18 °C Budapest
Canal middle agricultural dry by drought and heatwave on summer. water crisis and water stress on summer during long term drought on summer.

Kongatják a vészharangot: élve megfő Európa, már az utcára menni is lassan életveszélyes

2024. április 22. 13:44

Az EU Kopernikusz éghajlatfigyelő szolgálata és a Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint Európában az éghajlatváltozás hatására egyre gyakoribbá válnak az emberi szervezet számára kritikus hőstresszt okozó intenzív hőségek. Ezek különösen veszélyeztetik a szabadban dolgozókat, az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket - tudósított a Reuters.

Európában az éghajlatváltozás hatására egyre gyakoribbá válnak az intenzív hőségek, amelyekkel az emberi szervezet nehezen tud megbirkózni. Az EU Kopernikusz éghajlatfigyelő szolgálata és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett jelentés szerint a tavalyi év szélsőséges időjárási viszonyai között Dél-Európa 41%-át sújtotta erős vagy szélsőséges hőstressz. Ez a jelenség különösen veszélyes a szabadban dolgozókra, az idősekre és bizonyos krónikus betegségekben szenvedőkre.

Olaszországban például tavaly júliusban a halálozási arány 7%-kal volt magasabb a megszokottnál, egy esetben egy 44 éves férfi halt meg munka közben Lodi városában. A hőstresszt olyan tényezők kombinációjaként határozzák meg, mint a hőmérséklet, páratartalom és a szervezet reakciója, ami egy adott "érzés szerinti" hőmérsékletet eredményez.

2023-ban Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban akár tíz napig is eltarthatott a szélsőséges hőstressz, amelynek során az "érzés szerinti" hőmérséklet meghaladta a 46 Celsius-fokot. Az elmúlt két évtizedben Európában mintegy 30%-kal növekedett a hőséggel összefüggő halálesetek száma.

Az EU környezetvédelmi ügynöksége arra sürgette a kormányokat, hogy alkalmazkodjanak az éghajlatváltozáshoz és védekezzenekk az extrém hőség okozta egészségügyi problémák ellen. Tavaly rekordmeleg volt világszerte, Európa pedig kiemelkedik mint a leggyorsabban melegedő kontinens.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelentés kiemeli az üvegházhatású gázok kibocsátásának szerepét ebben a folyamatban, valamint az El Nino időjárás-minta befolyását. A megnövekedett hőség áradásokhoz és heves felhőszakadásokhoz vezetett Európa-szerte. Szlovénia több mint 1,5 millió lakosát érintették áradások, Görögországot pedig történelmi méretű erdőtűzek sújtották. Az alpesi gleccserek térfogata drasztikusan csökkent.

Carlo Buontempo, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatója szerint 2023 néhány eseménye megdöbbentette a tudományos közösséget intenzitásukkal és hatásaikkal kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem