Group of young adults, photographed from above, on various painted tarmac surface, at sunrise.

Kiderült, kik lesznek a poszt-Covid világ nyertesei és nagy vesztesei

2021. április 22. 18:05

A korlátozások fokozatos feloldásával a piaci szakértők a gazdaság ugrásszerű meglódulását várják. A vélemények megoszlanak azonban ennek mértékéről, és az egyes ágazatok sem egyenlően fognak részesülni belőle. Kik lesznek a poszt-Covid világ nyertesei és vesztesei?

A tavalyi öt százalékos visszaesés után nem kérdés, hogy idén visszapattan a gazdaság, a kérdés a felugrás mértéke. A Sberbank Magyarország Zrt. szakértője a piaci és hivatalos várakozásoknál kisebb mértékű, kb. 4 százalék éves gazdasági növekedést vár idénre. Elsősorban a COVID elhúzódó hatása és a globális ellátási láncban tapasztalható döccenők a felelősek ebben.

Horváth István szerint ugyanis a hazai turizmusból kiesik a külföldön elköltött jövedelem, amennyiben szabadabban lehet utazni. Ezt pedig csak részben fogja ellensúlyozni a hazánkba látogató külföldiek költése. A feldolgozóipar a készlethiányok és gyártáskapacitások kiesése, ill. az ellátási láncok akadozása miatt szintén visszafogottabb mértékben növekedhet a kormányzati optimizmussal jósoltnál. Például a hazánknak fontos autógyártásban is rendszeresek a külföldi beszállítói késések az általános chiphiány, vagy éppen a tengeri szállítások anomáliái miatt.

A rajtvonalnál előnyben lesz, aki fejleszt

A legbizonytalanabb a mikrovállalkozások helyzete, főleg a szolgáltató szektorban, a tőke- és tartalékhiány miatt. A legtöbben ezekből mehetnek/mehettek sajnos tönkre, sokaknak talán nem is sikerült átvészelni az elmúlt egy év gazdasági viharát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor most kedvezőek a körülmények a bővítéshez és a beruházáshoz az alacsony kamatszintek miatt. A rajtvonalnál előnyben lesz, aki fejleszt, mondja a banki szakértő.  Horváth István hozzátette, a megugró infláció miatt relatív olcsóbbak lesznek a hitelek, így tulajdonképpen el lehet inflálni a hitelkamatokat a jövőben. Az állami támogatású hitelkonstrukciók is nagyon versenyképesek, azokra kiemelten érdemes figyelni. Aki kölcsönben gondolkodik, annak érdemes most fix kamaton hitelt felvenni a Sberbank szakembere szerint.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?