16 °C Budapest
Bank Center building main entrance with Hays, Citi, Otpbank and Budapest Stock Exchange brands on the facade.

2008 után itt az újabb válság-lavina? Egyre több magyar menekíti ide a pénzét

2023. április 12. 05:49

A Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődje kisebb pánikhangulatot indított el a pénzügyi világban. Bár azóta Svájc egyik legnagyobb presztízsű bankja, a Credit Suisse is a csőd szélére került, úgy látszik a pénzintézetek nehéz helyzetbe jutása nem indíott a 2008-ashoz hasonló bedőlési dominót.  Bő egy hónappal az események után megkérdeztük Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzőjét, hogy folytatódhat-e a bankkrízis és azt is megtudakoltuk a szakértőtől, milyen kihatással lehetnek az ijesztő folyamatok a magyarországi bankszektorra. Az elemző ezen kívül a Pénzcentrum vlogjának azt is elárulta, hova érdemes most menekíteni a megtakarításainkat az infláció elől és hogy a magyar bankokban azok mennyire vannak biztonságban egy esetleges válságtól.

Idén márciusban csődöt jelentett két amerikai bank, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank, de a nagymúltú svájci pénzintézet, a Credit Suisse is a csőd szélére került. A 2008-as gazdasági válság is egy amerikai bank csődjével kezdődött, de mit jelentenek a mostani események a bankszektorra nézve, erről kérdezzük Palkó Istvánt, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzőjét.

Csírájában sikerült elfojtani a bankválságot?

2008 óta sokan ismerik a pénzügyi világban azt a fogalmat, hogy Minsky pillanat. Ez a Hyman Minsky amerikai közgazdászról elnevezett jelenség egy olyan pillanat, amikor elérkezik egy csúcsponthoz a világgazdaság, vagy a pénzügyi rendszer, mivel azok szereplői olyan kockázatokat építenek fel a működésükben és az egymás közti kapcsolataikban, ami egy hirtelen összeomláshoz vezet. Az volt a nagy kérdés márciusban, hogy elérkeztünk-e ismét 2008 szeptemberéig, a Lehman Brothers bedőlésének pillanatáig és hogy egy lavinaszerű esemény fog-e újra bekövetkezni 2023 tavaszán - összegezte sokak félelmét a szakértő a Pénzcentrum CashTag című vlogjában.

Március 10-e óta foglalkoztatja az embereket ez a kérdés, ugyanis azon a napon kellett csődeljárást indítani a Silicon Valley Bank-nél, ami az amerikai Szilícium-völgyben működő startupoknak gyakorlatilag az első számú bankja volt. Aztán két nappal később a Signature Bank is hasonló helyzetbe jutott, de úgy látszik ezt a lavinát sikerült megállítani. Tehát most, április közepén kijelenthetjük, hogy csírájában sikerült elfojtani a bankcsőd-sorozatot, vagy bankválságot. 

A két amerikai és egy harmadik európai pénzintézet is kénytelen tehát mostantól más formában folytatni a tevékenységét, de a lényeg, hogy ezek egyszeri és elszigetelt események voltak, nem is nagyon álltak egymással kapcsolatban, csak a befektetők fejében kapcsolódtak egymáshoz

- nyugtatott Palkó István, aki ezután a JP Morgan vezérigazgatójának szavairól is kifejtette a véleményét.

Mint ismeretes, Jamie Dimon még április elején beszélt arról, hogy "az amerikai bankválság jelenleg is tart, a hatása pedig még évekig érezhető lesz". A Portfolio elemzője ezzel kapcsolatban elárulta: természetes, hogy egy ilyen esemény után a tanulságokat mindenki levonja és a szereplők magatartása megváltozik attól, ami történt a bankszektorban.

Az első és legfontosabb változás, hogy a szabályozóknak, a felügyeleti hatóságoknak le kell vonniuk a következtetéseket, új szabályokat alkotva, vagy szigorúbban számonkérve a meglévők betartását, vagy azokon is számonkérni azokat, akikre eddig azok nem vonatkoztak. Úgy látszik, hogy a legutóbbi lesz most érvényben - folytatja a szakértő, kitérve arra, hogy Joe Biden amerikai elnök a múlt héten felszólította a FED-et, hogy mostantól azokra a bankokra is érvényesítse a szigorúbb szabályokat (amiket még Trump idején vizeztek fel) alkalmazzák a kisebb bankokra is. A változás keretében rájuk is vonatkoznának majd olyan stressztesztek, likviditási mutatók, erőteljesebb tőkemutatók, melyekkel évek óta csak a nagybankoknak kellett számolniuk.

Ez pedig Palkó István szerint megváltoztathatja az érintett bankok hozzáállását a különböző tevékenységek végzéséhez, elsősorban a hitelezéshez. Tehát a hitelpiacon szigorúbbak lehetnek, viszont a magasabb tőkekövetelmények miatt egységnyi bevételre kisebb lehet a megtérülés, a tulajdonosoknak pedig több pénzt kell majd invesztálni számos banknál a megtérüléshez - ennek következtében kevésbé éri majd meg nekik bizonyos hitelpiaci tevékenységeket végezni. Valószínűleg nem fognak ezek miatt drasztikusan emelkedni a kamatlábak, viszont az egyéb hitelezési kondíciók szigorúbbak lesznek. Magasabb fedezetet, illetve jövedelmet követelhetnek majd meg a bankok és szigorúbban vizsgálhatják az ügyfeleket - magyarázta a szakértő.

Akkor kell aggódni, ha földrajzilag közel indul lavina

Az amerikaiaknak kevésbé, inkább a svájci eseményeknek lehetnének közvetlen hatásai a magyar bankszektorra is. Európában bármi történik, annak lehet olyan hatása, hogy a bankoknak a partnereivel mi történik. Ha megnézzük a magyarországi nagy bankokat, azoknak körülbelül a kétharmada osztrák, olasz, vagy belga bank. Ez a három ország pedig kis túlzással körülöleli Svájcot és partnerként a pénzpiacokon nyilván egymással is üzletelnek - tért rá a bankválságok esetleges magyarországi lecsapódására Palkó István.

Láttuk, hogy a Credit Suisse esetében - és ez vezetett elsősorban a csődhöz - a bankok egymással szembeni bizalma is elkezdett meginogni. Számos értesülés szerint elkezdték a brit bankok, a francia bankok és a német levágni a limitjeikkel velük szemben. Ez azt jelenti, hogy a kitettségük értékét elkezdték visszavágni a partnerbankok Svájc körül számos országban.

Lehetett volna ennek egy fertőzési hatása, hogyha bedől egy nagy, európai bank - folytatja a szakértő, annak bizony meg lehetett volna a hatása akár Magyarországon is, de ezt sikerült nagyon ügyesen, Svájchoz méltó módon megoldani, egy hétvége alatt, ez viszont nem jelenti azt, hogy Svájcnak a pénzügyi reputációjában ne esett volna óriási csorba

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- magyarázta az elemző, aki szerint különösen a vagyonosabb és az intézményi befektetők körében kialakult ott egy bizalmi válság. A magyar bankszektor viszont ahhoz képest, hogy ilyesmi történt Európában, szinte "oázisként működött", de ez elmondható igazából a régió összes bankjáról. Ez a stabilitás vélhetően köszönhető részben annak is, hogy szinte a világon itt a legszigorúbbak a szabályok - tette hozzá. 

A magyarok pénze tehát a legnagyobb biztonságban?

Arra a kérdésre, hogy ebben a helyzetben kell-e aggódniuk bármennyire a magyar embereknek itthon, a bankban tartott pénzük miatt Palkó István elárulta, befektetésként eleve nagyon kevesen dolgoznak most bankbetétre. Az elemző szerint nem is látható az, hogy az összekuporgatott pénzüket tartanák az emberek a bankoknál.

A bankbetétek esetében olyan 85 százalékban lekötés nélküli összegekről beszélünk, tehát ami érkezik, lekötés nélkül, nyugdíjként, vagy fizetésként az emberek számlájára, az van általában a bankoknál és akik pedig magas hozamra vadásznak, egyéb befektetésekben tartják a pénzüket - szögezte le a szakértő. 

Ide menekítik pénzüket a magyarok az infláció elől

A jelenlegi környezetben a nagy bankok nem érdekeltek abban, hogy betéti versenyt indítsanak egymás között, mert bőségesen el vannak látva likviditással. Sokkal több betéttel rendelkeznek, mint amennyit kihelyeztek hitelként - magyarázta a szakértő.

A nagy bankok tehát nem érdekeltek, hogy az ügyfelek kegyeiért betéti verseny formájában küzdjenek,

viszont ez nem jelenti azt, hogy kisebb bankoknál nincsenek erre vonatkozó lehetőségek. Nevek említése nélkül, három-négy bank biztosan felsorolható, akik 8, vagy 10 százalék feletti betéti kamatokkal csábítják - még ebben a környezetben is - az ügyfeleket, azért mert nekik nem olyan alacsony a hitel-betét mutatójuk, vagy mert a jelenlegi környezetet alkalmasnak tekintik arra, hogy piacot szerezzenek, akár a nagyokkal szemben is - magyarázta az elemző.

Vannak tehát bankbetétek is, egyrészt, ezen felül ott vannak a sok esetben bankokhoz kapcsolódó alapkezelői szolgáltatások, ha pedig garanciát szeretnénk az inflációállóságra, akkor az állampapírok, mint befektetések - sorolta Palkó István. 

A Prémium Magyar Állampapír például 16 százalékos éves kamatot fizet

Ha valaki ekkora nominális kamattal beéri - márpedig éves szinten valószínűleg az alapkezelőknek is nehéz lesz ezt kitermelniük - akkor ez egy biztos befektetés. De fontos azért kiemelni, hogy nominális kamatról beszélünk, az infláció ugyanis sajnos még mindig efölött a szint felett van. Nem állítható tehát, hogy az Állampapír megőrizni a befektetők pénzének értékét, de azt állíthatjuk, hogy bár az infláció rombolja a befektetők pénzének értékét, de ennek a rombolásnak a mértékét jelentősen visszafogja az állampapír, jobban, mint ahogyan a bankbetétek ezt most teszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem