6 °C Budapest
Woman hands opening an empty wallet

Drámai drágulás csapott le Magyarországra: erre egyetlen magyar sem volt felkészülve

2021. május 13. 12:58

Az év közepétől magasabb fokozatba kapcsolhat a hazai és globális gazdasági kilábalás, ám a tartósan lazának ígérkező monetáris kondíciók nyomán az inflációs kockázatokkal változatlanul számolni kell a CIB Bank elemzői szerint. A gyors kilábalást még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább.   

Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertette a CIB Bank 2021-re vonatkozó makrogazdasági és piaci várakozásait. Az elemző az újranyitás utáni globális és gazdasági kilátások mellett a hazai GDP és az infláció alakulásáról is beszélt.

Az idei piaci és gazdasági kilátásokkal kapcsolatban az elemző szerint a Covid mellett az infláció a másik kritikus téma. A járványhelyzettel kapcsolatban makrogazdasági elemzői szempontból rossz hír, hogy globálisan még messze nem tartunk annyira kifele a vírusból, mint ahogy az a fejlett gazdaságokból látszik. India mellett Argentínában is nagyon rossz még a helyzet, ami bár a  rövidtávú növekvési kilátásokat drasztikusan nem befolyásolja, a járvány újabb berobbanását eredményezheti.

Jó hír viszont, hogy a fejlett országok a nyitás küszöbén állnak. Magyarországon pedig a gazdaság újraindulására is pozitív hatással lehet, hogy az összes beadott oltás tekintetében az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok után a harmadik a világban. 

Egyébként amely országokból már megérkeztek az első negyedéves adatok, egyértelműen látszott a korlátozások hatása, a második negyedévben ebből lassú, a harmadik negyedévben robbanásszerű kilábalásra számítanak. A cégek kilátásokkal kapcsolatos megítélése is nagyon pozitív. A gazdasági helyreállítást minden előrejelzés szerint az USA fogja vezetni. Az extrém magas monetáris politika mellett az enyhe korlátozások miatt is gyors lesz a kilábalásuk, ami révén 7-8 százalékos növekedésre számítanak.

A másik központi téma az infláció

A nagyon gyors helyreállítás és az erős, a piacra ömlő kereslet, bizonyos kínálati oldali problémákkal társulva megnövelte az infláció megugrásának kockázatát. A Covid válság után egy tartósan magasabb inflációs pályára állhat a gazdaság, mind hazánkban, mind világszerte.

A Covid előtti időszakot az alacsony infláció és az alacsony kamatok határozták meg. Ha ebben egy strukturális törés következik be, annak drámai következményei lehetnek.

A nyitás inflatorikus hatású lesz, de Trippon Mariann szerint az inflációs sokk, bár kérdés hogyan fog lecsengeni, Európában a vártnál kisebb mértékű lesz. Ahol gond lehet, az az Egyesült Államok, ahol tudatosan túlfűtik a gazdaságot.  A FED itt deklaráltan engedi, hogy egy ideig túlpörögjön, cél fölött legyen az infláció. A problémát a piacokon az okozhatja, hogy nem tudni mennyi ideig és mekkora túllövést engednek. 

Éves átlagban a CIB Bank szakértői Magyarországon 3,8-3,9 százalék közötti inflációt várnak, de az év végére is csak picivel lehet az átlagos alatt az év/év index. Az előttünk álló időszak legnagyobb monetáris politikai kihívása a gazdasági helyreállítás támogatása mellett a másodkörös inflációs hatások elkerülése, az inflációs várakozások horgonyzottan tartása, vagyis annak megakadályozása, hogy az átmenetileg megemelkedő infláció beépülve a várakozásokba egy vártnál hosszabb ideig tartó, magasabb inflációs pályát eredményezzen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

GDP szempontjából jól állunk

A kamatkilátások szempontjából reális az európai  piacok számára, hogy 2023-ig nem lesz kamatemelés, az USA-ban ez is kérdésesebb. Magyarországon várhatóan a második negyedévben megindul a kilábalás. Mi relatíve jól megúsztuk növekedésügyileg az előző évet és hazánkban kisebb mértékben esett vissza a reál GDP növekedés, mint Európa nagy részén.

Reál GDP növekedés szempontjából régiós szinten egyedül a válságokat hagyományosan jól átvészelő Lengyelországtól maradtunk el.

Az akkumulált reál GDP növekedés pedig a 2021-2022-re vonatkozó becslések szerint nálunk lehet a legnagyobb a régió országait vizsgálva. Az idei előrejelzést egyébként a CIB Bank is 4,5 százalék környékére teszik, a piaci konszenzussal és az MNB előrejelzésével összhangban.

Az elemző szerint a feldolgozóiparban uralkodó feszültségek a harmadik negyedévre várhatóan elkezdenek oldódni, majd eltűnnek. Az év eleje még gyengébb lesz, de behozzák a lemaradást. Lesznek olyan ágazatok, pl. turizmus vendéglátás, ahol a teljes visszaépülés nem fél-egy évet, hanem több időt fog igénybe venni.

Ha ebből a sávból bármelyik irányba és nagymértékben kimozdulna az árfolyam, az MNB az egyhetes betéti kamat alakításával simíthatja a mozgásokat. Összességében elmondható, hogy a következő időszak várhatóan a konszolidáció jegyében telhet, összhangban a fejlett piacokon látható folyamatokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem