Doctor or nurse in a laboratory preparing a vaccine for a patient.

Lezárult a nyomozás: vádat emelnek a hamis oltási igazolásokat kiállító orvos és társai ellen

2024. április 8. 13:26

Befejeződött a nyomozás a hamis Covid-igazolásokat kiállító fővárosi háziorvos és társai ügyében, a nőt 40 rendbeli vesztegetés elfogadásával, valamint felbujtóként 36 rendbeli védettségi igazolással való visszaéléssel gyanúsítják - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn. Azt írták, hogy a rendőrség - a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján - bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása, vesztegetés, továbbá védettségi igazolással való visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást a 62 éves háziorvos, az asszisztense és társaik ellen.

A tájékoztatás szerint 2021-ben az asszisztens az orvos tudtával 36 ember esetében valótlanul rögzítette a Covid-19 védőoltás felvételét az egészségügyi informatikai rendszerben. A páciensek valójában nem kaptak oltást, azért fizettek fejenként legalább 10 ezer forintot, hogy így jogtalanul jussanak védettségi igazolványhoz. A kapott pénzt a doktornő és asszisztense elosztotta.

Az ügyfelek többnyire nem a háziorvos praxisába tartoztak, őket egy közvetítő szervezte be, szintén anyagi ellenszolgáltatásért. Az is előfordult, hogy az egészségügyi dolgozó azért fogadott el vesztegetési pénzt, hogy az oltást valóban felvevő személyek az általuk kiválasztott vakcinát kapják. Máskor egészséges embert vettek betegállományba, vagy meghamisították az oltási rendszerben, hogy a páciens valójában milyen vakcinát vett fel, amiért szintén pár ezer forintot fogadtak el - ismertette a rendőrség.

A 47 éves asszisztenst és a 44 éves fő közvetítőt szintén több rendbeli vesztegetés elfogadása és védettségi igazolással való visszaélés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A páciensekkel szemben vesztegetés, egy további közvetítővel szemben pedig bűnsegédként elkövetett vesztegetés miatt folyt a nyomozás. Az eljárás során valamennyi gyanúsított szabadlábon védekezhetett. A BRFK az iratokat vádemelési javaslattal küldi meg az ügyészségre - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm