13 °C Budapest
Balconies in apartment building of Budapest city

Mi folyik itt? Csúcsokat döntögetett ezeknek a hiteleknek a folyósítása márciusban

2021. április 22. 19:02

Nem csak magára talált a lakáshitel piac az év elején, hanem a szakértők szerint 2021. márciusában csúcsot döntve elérhette a folyósított hitelösszeg a 100 milliárd forintot is.  De mi lehet a lakáshitelek eddig nem tapasztalt népszerűségének az oka?

A járványhelyzet a lakáshitelpiacot is érintette – bár a visszaesés nem volt olyan jelentős, mint például a személyi kölcsönöknél -, az idei évben azonban már jelentős felfutást lehet látni. Olyannyira, hogy a Bankmonitor szakértői szerint a

2021. márciusában folyósított lakáshitelek összege csúcsot dönthetett: ennyi kölcsönt még nem folyósítottak a bankok egyetlen hónapban.

A portál szakértői erre a következtetésre jutottak az alábbiak alapján:

  • A kalkulátort használó, kölcsön iránt érdeklődők száma az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett.
  • A tanácsadók segítségével lakáskölcsönt igénylők száma dinamikusan nőtt az elmúlt hónapokban, a hitelügyletek közül pedig sokat márciusban folyósítottak.
  • Az ügyfélkör számára konkrétan megvalósult lakáshitel folyósítás közel 50 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz viszonyítva.
  • A szakértők ezen adatokat összehasonlítva a korábbi időszak értékeivel azt sem tartják kizártnak, hogy a márciusban folyósított lakáshitelek összege meghaladta a 100 milliárd forintot. Ez egy jelentős – nagyságrendileg 45 százalékos – növekedés a 2021. februárban folyósított 68,7 milliárd forint lakáskölcsönhöz képest.

Négy tényező is meghúzódhat a hiteligénylések ilyen mértékű növekedése mögött.

1. A 2021-ben bevezetett lakástámogatások

2021. év elejétől az elérhető lakástámogatások köre jelentősen kibővült:

  • Idén januártól az új építésű lakások áfáját – akár vásárlás, akár generálkivitelezővel történő építés esetén – visszacsökkentették 5 százalékra. (Tavaly 27 százalék volt az adó mértéke.) Ez pedig – részben, vagy egészben – megjelenhet a vételárakban, kivitelezői költségekben is.
  • Az 5 százalékos áfát is visszaigényelheti a család, amennyiben csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz.
  • 2021-től a lakásvásárlásokhoz – legyen az új, vagy használt ingatlan – kapcsolódó vagyonátruházási illetéket is elengedik azok számára, akik családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásával vennék meg új otthonukat.
  • A gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk korszerűsítésére felújítási támogatást kaphatnak az idei évtől: a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot igényelhetnek a családok utólag.
  • A felújítási támogatáshoz kapcsolódó munkálatok előfinanszírozására bevezette a kormány a támogatott otthonfelújítási hitelt. A kölcsön összege maximum 6 millió forint, a futamidő nem haladhatja meg a 10 évet, a kamat mértéke pedig a kölcsön lejáratáig fixen 3%.
  • A tetőtér-beépítéssel kialakított lakások finanszírozására is megkaphatják a családok az új építésű lakáscélokhoz kapcsolódó, emelt összegű csok támogatást.

Emellett továbbra is elérhető a csok támogatás és a Babaváró hitel.

Sokan az új támogatások bevezetése miatt – már tavaly év végén bejelentették az új lehetőségeket – kivártak, ezért az idei év elején még több lakásvásárlást, építkezést, vagy lakásfelújítást tervező jelenhetett meg a hitelpiacon.

2. A lakásvásárlások száma is csúcsot döntött

A Duna House (DH) minden hónapban publikálja a használt lakásvásárlások becsült számát. Adataik alapján már februárban csúcsot döntött az adásvételek száma, ami tovább emelkedett márciusban. (2021. márciusában a DH becslése alapján 15 630 használt lakást vásároltak, ilyen sok adásvételi szerződést nem kötöttek az elmúlt 10 év egyetlen hónapjában sem.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen a vevők egy részének – különösen a jelenlegi ingatlanárak mellett – lakáshitelre is szüksége van, vagyis a februárban és márciusban vásárlók közül sokan igényeltek lakáskölcsönt, ezek egy részét pedig már márciusban folyósíthatták a bankok.

3. Az emberek lakásigényei is megváltozhattak

A járvány és a karantén sok ember lakásigényeit átalakíthatta: az ingatlanszakértők szerint megnőtt az érdeklődés a nagyobb alapterületű, önálló kerttel rendelkező otthonok iránt. (Sokan próbálják mg lecserélni lakásukat egy kertes házra, sorházi lakásra.) Természetesen az új igényekkel rendelkező vevők is megjelentek a lakáspiacon, akik gyakran csak hitel igénylésével tudják megvenni álmaik otthonát.

4. A lakáshitelek nagyon olcsók

Továbbra is nagyon kedvező feltételek mellett lehet lakáshitelt igényelni: a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelek között már találni olyat, amelynek kamata nem éri el a 3%-ot. (Vagyis olcsóbb, mint a támogatott csok-hitel.) Ez természetesen azt is jelenti, hogy az érdeklődők nagyobb hitelösszegre lehetnek jogosultak, de gyakran nagyobb összegre is van szükség a jelenlegi lakásárak mellett.

Ugyanakkor nincs garancia arra, hogy a kedvező kamatkörnyezet sokáig velünk maradna: a banki kamatköltségek már jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban. Aki ezzel tisztában van, az megpróbálja kihasználni a jelenlegi kedvező környezetet és lakáscélját még az esetleges kamatemelés előtt megvalósítja.

De mit is eredményezhet egy kamatemelés: példaként vegyünk egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt. Ez a konstrukció jelenleg akár 2,94%-os kamat mellett is elérhető: ilyen feltételek mellett a havi törlesztőrészlet 110 300 forint lenne. Amennyiben a kamat megemelkedne 0,5 százalékponttal, akkor ugyanezért már 115 300 forintot kellene fizetni. Ez a különbség nem olyan jelentős, ugyanakkor 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeget már 1,2 millió forinttal növelné meg.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm