13 °C Budapest
Nehéz helyzetbe sodorta a háború az idős magyarokat: sokan még a költözést sem zárják ki

Nehéz helyzetbe sodorta a háború az idős magyarokat: sokan még a költözést sem zárják ki

2022. április 1. 11:35

Ötödik hete dúl háború a szomszédunkban, több ezer katona és civil vesztette életét, Ukrajna egy része romokban hever. Ma már tudjuk, a fegyveres konfliktus hatásai alól egyetlen közeli ország sem vonhatja ki magát, jó okunk van aggódni. A Pénzcentrum pár hete útjára indított kérdőívének segítségével arra kerestük a választ, hogy érzik magukat jelenleg a magyarok a háború árnyékában, van-e pánik.

Öt hete tart az orosz-ukrán háború. Már most elképesztően sok áldozatot követelt, több tízezer katona, több ezer civil vesztette életét, Ukrajna pedig romokban van, és egyelőre még nem látszik a vége. A pandémia elhúzódása és a rengeteg bizonytalansági összetevője miatt nagyon kimerítette az embereket, és most a járvány alatt átélt szorongásokra egy újabb szorongásforrás jelent meg ezzel. Már a pandémia miatt is sokkal rosszabb állapotban vannak az emberek, mint előtte, és ez a háborús válság csak tovább ront ezen – nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Dr. V. Komlósi, a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciójának elnöke.

A Pénzcentrum legújabb, nem reprezentatív kutatásában arra kerestük a választ, mitől tartanak leginkább a magyarok, és mit gondolnak, hogy fogja befolyásolni a mindennapi életüket ez a háború. Ahogy az ábrán is jól látszik, a válaszadók kétharmada kifejezetten szorong a szomszédban zajló háború miatt.

Korábban már elemeztük az általános közhangulatot, valamint a gázellátási problémák, a növekvő árak miatti szorongási szintet, a kérdőívben két kérdés is foglalkozott azzal, tervezik-e olvasóink, hogy a háború miatt elköltöznek, illetve, készülnek-e például az útlevelük megújításával.

A válaszadók nagy része, valamivel több, mint 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem fog a háború miatt elköltözni, ám aki mégis, az jellemzően a fiatalabb korosztályba tartozott. Jól látszik az alsó ábrán, hogy minél idősebb valaki, annál kisebb eséllyel költözne:

míg a 25 év alattiak 17,5 százaléka venné számításba ezt a lehetőséget, addig a 64 év felettiek mindössze 4,2 százaléka.

És az is jól látszik, hogy a kialakult helyzet hatására legnagyobb arányban a 25 év alattiak nyilatkoztak úgy, hogy tervezik megcsináltatni az útlevelüket a háború miatt, a 64 év felettiek esetén ez az arány jóval kisebb.

A kutatásról

A Pénzcentrum nem reprezentatív kutatásában összesen 7494-en vettek részt, nagyobb részük, 67,2 százalékuk férfi. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 32,2 százalékuk 41 és 55 év közötti, 32,1 százalékuk 64 év feletti, 21,4 százalékuk 56 és 64 év közötti, 12,4 százalékuk 25 és 40 év közötti és 2 százalékuk volt 25 év alatti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakóhely szerint 26,5 százalékuk él a fővárosban, 14,9 százalékuk Pest megyében, 11,2 százalékuk Észak-Magyarországon, 10,6 százalékuk Közép-Dunántúlon, 10 százalékuk Dél-Alföldön, 9 százalékuk Észak-Alföldön, 7,4 százalékuk pedig Dél-Dunántúlon.

De rákérdeztünk a legmagasabb iskolai végzettségre is, ezek szerint 45,3 százalék legfeljebb középiskolát, 25,8 százalék főiskolát, 24 százalékuk egyetemet végzett. 2,7 százaléknyian voltak azok, akiknek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános, és 2,3 százaléknyian, akik PhD fokozatot szereztek. 

Foglalkozásukat tekintve többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalkozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 11-11 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők több mint fele házas, 16,2 százalékuk kapcsolatban él, 13,6 százalékuk egyedülálló. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem