14 °C Budapest
Scotland, UK

Aszódi Attila: Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Paks II. ne épüljön meg

2022. április 8. 11:05

"A földgázimport nagyon bizonytalanná vált a jelenlegi háborús helyzetben. Vagyis az a véleményem, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy Paks II. ne épüljön meg" - vallja Aszódi Attila. A BME Nukleáris Technikai Intézetének professzora, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Kar dékánja az orosz-ukrán háború okozta energetikai kérdések mellett a konfliktus hosszú távú nemzetközi hatásairól is beszélt a Pénzcentrumnak adott interjújában.

Pénzcentrum: Mennyire biztonságos jelenleg a Paksi Atomerőmű működése, amelyhez orosz fűtőelemekre is szükség van?

Aszódi Attila: Az atomerőmű üzemeltetéséhez, karbantartásához és alkatrész-ellátásához nincs szükség orosz anyagokra, alkatrészekre, vagy az Ő szaktudásukra. A nukleáris üzemanyagot viszont tőlük importáljuk, és – a törvényi előírások szerint - mindig kell, hogy legyen két évnyi tartalékunk. Ugyanakkor a háború egyértelművé tette számunkra, hogy a jövőbeli ellátásbiztonságunk miatt szükség van egy alternatív üzemanyag-szállítóra. Szerintem e téren nem szabad késlekednünk, mert normál esetben a tárgyalások, a tervezés, az engedélyezés, a szerződéskötés, a gyártás és a szállítás nem feltétlenül valósítható meg két év alatt.   

Pénzcentrum: Ön szerint van még realitása a Paks II. projektnek?

A Paks II. projekt úgynevezett „kapacitás fenntartási projekt”. A célja, hogy az atomenergia megmaradjon a magyar energiamixben az évszázad végéig. A meglévő blokkok üzemideje 2032 és 2037 között lejár, szükség van új nukleáris termelőkapacitásokra. Paks jelenleg a hazai éves áramigény körülbelül harmadát termeli meg. Ezt a mennyiséget nem tudjuk más helyről pótolni.

A földgázimport nagyon bizonytalanná vált a jelenlegi háborús helyzetben. Vagyis az a véleményem, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy Paks II. ne épüljön meg.  

Pénzcentrum: Mit gondol a magyar kormány Paks II-höz való ragaszkodásáról?

Szerintem teljesen logikus, hogy a kormány egyelőre kivár, hiszen a jövőbeli kapcsolat terén - Paks II. ügyében is - nagyon sokat számít, hogy mennyi ideig tart a háború. A végső döntést a kormány a következő hetek, hónapok eseményei, a háború alakulása, a háború lezárásának módja, valamint a közös európai szankciós politika alapján tudja majd meghozni.

Pénzcentrum: Régóta tart az atomenergia kontra alternatívok vita.

Szerintem hibás a vagy/vagy-ban gondolkodás: az energiatermelésre sehol sem létezik egyetlen megoldás, csakis többféle rendszer egymás mellett élése biztosít stabil villamosenergia-rendszert. Az atomerőmű alaperőmű, ami folyamatosan és stabilan képes villamos energiát termelni, míg a nap- és szélerőművek termelése az időjárástól függ. Egyszerűen másként működnek, ezért nem egymás helyettesítői, alternatívái. Az elmúlt évek energiapolitikai elképzelései szerint az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítési feladatait bízzuk a flexibilis földgáztüzelésű erőművekre. Csakhogy ez a koncepció klímavédelmi szempontból is aggályos, hiszen a földgáz eltüzelése szén-dioxid-kibocsátással jár. Ezen felül elsősorban a földgázimport vált bizonytalanná az orosz-ukrán konfliktus hatásaként. Így a földgáz áramtermelési felhasználására aligha építhetünk közép- és hosszútávon.

Pénzcentrum: Aktuálisan zajlik a vita a világban arról, hogy vajon az atomenergia mennyire számít környezetbarátnak, fenntarthatónak?

Az atomenergia igenis környezetbarát. A jelenlegi négy paksi blokk évente körülbelül 15 terawattóra villamos energiát termel, szén-dioxid-kibocsátástól mentesen. Ezzel a működéssel éves szinten 10 millió tonna kibocsátást takarít meg, vagyis nagyságrendben annyit, amennyi a teljes hazai autópark kibocsátása. A fenntarthatóság alatt a legtöbben kizárólag a környezetvédelmet értik. Szerintem ezt ennél szélesebb értelemben kell megvizsgálnunk, beleértve a gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is.

Ugyanis – ahogy említettem - az időjárásfüggő megújuló források nem képesek biztosítani a villamosenergia-ellátás folyamatosságát. Ez pedig - elég könnyű belátni - a mai világban akár napok alatt a gazdaság és a társadalom működésképtelenségét okozhatja. Vagyis, hiába fenntartható a nap- és szélenergia környezeti szempontból, ha nem az társadalmi és gazdasági szempontból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén e kérdéskörhöz tartozik, hogy 100%-ban megújuló energiát, vagy 100 %-ban alacsony karbonintenzitású, vagy karbonsemleges energiát akarunk-e elérni. Meglátásom szerint a megújulók nem képesek önmagukban fenntartható energiarendszert produkálni. A számításaink szerint az európai unióban kitűzött 90%-os klímasemleges áramtermelési célt kizárólag azok az országok tudják elérni, ahol a következő évtizedben is megmarad az atomenergia. Egy, a közelmúltban végzett nemzetközi kutatásunk alapján az általunk vizsgált 19 országból 16-ban a kormányok szerint jelentősen nőni fog a villamosenergia-igény. Ez pedig nem biztosítható atomerőművek nélkül.

Pénzcentrum: Milyen tanulságai vannak energiaipari szempontból az orosz-ukrán háborúnak?  

Egyelőre a hosszú távú energiapolitikai hatásokat nehéz pontosan felmérni, de az biztosnak látszik, hogy Európa csökkenteni fogja az orosz energiaimporttól való függését. Ez egyszerűbben megoldható a szén és az olaj esetében, amelyeket importálni, szállítani (például vonaton is) és tárolni is könnyebb, mint a földgázt, ami csak vezetéken hozható be Magyarországra, illetve a kontinens belső részeire.  

Fennáll a veszélye annak, hogy a kormányok már a közeljövőben puhítani fogják a klímavédelmi céljaikat. Ebben a pillanatban nem lehet ugyanis csökkenteni az orosz gázimporttól való kitettséget és egyúttal megtartani a klímacélokat. A német, cseh, lengyel és a balkáni országok kormányai eredetileg is 2030-as évek elejére akarták kivezetni a szénalapú energiatermelést. Lehetséges, hogy ezt kénytelenek lesznek még távolabbra kitolni. 

Meglátásom szerint több ország újra fogja gondolni az atomenergiához való viszonyát is. A francia kormány a közelmúltban jelentette be, hogy 14 új reaktort épít, és Németország sem biztos, hogy a jelen helyzetben végigviszi a teljes atomerőmű bezárás politikáját. Maga Elon Musk mondja, hogy rövid és középtávon nem lehet kiváltani az atomenergiát. Az atomenergia további nagy előnye a – például orosz - földgázhoz képest, hogy a termelt villamos energia költsége csak kismértékben függ az üzemanyag árától, vagyis gazdaságilag sokkal stabilabb, kiszámíthatóbb a működése, kevésbé függ az energiahordozó áringadozásától.

Pénzcentrum: Ön is nagyon határozottan kikelt az oroszok ukrajnai atomerőművekben történt cselekedetei ellen.

Nem véletlenül fogalmaztam élesen: ilyen még nem volt a történelemben, hogy egy ország önhatalmúlag megpróbálja átvenni a műszaki irányítást egy másik állam atomerőműveiben. Az is teljesen elfogadhatatlan, hogy katonai erővel támadnak meg atomerőműveket. Ez nemzetközi egyezményeket sért, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem véletlen a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) komoly aggodalma, és az sem, hogy Rafael Mariano Grossi NAÜ Főigazgató személyesen látogatott el Ukrajnába, hogy közvetítsen a felek között, és segítsen a biztonságos működéshez való visszatérésben. Az atomerőművek működtetésének biztonságát még a háborús helyzetben is fenn kell tartania a felekben, ebből nem szabad engedni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem