2 °C Budapest
vásárlás, áremelkedés, ksh

Hajmeresztő drágulást mértek a boltokban: ez kerül 30-45 százalékkal többe, mint tavaly ilyenkor

2021. május 11. 11:09

A legfrissebb statisztikák szerint egy év alatt pokolian megdrágult az autóbenzin, az akácméz, de még a szemüveglencse darabjának is az ára. Az éves áremelkedés ezen felül érzékenyen érintette még az uborkát, a napraforgó-étolajat, a gázolajat, de még a 14 karátos arany karikagyűrű grammját is. És ha mindez nem lenne elég, havi távlatban, azaz 2021 márciusa és áprilisa között felrobbant a fejes káposzta, a vérnyomásmérő, és még a női műbőr szandál átlagára is.

A KSH legfrissebb jelentése szerint országos átlagban áprilisban 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest Magyarországon. A statisztikai hivatal közlése szerint az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. Azonban ha jobban megnézzük az egyes termékek és szoláltatások árának változását azt találjuk, hogy az elmúlt egy évben bőven akadtak csúcs-drágulások ezeken a termékkörökön túl is.

Mi drágult a legtöbbet egy év alatt?

A KSH friss statisztikáiból kiolvasható, hogy az elmúlt egy év, tehát a 2020 áprilistól 2021 áprilisig tartó időszak legdurvább drágulását a 95 oktánszámú ólommentes autóbenzin produkálta, aminek litere egy év leforgása alatt

45,4 százalékkal lett drágább: 293 forintról 426 forintra emelkedett az átlagos fogyasztói ára.

Igen ám, de az autóbenzin mellett azért még bőven akadtak meghökkentő áremelkedések. Így például a második legjobban dráguló címet a szemüveglencse (műanyag, + - 6D, antireflex réteg és felület keményítés nélkül) produkálta, ami összességében 45 százalékkal lett drágább egyetlen év leforgása alatt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy míg 2020 áprilisában 6 700 forintba került, addig idén áprilisban már 9 710-be.

A KSH 178 terméket és szolgáltatást vizsgáló listáján további kirívó árnövekedésekre is bukkanni. A top 2 dráguló mellett 25 százaléknál durvább drágult még a napraforgó-étolaja litere (29%), az akácméz kilója (27,6%), a gázolaj litere (27%) és az uborka kilója (26,4%).

Ahogy a statisztikán látszik, a top 10 dráguló közé két cigaretta márkán kívül befért még a 14 karátos arany karikagyűrű grammja, illetve a település központjában történő parkolás egy órája is. Előbbi átlagára 22 600 forintról 26 700 forintra változott grammonként, míg utóbbi ára 85-ről 100 forintra emelkedett. Ezeken a termékeken felül további 4 termék/szolgáltatás volt, ami több mint 15 százalékkal drágult: 125-150 grammos gyümölcsjoghurt, digitális lázmérő – hónaljban mérő, Pall Mall cigarettadohány (40g), illetve a hamburger.

Természetesen a dráguláson kívül történtek árcsökkenések is, igaz azok sokkal kisebb mértékben. A csúcscsökkenő például a fejes káposzta kilója lett, ami egy év alatt 19 százalékkal lett olcsóbb, az ára 351 forintról 284-re zuhant. Ugyanígy több mint tíz százalékkal olcsóbb lett a citrom kilója, illetve a vöröshagyma kilója is. Előbbi ára 930 forintról mérséklődött 770-re (-17%), utóbbi kilós ára pedig 307 forintról csökkent 257 forintra (-16,3%).

Mi drágult a legjobban egy hónap alatt?

A KSH friss statisztikáiból az éves drágulás mellett kiolvashatók az egy hónap alatt történő áremelkedések is. Ezek alapján azt lehet mondani, hogy a vizsgált 178 termék/szolgáltatás közül egyetlen egy sem drágult 2021 márciusáról 2021 áprilisára több mint 10 százalékkal. Ennek következtében a havi éldráguló 9,2 százalékkal került a csúcsra,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a fejes káposzta kilója személyében.

Érdekes, hogy mint láttuk, a fejes káposzta egy éves távlatban sokkal olcsóbb lett, de most úgy látszik, kezd visszakúszni az ára felfelé. A káposztán kívül igen magas, 8,6 százalékos drágulással zárt az elemmel működő, LCD kijelzős, digitális, felkaros vérnyomásmérő is. Ennek az ára márciusban átlagosan még 13 940 forint volt, áprilisban viszont már 15 140 forint.

Több mint öt százalékos áremelkedést produkált ezen termékek mellett a paradicsom kilója (7,3%), a műbőr női szandál (6,9%), illetve a sárgarépa (6,4%) és a görögdinnye (5,6%) kilója. De a top 10 dráguló közé befért még a 250 ml-es tusfürdő, a 250-300 ml-es folyékony szappan, a kb. 55x40x20-as guruló bőrönd és a narancs kilója is.

Természetesen az elmúlt egy hónapban nem csak drágulást mért a statisztikai hivatal, voltak olyan termékek is, amik olcsóbb lettek. Így például az uborka átlagos kilós ára 1 020 forintról 857 forintra esett vissza, ez 16 százalékos árcsökkenés, ami a legnagyobb volt a vizsgált időszakban. Az éves szinten csúcsdrágulónak számító gázolaj litere is mérséklődött, összességében 3 százalékkal, ami azt jelentette, hogy az átlagos literár 437 forintról 424-re esett vissza.

E termékek ára mellett további 3 olyan termék volt a csúcs-zuhanók között, aminek az ára 2,3 százalékkal mérséklődni tudott 2021 márciusa és áprilisa között: 200-250 grammos őrölt kávé, 325-450 grammos, 12%-os tejföl darabja, illetve a legalább 80% zsírtartalmú 100 grammos vaj.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm