17 °C Budapest
Nemsokára beüthet a brutális rezsi: egyelőre állja a sarat a magyar ipar

Nemsokára beüthet a brutális rezsi: egyelőre állja a sarat a magyar ipar

2022. szeptember 14. 12:31

2022 júliusában az ipari termelés volumene 4,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,6%-kal bővült. A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene, a leginkább a villamos berendezés gyártásában, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. júniusinál 1,1%-kal nagyobb volt - közölte a KSH.

2022. júliusban az ipari termelés volumene 4,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz képest 1,1%-kal emelkedett.

Az ipari export volumene 4,0%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31%-át képviselő járműgyártás kivitele 16,1, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 14,2%-kal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 3,3%-kal emelkedett, a feldolgozóiparé 4,1%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 29, a csekély súlyú bányászaté 5,4%-kal bővült 2021 júliusához viszonyítva.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 24%-át képviselő járműgyártás 16,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 15,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 16,3%-kal nőtt. • A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,4%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 3,0, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 29%-kal emelkedett.

A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,4%-kal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások visszaestek. A legnagyobb súlyt (21%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,2, a pékáru, tésztafélék gyártásában 2,2%-kal. A többi alágazatban 3,9 és 91% közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az előző hónapokhoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 26%-kal a villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 54, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 31%-kal bővült.A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,9%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (10,4%-kal), valamint a gép, gépi, berendezés gyártásában (3,7%-kal) is. A legnagyobb mértékben, 15,5%-kal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás jelentős visszaesése miatt. Ÿ Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (4,5%-kal), Észak-Alföld (2,9%-kal) és Észak-Magyarországon (0,8%-kal) csökkent. A többi régióban 1,1 és 13,6% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Közép-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,5%-kal nagyobb volt a 2021. júliusinál. Az új belföldi rendelések 10,1%-kal visszaestek, ugyanakkor az új exportrendelések 12,3%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány július végén 23%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,9%-kal nőtt. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 4,1, a 39%-ot képviselő hazai értékesítésé 8,4%-kal emelkedett. Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 3,6%-kal. A legnagyobb mértékben, 11,2%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 0,6 és 8,8% között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 11:50
Harmadik évadával tér vissza a kalandreality.
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?