Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

A veszélyhelyzeti szabályozás őket is érinti: könnyítésre számíthatnak ezek a vállalkozások

MTI
2021. december 20. 17:32

Az érintett vállalkozások a 2021-es energiamegtakarítási kötelezettségeiket 2022. december 31-ig teljesíthetik majd a kormány döntésének köszönhetően, közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn.

Ennek érdekében a MEKH 2022. március 31-e után is biztosítja a 2021-ben teljesült beruházásokból származó megtakarítások bejelentését az energiamegtakarítások rögzítésére szolgáló űrlap nyitva tartásával, továbbá biztosítja, hogy a 2021-es kötelezettség a 2022-ben teljesült beruházásokkal is teljesíthető legyen - közölték.

Az idén januártól hatályos energiahatékonysági kötelezettségi rendszer lényege, hogy a földgáz- és villamosenergia-kereskedők, egyetemes szolgáltatók, valamint a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő vállalkozások olyan programokat és intézkedéseket hajtsanak végre, amelyek csökkentik a végfelhasználóknál az energiafelhasználást meghatározott mértékben. Amennyiben ezt nem teljesítik, akkor járulék fizetésére kötelezik a szolgáltatókat, a nemteljesítés arányában.

A hatóság jelezte azt is, hogy a világpiaci energiaárak jelentős növekedése miatt, a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében elhalasztja az almérő-felszerelési kötelezettség hatályba lépését. A MEKH módosította rendeletét az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők felszereléséről, így az abban foglalt határidő egy évvel későbbre, 2023. január 1-re módosult. A közlemény szerint a kormány 2022. november 15-től teszi újra kötelezővé az energetikai szakreferensek alkalmazását. A MEKH ugyanakkor javasolja, hogy a kötelezett gazdálkodó szervezetek tartsák fent meglévő energetikai szakreferenseik jogviszonyát. A szakreferens folyamatos foglalkoztatása lehetővé teszi, hogy a gazdálkodó szervezet szakértő segítséget kapjon az energiakereskedőkkel való egyeztetések során a jelenlegi energiapiaci helyzetben - írták.

Hozzátették azt is, hogy a szakreferens által javasolt beruházásból származó, hitelesített megtakarítás 100 százalékban elszámolható az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben, és ez a megtakarítás értékesíthető bármely energiakereskedőnek, ami segíti a beruházás megtérülését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MEKH kiemelte ugyanakkor, hogy az érintett gazdálkodó szervezetek továbbra is kötelesek 2022. június 30-ig az energiafogyasztásukkal kapcsolatos éves adatszolgáltatásukat teljesíteni, amit szakreferens hiányában saját maguknak kell megoldaniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55