6 °C Budapest
Borúlátó az MNB-alelnök: hónapokon belül jöhet a kétszámjegyű infláció Magyarországon

Borúlátó az MNB-alelnök: hónapokon belül jöhet a kétszámjegyű infláció Magyarországon

2022. május 17. 12:30

A világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit negatív reálkamattal lehetetlen leküzdeni. A magas infláció elleni küzdelem legfontosabb eszköze a kamatok további emelése, ezért a következő hónapokban fokozatos, de változatlanul határozott kamatemelési szakasz következik a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint. Az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya az elmúlt időszakban pedig jottányit se változott, a 100 bázispontos lépésközzel pedig nem könnyű megtalálni az ideális kamatszintet, ezért kisebb lépésközöket tervez alkalmazni az MNB ezután, számolt be a Portfolio.

A Portfolio mai Hitelezés 2022 konferenciájának nyitóelőadásán beszélt Virág Barnabás, az MNB alelnöke, aki beszédében elmondta, hogy a jelenleg fennálló inflációs helyzetet az MNB nem értékeli átmenetileg, hiszen a világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit mostanra már szinte mindenki elismer. Egyelőre nem tudni, hogy ez most az első félidő-e, vagy az első harmad esetleg az első negyed. 30, 60 napra és egy negyedévre is nagyon nehéz előre jelezni, hogy mi várható.

Emellett állandó folyik arról, hogy a hetvenes vagy a negyvenes évek inflációs közegét látjuk-e, mindenesetre többtényezős, komplex inflációs problémával szembesülünk. Az elmúlt 100 év inflációs időszakaival a jelen helyzet nem hasonlítható össze teljes egészében, de összességében mindháromból hordoz magán jegyeket. Az MNB alelnöke felemlegette, hogy a jelenlegi pénzromlás több tényezőre is visszavezethető: ilyen a Covid miatti ellátás-lassulás, a chiphiány, a növekvő nyersanyag árak, vagy a koncentrált kereslet-növekedés is, de ezt a sort még a végtelenségig folytathatjuk.

Virág Barnabás elmondta, ahhoz, hogy az infláció elleni küzdelem hatékony legyen arra van szükség, hogy növekedjenek a reálkamatok és elérjünk egy pozitív tartományt. Az év eleji átárazások pedig az alelnök szerint az idei év első hónapjaiban a szokásos többszöröse volt, ráadásul ezek közel felét az élelmiszerárak változása okozta. Emellett pedig a költségnyomás változatlanul erős, így az infláció várhatóan tovább fog emelkedni. Ugyanis, ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor akár 3-4 szeres átárazásokat is láthatunk a megszokotthoz képest. Az pedig egyáltalán nem látszik, hogy ez a folyamat a közeljövőben csillapodni fog, egyértelműen felszálló szakaszban van még mindig az infláció.

Magyaroroszágon sem elkerülhető, hogy kétszámjegyú tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban – hangzott el Virág Barnapás sötét jóslata. Az MNB alelnöke elmondta, hogy a jegybank nagyon hamar kezdte meg a kamatemelési ciklusát, és 570 bázisponttal a legnagyobb emelést hajtotta végre. Ezáltal pedig a normális és a reálkamatok tekintetében is a legmagasabb szintet tartjuk a régióban.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mindezeket pontosan hogyan is lehet kezelni. Virág szerint ha a globális helyzet nem oldódik meg, az meg fogja nehezíteni ezt a kérdést, de mindenképpen a Magyarországra kell koncentrálni ebben az esetben, és 4+1 lépét állapított meg, amiknek elmondása szerint összhangban kell lennie:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • folytatódnia kell a monetáris szigorításnak
  • ezt ki kell egészíteni egy fegyelmezett költségvetési politikával és legalább a hiánycélokat hozni kell
  • erősíteni kell a piaci versenyt azokban a szektorokban, ahol ez jelenleg nem jellemző
  • egyének szintjén is kooperatív magatartást kell mutatni

Ezek Virág szerint mind megoldható feladatok rövidtávon, az ötödik, plusz egy feladat az, ami középtávra szól: fenntartható növekedési reformokat kell hozni.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem