjuk a kényszertörléssel megszűnteket, ezek a cégek képviselik a megszűnt vállalkozások 75%-át. Bár a végelszámolással megszűnt vállalkozások száma is közel százhoz ért, úgy tűnik, ezek az entitások nem halmoztak fel adósságot, így nem hagynak maguk mögött kockázatot.

A cégbírósági eljárásokon belül kiemelt jelentőséggel bírnak a vállalatok megszűntetését célzó eljárások, különösen a felszámolási és kényszertörlési folyamatok egy adott ágazatban. Ezen eljárások közötti szoros összefonódás oka, hogy sok kényszertörlési eljárás átmegy vagy át is válthat felszámolási folyamatba, melynek középpontjában a fennálló tartozások és az azok rendezésére szolgáló eszközök állnak.

Az újonnan indított felszámolási eljárások száma továbbra is magas, júliusban meghaladta a 400-at. Az idei évben eddig lefolytatott eljárások száma már majdnem másfélszer nagyobb a tavalyinál, és az előrejelzések szerint az év végére a tavalyi adat kétszeresét is elérheti. Ezt a jelentős növekedést főként a tavalyi és az azt megelőző évben tapasztalt magas kényszertörlési eljárások száma hajtja, melyek idén már több mint 80%-os arányban befolyásolják az új felszámolási eljárásokat. Ugyanakkor fontos és figyelemre méltó, hogy az új kényszertörlési eljárások száma továbbra is jelentős, bár várakozások szerint nem fogja elérni a tavalyi kiemelkedő szintet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt kérdezhetjük magunktól, hogy az előző évben tapasztalt cégszámnövekedés mennyire tükrözte a szektor valós gazdasági helyzetét. Ha kizárólag a cégszámra összpontosítunk, talán nem látható a teljes kép, azonban az új eljárások trendjei alapján már észrevehetők a szektorbeli kihívások, különösen a magas kényszertörlések és a gyorsan növekvő felszámolások számának fényében. Hacsak nem következik be valamilyen váratlan pozitív fordulat, a cégszám a közeljövőben vélhetően csökkeni fog

– mondta Alföldi Csaba. A szektorban működő egyéni vállalkozók száma továbbra is emelkedő pályán van, júliusban elérte az 85 ezer feletti számot. Ennek hátterében az áll, hogy a megszűnő vállalkozások száma viszonylag alacsony volt, és bár az új alapítások száma nem volt kiemelkedő, a hónap végéig szüneteltetett vállalkozások száma jelentős, majdnem 300-as növekedést mutatott, ezzel ismét meghaladva a 11 ezret.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) júliusra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 16,18% volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Vas, Tolna és Békés vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem