9 °C Budapest
Hogyan vehetik fel a versenyt Közép- és Kelet-Európa vállalatai karbonsemlegességben?

Hogyan vehetik fel a versenyt Közép- és Kelet-Európa vállalatai karbonsemlegességben?

2021. december 8. 11:29

Az ENSZ által októberben megrendezett COP26 éghajlatváltozási konferenciát az évtized egyik legjelentősebb globális eseményeként tartják számon, mivel az itt született döntések alapjaiban határozhatják meg, hogy a nemzetek célkitűzései elengedők lesznek-e a klímaváltozás elleni küzdelem során. Az esemény kezdetéig számos vállalat csatlakozott a konferencia Race to Zero kampányához: tagként konkrét dekarbonizációs célokat kitűzve bizonyították ezzel elkötelezettségüket a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és hosszútávon a karbonsemlegesség elérése mellett.

A Glasgowban megrendezett COP26 konferencián nemcsak a kormányok tárgyaltak arról, hogyan lehet a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 fokon tartani, de a korábbiakhoz képest meglehetősen nagy számban vettek részt az eseményen vállalatok is, akik a konferencia során bemutatták, hogyan lépnek fel az éghajlatváltozás ellen. A COP26-ot megelőzően több mint 3000 vállalat csatlakozott a Race to Zero kampányhoz, melynek elsődleges célja a kezdeményezéshez csatlakozó városok, régiók, vállalatok ösztönzése, hogy 2050-re elérjék a karbonsemlegességet. Mivel a kampányhoz csatlakozott szereplők együttesen a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 25%-át és a globális GDP több mint 50%-át teszik ki, szerepük kulcsfontosságú lesz a klímaváltozás elleni harcban.

Bár a közép- és kelet-európai vállalatokra eddig nem feltétlen tekintettünk az éghajlatváltozás elleni küzdelem élharcosaiként, az utóbbi időben egyre inkább kezdik felvenni a versenyt a klímavédelmi célok és intézkedések terén nyugati versenytársaikkal. A régió gazdasági szereplői közül többen megelégelték kormányaik tétlenségét a dekarbonizációt ösztönző jogszabályi keret kialakítása és a megfelelő pénzügyi ösztönzők terén, és saját kezükbe véve szén-dioxid kibocsátás csökkentési stratégiájuk kialakítását, csatlakoztak a COP26 Race to Zero kampányához. A hazai egyedi épületautomatikai és épületfelügyeleti rendszerek kiépítésével foglalkozó Grüne Antwort, a lengyel Ciech vegyipari csoport és a ruhaiparban tevékenykedő Bulgaria-TEX JSC is csatlakozott a kampányhoz, és konkrét éghajlatvédelmi célokat tűzött ki maga elé.

Mára nem kérdés: ahhoz, hogy a vállalatok megőrizzék versenyképességüket a piacon, és továbbra is részesei legyenek a fontosabb ellátási láncoknak, azonnal meg kell kezdeniük az átállást a karbonsemleges működésre. Amint például a nagy német autógyártók a belsőégésű motorokról átállnak az elektromos járművekre, felül fogják vizsgálni a szlovák és cseh beszállítóikkal való kapcsolataikat. A versenytársak által gyakorolt nyomáson és az olcsó megújuló energiában rejlő lehetőségeken kívül a vállalkozások tudatában vannak annak is, hogy felelősséggel tartoznak szénlábnyomuk minimalizálásáért. A globális éghajlati célok elérésének érdekében viszont együtt kell működniük hasonlóan gondolkodó vállalatokkal, amelyhez egyedülálló lehetőséget kínál a Race to Zero kampányban való részvétel.

The Visegrad+ for Renewable Energy Platform, melynek az Energiaklub is tagja, azon dolgozik, hogy a V4 országok vállalataival együttműködve ösztönözze a privát szféra szerepvállalását a megújuló energiaforrások kihasználásában, növelve ezzel a zöldenergia részarányát a régióban, miközben a platform tagjai igyekeznek némi nyomást gyakorolni a visegrádi országok kormányaira a vállalati szféra zöldítéséhez szükséges szabályozási környezet kialakítása érdekében. A platform munkája során tapasztaltak alapján a közép- és kelet-európai élvonalbeli vállalatok rendkívül motiváltak abban, hogy paradigmaváltást érjenek el ágazatukban, pozitív és remélhetőleg követendő példával szolgálva versenytársaik számára.

A platform munkájában részt vesz az AMPECO bolgár e-mobilitással foglalkozó vállalat is, amely 2021 nyarán hazájában elsőként csatlakozott a Race to Zero kampány SME Climate Hub kezdeményezéséhez. A vállalat hiszi, hogy csak úgy tud iparági szintű hatást elérni, ha a kezdeményezésben részt vevő, más kis- és középvállalkozásokkal együttműködve lép fel az éghajlatváltozás ellen. Az SME Climate Hub első hazai tagja, a Grüne Antwort vezérigazgatója, Árkossy Máté is úgy látja, hogy a többi vállalkozással való eszmecsere dekarbonizációs célok kijelölése mellett kiváló lehetőséget nyújt, hogy a tagok együtt gondolkodjanak céljaik elérésének gyakorlati megoldásairól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalatok ugyan kitűzhetnek maguk elé tiszta energia- és éghajlati célokat, de ahhoz, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák ezeket, elengedhetetlen a megfelelő és stabil szabályozási keret és pénzügyi támogatás. Amennyiben a gazdasági szereplők képesek erőiket egyesítve versenypiaci érdekellentéteiket félretenni, közös fellépéssel lényegi változást érhetnek el a privát szféra megújuló energia hasznosításához szükséges szabályozási környezet és ösztönzők bevezetésében.

*Győri Kata, szakértő, Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem