7 °C Budapest
Sunrise drone photo of Sultan Ahmed Mosque and the Istanbul cityscape in the dawn.The Sultan Ahmed Mosque(The Blue Mosque) is a historic mosque located in Istanbul, Turkey. A popular tourist site.Photo taken on 08/11/2019 by drone device.

Komplett gazdaságokat zabál fel az infláció: hol lehet a drágulás vége?

2022. május 24. 19:00

Bár az infláció hazánkban is 20 éves csúcson áll, a világ egyes ország lakói már a Magyarországon a 20. század óta nem látott mértékű pénzromlással néznek szemben. De vajon meddig romolhat még a pénzünk vásárlóereje Magyarországon és a világ többi részén? A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései nem sok jóval kecsegtetnek.

Az infláció az árszínvonal tartós emelkedését jelenti, a pénz vásárlóerejének folyamatos romlása mellett. A gazdaságoknak alapvetően célja kezelhető szinten tartani az inflációt, aminek ideális éves mértékeként a legtöbb központi bank egy 1,5 és 4 százalék körüli sávot jelöl meg. Az infláció túlzott elszállása a fizetések vásárlóerejének csökkenéséhez vezet, miután az árdrágulás ütemét már nem tudják tartani a bérszintek. Azok pedig, akik takarékoskodtak, illetve fix. fizetésből éltek, a bőrükön érzik a pénz értéktelenedését. Az inflációt a legrosszabb helyzetben hiperinfláció követheti, ami teljes gazdasági összeomláshoz vezethet annak révén, hogy a nemzeti valuta értéke olyan ütemben romlik, hogy gyakorlatilag teljesen értéktelenné válhat a piacokon.

A Nemzetközi Valutaalap várakozásai szerint 2022-ben világszerte igen magasan maradhat az inflációz nyomás. A fejlődő országokat a mostani drágulás is jóval érzékenyebben érintheti, ezen államokban átlagosan 8,7 százalékos éves inflációt jósol a szervezet. A fejlett országokban eközben az IMF szerint átlag 5,7 százalékos éves drágulás várható.

A szervezet Ukrajna, február végén indult inváziója után döntött úgy, hogy felülvizsgálja év eleji inflációs előrejelzését, a fejlett országokban 1,8, míg a fejlődőek esetében 2,8 százalékkal emelve a várható általános drágulást. Ez persze azt is mutatja, hogy az inflációs várakozások már a háború és az az által okozott ellátási problémák előtt is igen magasak voltak. Az ellátási láncoknak ugyanis már korábban is gondot okozott a covid miatt bevezetett korlátozások feloldása után megnövekedett fogyasztói igények kiszolgálása. Ez a folyamat ugyanis már önmagában elég volt ahhoz, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság óta nem látott inflációs környezet alakuljon ki világszerte. 

Mivel a fejlődő országok nagy részére jellemző a növekvő gazdaság, az infláció is nagyobb mértékben szokta sújtani ezeket az országokat. Ez most sincs másképp, azonban a mostani infláció talán a még ezeknél is fejletlenebb, nem iparosodott országokra jelenti a legnagyobb veszélyt, azok gazdasága ugyanis extrémen sérülékeny.

A  politikai zavarok, társadalmi konfliktusok, vagy komolyabb gazdasági krízisek által sújtott országok esetében pedig emiatt a nemzetközi, 7,4 százalékos átlagnál sokkal magasabb az IMF inflációs várakozása.

Mint az fenti ábránkon is látszik, hazánkban régiós szinten kimondottan nagy mértékben emelkedtek a fogyasztói árak. Az említett típusú országokban azonban nálunk is elképzelhetetlen mértékű lehet az idei drágulás.

A legnagyobb mértékű éves áremelkedést 2022-re Venezuelában jósolják, ahol a pénzromlás mértéke az IMF szerint 500 százalékos lesz. De többszörösére nőhetnek az árak Szudánban is, ahol a Nemzetközi Valutaalap szerint 245 százalékos lehet az általános drágulás. Ezen kívül hasonlóan extrém éves drágulást várnak Zimbabwe-ben (86 százalékos) és Törökországban is (60 százalékos). Ilyen mértékű pénzromlás persze már képes brutális visszaesést okozni az ezekben az országokban élők életszínvonalában, a hiperinflációtól azonban még ezek a számok is messze vannak, ahhoz ugyanis havi szinten legalább 50 százalék feletti áremelkedésre lenne szükség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legalacsonyabb mértékű pénzromlást jellemzően távol-keleti országokban várni. Bár deflációra sehol nem számítanak, ideálisnak mondható mértékű inflációt várnak Japánban, ahol 1 százalékos, illetve Hong Kongban, ahol 1,9 százalékos lehet az általános drágulás. És bár a Nauru nevű szigetállam gazdasági várakozásairól keveset tudni, ott is csupán 2,9 százalékos lehet az éves infláció. Pedig a mostani krízis a nagyhatalmakat is érinti. Az Egyesült Államokban 7,7, az Egyesült Királyságban pedig 7,4 százalékos lehet a pénzromlás.

Jól látszik tehát, hogy hiába az extrémebb számok, globláis és európai szinten persze továbbra is igen magasnak a magyarországi infláció. Hazánkban az IMF szakértői 10,3 százalékos pénzromlást várnak, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb , mint a Malawiban várható 10,7 százalékos, viszont a Lettországban projektáltnál 0,3, a grúziainál 0,4 százalékponttal magasabb.

Mivel pedig látszik, hogy a kontinensen belül is régiónként eltérő mértékben érinti az inflációs nyomás az egyes országokat. Hazánk közvetlen szomszédságában például jellemzően 8-10 százalék körül alakulhat a pénzromlás, de a magyarországi általános drágulástól mind a román (9,3 százalékos), mind pedig a lengyel (8,9 százalékos) szám elmarad, a szlovákiai 8,4 százalékosról nem is beszélve.

Az MNB is borúlátó

A jegybanki alapkamat szűk egy év alatt a történelmi mélypontnak számító 0,60 százalékról a közel tíz éves csúcsnak számító 5,40 százalékra emelkedett. Az MNB célja ezzel az általános drágulás ütemének lassítása volt, ennek ellenére Virág Barnabás, a Nemzeti Bank alelnöke a héten már arról beszélt, hogy az éves átlagos infláció 9-10% körül, tehát az IMF jóslataihoz közeli szinten lehet, ami európai szinten a bankvezér szerint középmezőnyt jelent. Hazánkban egyébként a májusi, 9,5 százalékos infláció 20 éves csúcsot jelent.

Virág Barnabás elmondta, ahhoz, hogy az infláció elleni küzdelem hatékony legyen arra van szükség, hogy növekedjenek a reálkamatok és elérjünk egy pozitív tartományt. Az év eleji átárazások pedig az alelnök szerint az idei év első hónapjaiban a szokásos többszöröse volt, ráadásul ezek közel felét az élelmiszerárak változása okozta. Emellett pedig a költségnyomás változatlanul erős, így az infláció várhatóan tovább fog emelkedni. Ugyanis, ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor akár 3-4 szeres átárazásokat is láthatunk a megszokotthoz képest. Az pedig egyáltalán nem látszik, hogy ez a folyamat a közeljövőben csillapodni fog, egyértelműen felszálló szakaszban van még mindig az infláció.

Az MNB alelnöke szerint egyelőre nem tudni, hogy ez most "az első félidő-e, vagy az első harmad esetleg az első negyed". 30, 60 napra és egy negyedévre is nagyon nehéz előre jelezni, hogy mi várható. Magyaroroszágon sem elkerülhető, hogy kétszámjegyú tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban – hangzott el Virág Barnapás sötét jóslata. Az MNB alelnöke elmondta, hogy a jegybank nagyon hamar kezdte meg a kamatemelési ciklusát, és 570 bázisponttal a legnagyobb emelést hajtotta végre. Ezáltal pedig a normális és a reálkamatok tekintetében is a legmagasabb szintet tartjuk a régióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem