15 °C Budapest
Ezt a legtöbb szülő rosszul tanítja meg a gyerekének: súlyos következménye lehet

Ezt a legtöbb szülő rosszul tanítja meg a gyerekének: súlyos következménye lehet

2021. szeptember 12. 15:03

A pénzügyekről szóló elavult általános igazságok már nem aktuálisak, hiába adták át ezt a fiatalabb generációk számára. Sokunkat neveltek úgy, hogy a pénzről tabu beszélni, a pénzügyi tudatosság pedig szóba sem jött a családi beszélgetések során.

Ennek köszönhető az, hogy a fiatal felnőttek mindössze 24 százaléka ért a pénzügyekhez. A National Endowment for Financial Education rámutatott arra, hogy a fiatalok nincsennek pénzügyi tudatosságra nevelve, nem állnak készen a nyugdíjra, sem más pénzügyi mérföldkövekre.

Pénzügyi szakértők a Kiplingernek arról beszéltek, hogy melyek azok a pénzügyi tévhitek, amelyeket a szülők átadnak a gyerekeknek, azonban már nem helytállóak.

A legelfogadottabb pénzügyi tévhit, ami még a szüleinkről maradt ránk, az az, hogy a kölcsön rossz. Ez már nem igaz, hiszen a mai ingatlanárak mellett jelzáloghitel nélkül alig lehet saját házhoz jutni, bár új kutatások arra is rámutatnak, hogy a bérlés anyagilag jobban megéri.

Ahelyett, hogy elzárkózunk a hitelektől, inkább azt fontos tudni, hogy mik a különböző törlesztési opciók, kamatok és hogyan használhatjuk ezeket.

Elterjedt tévhit az is, hogy a szülőknek mindig támogatniuk kell a gyermekeiket pénzügyileg. Bár a szakértők egyet értenek abban, hogy nehéz határt szabni, hogy meddig támogassuk a gyerekünket, a függetlenség megtanulása mindenki számára fontos, nincs ez máshogy a pénzügyi függetlenséggel sem. A sokáig tartó pénzügyi támogatás helyett inkább bátorítsuk gyermekünket arra, hogy saját pénzük legyen, rendelkezzenek saját keresettel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahogy változott az idő, úgy változott az is, hogy mikor házasodnak meg az emberek. Míg régen már 20 évesen családot alapítottak szüleink, és házat vásároltak, ez lehet, hogy a korábbi generációknak bevált, azonban a fiataloknak ez már szinte elérhetetlen. Az ingatlanárak miatt, valamint az életstílus változása miatt később kezdődik a fiatalok karriere, így a ház vásárlás nem prioritás. A másik rossz berögződés, amit a szüleinktől tanulhattunk el, az az, hogy a párunkkal közösen intézzük pénzügyeinket. Míg fontos nyíltan beszélnünk pénzügyeinkről a párunkkal is, a pénzügyi tanácsadó nem ajánlja azt, hogy minden kiadásunkat, bevételünket közös számláról intézzük, hiszen a pénz minden kapcsolatban kihívást jelent.

 A Pénzcentrum  korábbi cikkében is kiemeltük annak fontosságát, hogy beszéljünk a gyermekkel, családtagjainkkal a pénzügyekről, különben elhalasztjuk a lehetőségét annak, hogy egy fontos leckét tanuljanak meg, mely később létfontosságú lehet a sikeres pénzügyekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15