Ezt a legtöbb szülő rosszul tanítja meg a gyerekének: súlyos következménye lehet

Ezt a legtöbb szülő rosszul tanítja meg a gyerekének: súlyos következménye lehet

2021. szeptember 12. 15:03

A pénzügyekről szóló elavult általános igazságok már nem aktuálisak, hiába adták át ezt a fiatalabb generációk számára. Sokunkat neveltek úgy, hogy a pénzről tabu beszélni, a pénzügyi tudatosság pedig szóba sem jött a családi beszélgetések során.

Ennek köszönhető az, hogy a fiatal felnőttek mindössze 24 százaléka ért a pénzügyekhez. A National Endowment for Financial Education rámutatott arra, hogy a fiatalok nincsennek pénzügyi tudatosságra nevelve, nem állnak készen a nyugdíjra, sem más pénzügyi mérföldkövekre.

Pénzügyi szakértők a Kiplingernek arról beszéltek, hogy melyek azok a pénzügyi tévhitek, amelyeket a szülők átadnak a gyerekeknek, azonban már nem helytállóak.

A legelfogadottabb pénzügyi tévhit, ami még a szüleinkről maradt ránk, az az, hogy a kölcsön rossz. Ez már nem igaz, hiszen a mai ingatlanárak mellett jelzáloghitel nélkül alig lehet saját házhoz jutni, bár új kutatások arra is rámutatnak, hogy a bérlés anyagilag jobban megéri.

Ahelyett, hogy elzárkózunk a hitelektől, inkább azt fontos tudni, hogy mik a különböző törlesztési opciók, kamatok és hogyan használhatjuk ezeket.

Elterjedt tévhit az is, hogy a szülőknek mindig támogatniuk kell a gyermekeiket pénzügyileg. Bár a szakértők egyet értenek abban, hogy nehéz határt szabni, hogy meddig támogassuk a gyerekünket, a függetlenség megtanulása mindenki számára fontos, nincs ez máshogy a pénzügyi függetlenséggel sem. A sokáig tartó pénzügyi támogatás helyett inkább bátorítsuk gyermekünket arra, hogy saját pénzük legyen, rendelkezzenek saját keresettel.

Ahogy változott az idő, úgy változott az is, hogy mikor házasodnak meg az emberek. Míg régen már 20 évesen családot alapítottak szüleink, és házat vásároltak, ez lehet, hogy a korábbi generációknak bevált, azonban a fiataloknak ez már szinte elérhetetlen. Az ingatlanárak miatt, valamint az életstílus változása miatt később kezdődik a fiatalok karriere, így a ház vásárlás nem prioritás. A másik rossz berögződés, amit a szüleinktől tanulhattunk el, az az, hogy a párunkkal közösen intézzük pénzügyeinket. Míg fontos nyíltan beszélnünk pénzügyeinkről a párunkkal is, a pénzügyi tanácsadó nem ajánlja azt, hogy minden kiadásunkat, bevételünket közös számláról intézzük, hiszen a pénz minden kapcsolatban kihívást jelent.

 A Pénzcentrum  korábbi cikkében is kiemeltük annak fontosságát, hogy beszéljünk a gyermekkel, családtagjainkkal a pénzügyekről, különben elhalasztjuk a lehetőségét annak, hogy egy fontos leckét tanuljanak meg, mely később létfontosságú lehet a sikeres pénzügyekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?