27 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Fontos döntés előtt az MNB: már ma elsütik a fegyvert?

MTI
2021. május 25. 10:24

Ma tartja májusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Elemzői várakozások szerint a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 0,60 százalékos szintjén és a mínusz 0,05 százalék és 1,85 százalék közötti kamatfolyosón sem, ám a kamatdöntés indoklása már előre jelezheti a monetáris szigorítást.

A korábbiaknál nagyobb izgalmat tartogat a testület kamatmeghatározó ülése, miután múlt hétfőn Virág Barnabás, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy akár már júniusban érdemes lehet megfontolni a kamatemelést. Ennek ellenére, az elemzők többsége a mai ülésen egyelőre nem vár emelést, azonban hosszabb távon mindenki az eddiginél szigorúbb monetáris politikára, magasabb alapkamatra számít.

A monetáris tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, akkor 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

A legutóbbi ülésről kiadott jegyzőkönyvben a monetáris tanács újra megerősítette: a felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése esetén készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására.

Virág Barnabás a Reuters hírügynökségnek egy hete azt mondta, a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt, a tartós inflációs kockázatokra pedig az alapkamat változtatásával reagál a jegybank, míg a kockázati prémiumot megrendítő rövid távú sokkok kezelésére az egyhetes betéti kamatot alkalmazza.

A gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába lép a monetáris politika, és a rövid kamatokat a jegybank proaktívan fogja alkalmazni a rövidtávú inflációs kockázatok kezelésére - jelentette ki. A monetáris politika új szakasza több lépésből álló adatvezérelt folyamat lesz és a kamatemelés megelőzheti az eszközvásárlási program változtatására irányuló bármilyen döntést - szögezte le Virág Barnabás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzátette hogy a júniusban megjelenő Inflációs jelentés különösen nagy jelentőségű lesz a kockázatok megítélése szempontjából.

Az alelnök nyilatkozatának hatására öthavi csúcsára erősödött a forint az euróval szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54